Ambasador:Nu există nicio acţiune a Rusiei calificabilă drept piedică în calea europeană a R.Moldova

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 17 februarie.)

Urmărește
12 afișări

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a declarat, joi, că nu există nici măcar o acţiune a Rusiei care ar putea fi calificată drept o piedică pe calea europeană a R. Moldova şi a apreciat că cetăţenii moldoveni ar trebui să fie lăsaţi să aleagă singuri ce îsi doresc pentru viitorul lor.

"Eu cred că în situaţia actuală, principalul lucru este să dăm posibilitatea moldovenilor să se hotărască singuri cu preferinţele lor. Apropo, au votat, nu i-a împiedicat nimeni, deci există posibilitate de soluţionare democratică a situaţiei", a spus Churilin, la o dezbaterea organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

Ambasadorul a mai spus că între Rusia şi R. Moldova există "legături specifice", dincolo de faptul că mulţi cetăţeni ruşi trăiesc în Moldova. "O altă treabă este că nouă deoseori ni se afirmă următorul lucru straniu: «R. Moldova tinde să adere la UE şi dumneavoastră împiedicaţi acest proces». Nu există nici măcar o acţiune a Rusiei care ar putea fi calificată ca o piedică pe calea europeană a R. Moldova. Există însă o altă temă: R. Moldova este membră a CSI. Ce să facem cu acest lucru?", a mai declarat ambasadorul.

Churilin a amintit, referindu-se la apartenenţa R. Moldova la CSI, că această comunitate este "nu numai o denumire", ci reprezintă "sute de diverse acorduri şi tratate, inclusiv economice", precum şi posibilitatea de a călători şi de a căuta loc de muncă.

"Spuneţi-mi, unde îşi găsesc mai mulţi moldoveni un loc de muncă, în România sau în Rusia? Repet, este problema lor, a moldovenilor, dar când vorbim dintr-o parte să discutăm aceste aspecte, trebuie să ţinem cont şi de acestea, fiindcă altfel iarăşi vom fi puşi în situaţia de a-i împinge spre nişte manifestări de forţă, sau ceva de genul asta", a mai spus ambasadorul.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei s-a referit şi la problema tratatului privind forţele convenţionale în Europa, spunând că un astfel de document este necesar în Europa şi că documentul iniţial, semnat la Istanbul în 1999, a fost ratificat de Rusia şi de aliaţi, dar nu şi de celelalte state, Moscova fiind astfel nevoită să se retragă.

"Europa are nevoie de un tratat al armelor convenţionale. Este cunoscută soarta tratatului care a fost pregătit la Istanbul. Noi l-am ratificat, aliaţii noştri l-au ratificat, ceilalţi însă nu l-au ratificat. Către cine ar trebui să ne adresăm în problema tratatului? Noi n-avem ce să spunem, noi l-am ratificat, dar deoarece nimeni nu a vrut să se alieze, am fost nevoiţi să ne retragem. Dacă nu l-am fi ratificat, ar fi fost o bază de discuţii, dar am înţeles că nimeni nici nu are de gând. În orice caz, conştiinţa noastră este curată", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici