„Este consecinţa logică a unei acţiuni externe a României începând cu momentul aderării la NATO şi încheierii parteneriatului privilegiat, special, cu SUA, precum şi a unei politici consecvente a statului român, care presupune şi a fi beneficiarul, la nivel de securitate, a apartenenţei la această familie euroatlantică, dar şi necesitatea de a contribui ca furnizor de securitate”, a precizat Corlăţean, referindu-se la scutul antirachetă.
El a arătat că scutul antirachetă este „o responsabilitate importantă care, probabil, va stârni nervozitate ceva mai la Est, aşa cum a stârnit nervozitate şi faţă de Polonia şi Cehia anteriorul proiect american legat de scutul antirachetă”.
Corlăţean a spus că scutul antirachetă este un lucru pe care statul român şi-l asumă, acest scut fiind de natură să contribuie la o mai mare securitate în plan regional, inclusiv pentru România.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.