Alte 30 de sesizări privindu-i pe Ponta şi Marga, transmise la Parchetul ICCJ

Alte 30 de sesizări privindu-i pe premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe, Andrei Marga, au fost transmise Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit unor surse oficiale.

Urmărește
873 afișări
Imaginea articolului Alte 30 de sesizări privindu-i pe Ponta şi Marga, transmise la Parchetul ICCJ

Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Anterior, cinci reclamaţii privindu-i pe Victor Ponta şi Andrei Marga au fost transmise prin e-mail Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care urmează să le analizeze, înregistreze şi să le repartizeze procurorilor pentru verificări, au spus sursele oficiale.

Reclamaţiile se referă la situaţia generată de plecarea primului-ministru Victor Ponta la Bruxelles în locul preşedintelui, deşi printr-o decizie Curtea Constituţională a tranşat această chestiune. Niciuna dintre sesizări nu încadrează faptele reclamate în prevederile vreunei infracţiuni, iar una dintre ele ar fi fost scrisă de o persoană care şi-a declinat identitatea, scriind doar că are 70 de ani.

O altă sesizare ar fi formulată de o femeie care scrie că locuieşte în Hiroshima.

Trei dintre cele cinci sesizări îl vizează pe Ponta, una pe Marga, iar alta se referă la ambii demnitari.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

Totuşi, Ponta a plecat joi la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European, el criticând decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Cotroceni, că, pentru prima dată în 8 ani de mandat a fost "împiedicat" să îşi exercite atribuţiile constituţionale. El a spus că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost "o situaţie stânjenitoare" şi pentru că nu a vrut să fie afectată "buna reputaţie" pe care România şi-a creat-o la Consiliul European în ultimii opt ani de când a asigurat el reprezentarea.

"Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi la Bruxelles am fi mers doi delegaţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare şi eu cred că într-un moment în care nu numai UE aşteaptă foarte mult de la acest Consiliu, dar toată lumea este focusată pe acest Consiliu, o stânjenitoare dispută între preşedinte şi premier nu ar fi făcut numai înconjurul Uniunii Europene, dar şi înconjurul lumii, pentru că jurnalişti ca dumneavoastră sunt peste tot şi ar fi încercat să speculeze orice fisură, fie ea şi o fisură cu aspect stânjenitor care ar fi putut viza delegaţia românească", a explicat preşedintele.

Şeful statului a spus că ministrul Marga i-a transmis în scris că "din dispoziţia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegaţia comunicată de Cotroceni, şeful statului precizând că după decizia CC a mai trimis de două ori miercuri seară componenţa şi la MAE şi la premier.

"Mă refer la două instituţii când spun că am fost împiedicat să îmi exercit mandatul. Am transmis pe data de 28 lista delegaţiei, am primit răspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care mă informa că din dispoziţia prim-ministrului nu se transmite delegaţia stabilită de preşedinte. Ieri, după decizia CC, am transmis din nou delegaţia la MAE, dar şi în copie la premier. În în jurul orei 23.00 am mai transmis o dată delegaţia la MAE şi la cabinetul premierului şi până dimineaţă delegaţia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit să o conduc, nu a fost transmisă la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului şi ministrului de Externe, preşedintele a fost practic împiedicat să îşi exercite mandatul pentru că nu figurează pe delegaţia oficială a României", a spus Băsescu.

Şeful diplomaţiei a declarat, miercuri, că MAE a respectat obligaţiile sale instituţionale în momentul în care a trimis săptămâna trecută la Bruxelles lista delegaţiei României avându-l pe premierul Victor Ponta conducător al acesteia.

El a arătat că i-a recomandat preşedintelui Traian Băsescu să accepte rolul mai pronunţat al premierului Victor Ponta în privinţa politicii externe.

Întrebat dacă va depune plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, preşedintele Băsescu a răspuns: "Niciodată! Nu este treaba mea şi vă rog să nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimănui acest lucru, nu am făcut astfel de afirmaţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici