Alina Gorghiu: Guvernul Ponta poate să construiască autostrăzi, doar dacă lumea închide ochii la corupţie

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că Guvernul Ponta poate să construiască autostrăzi cu condiţia ”ca toată lumea să închidă ochii la corupţie şi la câteva zerouri în plus la nota de plată”, şi că ”metoda Ponta de a pasa responsabilitatea se aseamănă izbitor cu cea patentată de Băsescu”.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Alina Gorghiu: Guvernul Ponta poate să construiască autostrăzi, doar dacă lumea închide ochii la corupţie

Alina Gorghiu: Guvernul Ponta poate să construiască autostrăzi, doar dacă lumea închide ochii la corupţie (Imagine: Mediafax Foto / Marius Dumbraveanu)

”Mulţi dintre voi aţi călătorit zilele acestea pe drumurile ţării şi sunt convinsă că vă preocupă starea şoselelor din România şi, mai ales, planurile Guvernului legate de infrastructură rutieră. La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Ponta a mimat o explicaţie care să justifice de ce proiectele de infrastructură nu înaintează deloc. Evident că premierul nu a pus la îndoială competenţa sau buna credinţă a miniştrilor săi (dl Dan Şova, de exemplu, a gestionat construcţia de autostrăzi atât de la ministerul Transporturilor, cât şi ca ministru pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii). Potrivit domnului Ponta, de vină ar fi cei care contestă licitaţiile pentru atribuirea contractelor şi au câştig de cauză, aşa cum s-a întâmplat în cazul studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti”, a scris Alina Gorghiu, marţi, pe Facebook.

Potrivit Alinei Gorghiu, ”metoda Ponta de a pasa responsabilitatea se aseamănă izbitor cu cea patentată de fostul preşedinte Băsescu cu care a coabitat cu succes: aceea de a identifica un inamic naţional într-o anumită categorie de cetăţeni”.

”Duşmanii autostrăzilor sunt, în opinia domnului Victor Ponta, cei care demască licitaţiile dubioase, trucate şi nu lasă Guvernul să lucreze. Concluzia este clară: Guvernul Ponta poate să construiască autostrăzi, cu o condiţie: ca toată lumea să închidă ochii la corupţie şi la câteva zerouri în plus la nota de plată. Ca să nu mă gândesc la ziua în care compania Dacia-Renault va trece de la ameninţări la fapte şi se va reloca în altă ţară, nemulţumită de promisiunile neonorate...”, a mai menţionat Gorghiu.

Guvernul a decis, în luna martie, ca firmele care contestă rezultatul unei licitaţii publice să fie obligate să constituie o garanţie financiară "de bună conduită", reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului contestat, care să fie reţinută integral în cazul în care contestaţia formulată este respinsă, dar această prevedere a fost declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale.

Premierul Victor Ponta declara că numărul contestaţiilor depuse la licitaţiile publice a crescut de trei ori după decizia Curţii Constituţionale de a respinge obligaţia firmelor care contestă rezultatul unei licitaţii să depună o garanţie care să fie pierdută dacă acea contestaţia este respinsă.

"Pachetul de legi privind achiziţiile publice, pe care îl trimitem în Parlament în baza noii directive europene, dacă nu reuşim să-l facem, o să stăm cu banii cum s-a întâmplat şi se întâmplă acum, stăm cu bani şi nu reuşim să-i cheltuim, pentru că totul se contestă şi nimeni nu semnează absolut nimic. Am aprobat prin ordonanţă de urgenţă ca cel care depune contestaţie, depune o garanţie. Dacă are dreptate, îşi ia înapoi garanţia. Dacă n-are dreptate, pierde garanţia. Mie mi se pare un lucru de bun simţ, dacă te duci şi conteşti ceva şi n-ai dreptate, să pierzi ceva. Mi-a zis Curtea Constituţională că e neconstituţional. Ştiţi ce s-a întâmplat după decizia Curţii ? Imediat au crescut de trei ori contestaţiile. Înainte scăzuseră că nu mai vrea nimeni...şi avem firme care sunt specializate în contestaţii, nu în lucrări, ele se ocupă cu contestaţii. Deci, trebuie, noul pachet legislativ pe standarde europene, să găsim o soluţie la chestia asta", spunea Ponta la Antena 3.

Premierul a reacţionat şi la rezultatul licitaţiei pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti.

El a precizat că a fost informat de către ministrul Transporturilor, Ioan Rus, că rezultatul licitaţiei pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Pieşti a fost contestat imediat după atribuirea contractului, insistând astfel pentru schimbarea legislaţiei achiziţiilor.

"Domnul Rus mi-a dat o veste bună şi una proastă. Vestea bună e că s-a dat câştigătorul pentru studiul de fezabilitate la Piteşti-Sibiu. Vestea proastă este că imediat s-a depus contestaţie", afirma Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici