Ambasadorul Egiptului la Bucureşti: România nu ar trebui să rişte mutarea ambasadei la Ierusalim

Ambasadorul Egiptului la Bucureşti, Salah Sadek, a afirmat că mutarea Ambasadei României din Tel Aviv în Ierusalim este un subiect sensibil, iar ţara noastră nu ar trebui să rişte o astfel de acţiune pentru că ar fi afectate relaţiile cu Orientul Mijlociu şi chiar cu unele state membre UE.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Egiptului la Bucureşti: România nu ar trebui să rişte mutarea ambasadei la Ierusalim

Ambasadorul Egiptului la Bucureşti: România nu ar trebui să rişte mutarea ambasadei la Ierusalim

„Acesta este un subiect foarte sensibil, din cauza câtorva elemente. Bineînţeles că pentru viziunea pe termen scurt, când ceva de genul acesta este spus în public, în faţa media internaţionale, are efect imediat. Era o vizită pregătită din timp pentru regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care era aproape pe drum spre aeroport, pentru că delegaţia lui era deja aici. Şi a fost nevoit să o anuleze, ca impact pentru o astfel de declaraţie. Mai era o altă vizită planificată, pentru preşedintele Senatului, în Maroc, care a fost anulată. Asta înţeleg prin reacţii imediate, care apar din aşa ceva”, a declarat Salah Sadek, ambasadorul Egiptului în România, într-un interviu acordat Digi 24.

Oficialul străin a spus că, potrivit Constituţiei României, o astfel de hotărâre aparţine preşedintelui ţării. În contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, gestul mutării ambasadei României ar diviza europenii, mai precizează Salah Sadek.

„Pe termen lung, trebuie să vedem cine are dreptul de decizie şi de a se ocupa cu relaţiile internaţionale în această ţară, aşa cum spune Constituţia voastră, nu a noastră. Este preşedintele. Voi sunteţi acum la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că ar trebui să-i uniţi pe europeni, nu să îi divizaţi. Va avea un impact în relaţiile cu arabii şi lumea musulmană şi cred că şi cu anumite ţări europene, dacă luăm în calcul faptul că anumiţi membri europeni au puncte de vedere diferite faţă de decizia colectivă a europenilor şi nu este vorba doar de europeni, este majoritatea lumii, cu excepţia a foarte puţine ţări, şi acest lucru l-am văzut la votul care a avut loc la Adunarea Generală a ONU. Este, aşadar, ceva împotriva voinţei comunităţii internaţionale”, a explicat ambasadorul Egiptului la Bucureşti.

Prin urmare, acesta afirmă că relaţii României cu Orientul Mijlociu, care sunt unele stabile de zeci de ani, ar fi afectate de mutarea Ambasadei României la Ierusalim, precizând că legea internaţională spune că Ierusalimul de Est este capitala Palestinei.

„Dacă revenim la România, da, cred că va afecta relaţiile, pentru că noi, liderii noştri în general sunt mult influenţaţi de dorinţa popoarelor lor. Iar acest lucru este o chestiune foarte-foarte sensibilă pentru toţi oamenii din Orientul Mijlociu. Noi ne vom uita mereu la Ierusalim într-o manieră diferită de restul lumii, de alte ţări care nu au legătură directă cu acest subiect. Este un loc pentru toată lumea, pentru iudaism, pentru creştinism şi pentru islam. Iar Ierusalimul de Est este capitala Palestinei. Iar asta nu spun eu, Salah, sau ambasadorul Salah, ci asta spune legea internaţională, inclusiv ţările care acum vor să se mute la Ierusalim. Personal nu cred că România, care are relaţii stabile cu Orientul Mijlociu de zeci de ani, aţi investit în oameni şi bunăstare în această zonă, ar trebui să rişte toate acestea pentru motive neclare, pentru dividende care nu se vor returna, dacă ar face o astfel de mişcare”, a conchis Salah Sadek.

Pe 24 martie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat la Washington că România va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. La scurt timp, Viorica Dăncilă a afirmat că e o opinie personală şi că decizia îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

În replică, şeful statului a afirmat că prin declaraţiile referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român.

Totodată, pe 25 martie, Administraţia Prezidenţială a anunţat că întrevederea programată să aibă loc la Cotroceni între şeful statului şi Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a fost anulată de partea iordaniană.

Referitor la acest subiect, şeful Executivului a spus că nu anunţul său referitor la mutarea ambasadei la Ierusalim este cauza anulării vizitei în România a regelui Iordaniei. „Preşedintele trebuia să îl sune să îi spună că nu este de acord cu acest lucru, că dânsul l-a invitat”, a explicat Dăncilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici