- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.02.2011, 21:49)
- Miruna Badea , Miruna Badea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasador: Relaţiile româno-ruse sunt bunicele, nu de primă catgorie. E nevoie de acţiuni practice
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, a declarat, joi, la o conferinţă, că relaţiile României cu Rusia sunt "bunicele, dar nu de primă categorie", diplomatul precizând însă că este nevoie de acţiuni practice, nu simbolice.
Urmărește
180 afișări
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)
"Nu mă pot lăuda cu starea actuală a relaţiilor, se dezvoltă într-un anumit ritm, dar în ultimul timp nu au avut loc, să spunem, nişte avansuri importante. Relaţiile sunt normale, fără însă o ascendenţă abruptă. Potenţial însă avem, un potenţial mare, care se manifestă deseori în modul cel mai neaşteptat", a spus ambasadorul, la conferinţa "Politica externă a Rusiei în contextul internaţional actual", organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.
El a apreciat că există un "caracter" al sentimentelor dintre cele două state şi un sentiment de apropiere, legat de "sângele vărsat" şi de asemănarea din punct de vedere mental şi al vieţii cotidiene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Diplomatul a evocat participarea României alături de Rusia la victoria împotriva fascismului, vorbind despre "un bagaj enorm pozitiv al relaţiilor noastre care nu poate fi distrus". "Cred că avem o rezervă extrem de preţioasă, care întotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapidă a relaţiilor noastre şi nu trebuie să credem că noi îi privim de sus pe români, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie", a mai spus amabsadorul.
Ciurilin a mai precizat că observă semne de apropiere a României de Rusia. "Sunt mai multe semnale care ne dau multă speranţă. Eu aş dori să revenim, dacă nu la relaţiile de cordialitate, de 130 de ani în urmă, cel puţin la relaţiile de prietenie. Eu observ semnale în acest sens şi aş dori ca realizarea acestor semnale în practică să se refacă nu prin acţiuni şi gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice", a spus ambasadorul.
El a vorbit despre posibiltiatea ca Rusia şi România să coopereze în domeniul ştiinţei, al cercetării şi al energiei. Şi a mai spus că simte că "s-a abătut vântul schimbării" în ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Rusia: "Mi-aş dori să se găsească aceste pânze care ar primi această adiere".
Ambasadorul a spus că relaţiile româno-ruse de bazează pe un foarte bun fundament economic şi că totuşi acestea au rămas în urmă în condiţiile în care s-au consolidat relaţiile cu Franţa, Germania, Italia, Cehia, Ungaria.
"Dar când spui A trebuie să spui şi B, adică ce oferi, ce propui concret, aceasta însă este o discuţie mai profundă şi care trebuie continuată într-un alt anturaj. Cred încă că principalul este că, rămânând nu în albia principală a râului, ci mai spre mal, avem relaţii bunicele, dar nu de primă categorie", a mai spus Ciurilin.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că are un mandat de normalizare a relaţiei cu Rusia, iar MAE lucrează "la câteva gesturi simbolice care să crească încrederea", astfel încât Bucureştiul şi Moscova să revină anul acesta la un ton normal.
"În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, suntem şi aici moştenitorii unor blocaje mentale pe care doresc să le surmontăm. Relaţia economică româno-rusă este bună, în creştere. Evident, potenţialul este departe de a fi fost epuizat. Dar, într-o ţară ca Federaţia Rusă, unde politicul şi economicul merg împreună, este nerealist să ne imaginăm că, fără o relansare a dialogului politic, putem să avansăm", a spus ministrul.
Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie