- Home
- Politic
- MOSCOVA, (12.09.2014, 16:21)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasador rus: Construirea unei baze NATO în România constituie o PROVOCARE GRAVĂ pentru Rusia
Construirea unei baze militare a Alianţei Nord-Atlantice în România reprezintă o "provocare gravă" pentru securitatea Rusiei, afirmă ambasadorul rus Aleksandr Gruşko, acuzând că sporirea prezenţei militare în România, Bulgaria şi Polonia încalcă prevederile Acordului NATO-Rusia.
Urmărește
6197 afișări
Ambasador rus: Construirea unei baze NATO în România constituie o provocare gravă pentru Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Alianţa Nord-Atlantică a încălcat, prin construirea de baze militare în România, Bulgaria şi Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Gruşko, citat de RIA Novosti.
"Acordul fondator include o prevedere foarte clară conform căreia statele membre NATO vor evita staţionarea de forţe combatante suplimentare cu statut permanent", a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică.
"Baza militară care se construieşte acum în România este, desigur, o provocare gravă pentru securitatea Rusiei şi noi considerăm că acest lucru constituie o încălcare semnificativă a angajamentelor", a insistat Gruşko, subliniind că Moscova este foarte preocupată privind activităţile NATO în Marea Neagră şi în Marea Baltică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Prezenţa în Marea Neagră a forţelor militare ale unor state neriverane riscă să genereze "o modificare substanţială a echilibrului strategic şi regional", iar Moscova analizează modalităţile prin care poate "contracara şi neutraliza posibilele ameninţări", a avertizat oficialul rus, precizând că situaţia este valabilă şi în ceea ce priveşte Marea Baltică.
Reprezentantul Rusiei a subliniat că Moscova urmează să analizeze în detaliu deciziile de la summitul NATO cu privire la securitatea internă. "Totul va face obiectul unei analize atente a instituţiilor abilitate din Rusia, în primul rând pentru stabilirea măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a ne garanta securitatea", a explicat oficialul rus.
NATO revine la o logică de tip "Război Rece", a continuat Gruşko, conform Itar-Tass, acuzând Alianţa că foloseşte criza din Ucraina pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.
Statele din Alianţa Nord-Atlantică au promis la summitul de la Newport (Ţara Galilor, Marea Britanie) să menţină "o prezenţă continuă" în Europa de Est, pe fondul îngrijorărilor provocate de atitudinea Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică va continua misiunile de patrulare aeriană consolidate în spaţiul aerian al ţărilor baltice, va continua să mobilizeze fregate în Marea Neagră şi în Marea Baltică şi va dubla exerciţiile militare în est, a anunţat preşedintele american Barack Obama la încheierea summitului NATO, amintind că Statele Unite au promis în iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".
Frank Rose, adjunctul asistentului pentru Politica Spaţială şi de Apărare al secretarului de stat SUA, l-a informat pe 30 aprilie pe preşedintele Traian Băsescu că amplasarea elementelor antirachetă în România se desfăşoară conform graficului şi că se bucură de sprijinul Casei Albe şi al Congresului SUA. Pe 17 septembrie 2009, preşedintele SUA a anunţat dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, etapizată (EPAA - Abordarea Adaptivă Etapizată privind Apărarea Antirachetă în Europa). Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe