- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.03.2014, 16:55)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alianţa USD nu poate fi înfiinţată. ICCJ a respins contestaţiile la decizia BEC
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţiile PSD şi PC la decizia BEC care a respins înfiinţarea alianţei USD, deşi chiar procurorul prezent la şedinţă a cerut anularea deciziei BEC.
Urmărește
501 afișări
Alianţa USD nu poate fi înfiinţată. ICCJ a respins contestaţiile la decizia BEC (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)
Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că alianţa nu poate fi înfiinţată.
ICCJ a dezbătut miercuri contestaţia făcută de Partidul Conservator (PC) şi Partidul Social Democrat (PSD) împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care instituţia a respins recent înfiinţarea alianţei USD, pe motiv că are denumirea coaliţiei USD din 1996.
În şedinţă, atât avocaţii, cât şi procurorul au cerut anularea deciziei BEC şi înfiinţarea alianţei USD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Potrivit articolului 69 din Legea nr. 33/ 2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, "judecarea de către instanţe a întâmpinărilor, a contestaţiilor sau a oricăror altor cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanţa preşedinţială, cu participarea obligatorie a procurorului".
După pledoariile avocaţilor, procurorul prezent la şedinţă a susţinut că actuala lege, respectiv Legea nr. 33/ 2007, permite înfiinţarea alianţei USD şi că motivul avut în vedere de BEC de respingere este unul eronat.
Potrivit procurorului, la luarea deciziei, BEC a avut în vedere o coaliţie politică aşa cum era era definită de legea de la acea vreme şi nicidecum o alianţă aşa cum este prevăzută în Legea nr. 33/2007.
Procurorul a mai spus că "nu se poate face confuzie privind coaliţia USD din 1996 care a fost înfiinţată la acea vreme cu scopul de a participa la alegerile naţionale în vreme ce alianţa USD din 2014 vizează înfiinţarea pentru participarea la alegerile europarlamentare".
Astfel, procurorul a arătat că trebuie admise contestaţiile PSD şi PC şi, pe fond, înfiinţată alianţa USD.
Avocaţii celor două formaţiuni politice contestatoare au susţinut, la rândul lor, că decizia BEC prin care s-a respins înfiinţarea USD are un fundament greşit. Ei au menţionat, printre altele, că alianţa din 1996 a dispărut la fel ca şi partidele ce au format-o, inclusiv prin radierea din registrul partidelor politice.
Astfel, avocaţii au arătat că BEC le-a îngrădit partidelor un drept de folosinţă al numelui alianţei care, odată cu dispariţia vechii coaliţii, "a fost aruncat într-un soi de spaţiu public", astfel că poate fi refolosit în orice moment.
Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.
Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.
El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.
Potrivit acestui articol, partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianţă politică sau o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale nu poate face parte decât dintr-o singură alianţă electorală. Alianţa electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu şi-a schimbat componenţa iniţială.
"De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianţă", stabileşte legea.
Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianţei electorale USD au fost PDL, PMP şi PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere şi 4 pentru admitere.
Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanţii celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianţa Uniunea Social Democrată, compusă din PD şi PDSR.
Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
Uniunea Social Democrată a fost o alianţă electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD şi PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obţinut 23 de locuri în Parlament.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe