- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasada Rusiei: Din cauza Ucrainei, Gazprom încalcă legislaţia valutară a Federaţiei Ruse
Gazprom a primit o notificare oficială din partea Serviciului Vamal Federal (SVF) al Rusiei, potrivit căreia cantitatea de gaze reţinută în Ucraina poate duce la diminuarea încasărilor Gazprom din livrările la export, reprezentând totodată o încălcare a legislaţiei valutare a Federaţie Ruse.
Ambasada Rusiei: Din cauza Ucrainei, Gazprom încalcă legislaţia valutară a Federaţiei Ruse
Ambasada Rusiei la Bucureşti a informat, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că "Gazprom a primit o notificare oficială din partea Serviciului Vamal Federal (SVF) al Rusiei, potrivit căreia cantitatea de gaze reţinută pe teritoriul Ucrainei poate duce la diminuarea încasărilor SA Gazprom din livrările la export reprezentând totodată o încălcare a legislaţiei valutare a Federaţiei Ruse", precizează comunicatul.
"Acţiunile autorităţilor ucrainene fac dificilă nu numai folosirea în continuare de către «Gazprom» a instalaţiilor din această ţară pentru transportul gazelor ruseşti, dar îi mai şi creează acesteia probleme din punct de vedere juridic în Rusia. Astfel, pe 5 ianuarie a.c. Gazprom a primit o notificare oficială din partea Serviciului Vamal Federal (SVF) al Rusiei, potrivit căreia cantitatea de gaze reţinută pe teritoriul Ucrainei poate duce la diminuarea încasărilor SA Gazprom din livrările la export reprezentând totodată o încălcare a legislaţiei valutare a Federaţiei Ruse", precizează comunicatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În legătură cu aceasta, SVF al Rusiei a cerut Gazprom să ia măsuri urgente de optimizare a regimurilor şi direcţiilor de livrare a gazelor către consumatorii europeni, precum şi alte măsuri ce se impun pentru respectarea prevederilor legislaţiei vamale şi valutare a Rusiei. Ca urmare, Gazprom a decis să reducă volumul gazelor pompate în sistemul de transport al gazelor din Ucraina cu 65,3 milioane metri cubi de gaz, adică exact cu volumul reţinut pe teritoriul Ucrainei în perioada 1-4 ianuarie 2009, conchide ambasada.
Ambasada reaminteşte că Gazprom a decis să intenteze o acţiune la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm pentru a obliga Naftogaz să asigure, fără nici un fel de restricţii, tranzitul gazelor ruseşti spre Europa, pe teritoriul Ucrainei.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a informat, marţi, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că "în cadrul acestei acţiuni, «Gazprom» va solicita Curţii să ia în cele mai scurte termene posibile măsuri asiguratorii, prin care să interzică «Naftogaz Ucraina» luarea oricăror măsuri îndreptate spre reducerea tranzitului gazelor ruseşti către Europa".
De asemenea, comunicatul citat precizează că partea rusă se pronunţă pentru "soluţionarea într-un mod civilizat a conflictului gazelor provocat de Kiev".
"Pe linia Comisiei Europene şi a Parlamentului Europei, Rusia îşi va informa partenerii săi din Europa cu privire la situaţia care a apărut la noi în domeniul gazelor din cauza Kievului şi asupra măsurilor luate", informează comunicatul citat.
Ambasada apreciază că "devine tot mai evidentă agravarea situaţiei legate de tranzitul gazelor ruseşti către consumatorii din ţările europene, ca urmare a sustragerii nesancţionate a acestora pe teritoriul Ucrainei".
Comunicatul reaminteşte că potrivit presei, în Polonia, Ungaria, România, Grecia, Macedonia, Turcia şi în alte ţări nu au mai ajuns importante cantităţi de gaze.
"Fondul problemei - partea ucraineană nu doreşte să negocieze preţul gazelor ce urmează a fi livrate din Rusia în anul 2009 şi refuzul său ostentativ de a stinge datoria pentru gazele livrate în anul 2008 (care reprezintă peste 600 mil. USD). Acum când nu se mai primesc gaze pe baze legale, în Ucraina s-a decis reţinerea din combustibilul tranzitat", explică ambasada Rusiei.
Ambasada citează de asemenea date ale companiei Gazprom potrivit cărora, "la 5 ianuarie, în Ucraina, fără niciun motiv, au rămas (dar de fapt au fost furate), 65,3 milioane metri cubi din gazele exportate".
"Livrările combustibilului către partenerii europeni au fost efectuate de Rusia la volumele necesare, însă Ucraina, profitând de rolul său de ţară de tranzit, a procedat la sustragerea fără aprobare, mai precis la furtul de gaze ruseşti. Prin aceasta au fost încălcate toate înţelegerile existente şi normele internaţionale, inclusiv Carta Energiei", susţine ambasada Rusiei în comunicatul remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, în situaţia creată, conducerea Gazprom "ia măsuri de excepţie pentru a-şi îndeplini obligaţiile la export faţă de partenerii din Europa".
"Societatea pe acţiuni este decisă să facă tot posibilul pentru ca volumele reţinute de Ucraina să fie compensate în alt mod. În principal este vorba de majorarea volumului livrărilor de gaze ruseşti prin Belarus şi Polonia, majorarea livrărilor de gaze ruseşti prin Blue Stream în direcţia Turciei. Gazprom mai are în vedere creşterea preluărilor de gaze din depozitele subterane de pe teritoriul Europei de Vest, unde au fost pompate din timp rezerve corespunzătoare", se arată în comunicat.
Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2, astfel că importurile din această ţară sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, prin punctul de la Medieşul Aurit (judeţul Satu Mare).
Citeşte şi
Boc: Consumatorii nu vor fi afectaţi de criza gazelor
Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite
Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.