- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.01.2015, 16:16)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Guvernul va pierde mereu când se întâmplă ceva
Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a declarat, vineri, că România ar trebui să modifice sistemul electoral, atât pentru diaspora, cât şi pentru faptul că orice guvern va fi la putere va pierde alegerile dacă se întâmplă ceva.
Urmărește
668 afișări
Ambasadorul francez: Modificaţi sistemul electoral. Guvernul va pierde mereu când se întâmplă ceva (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, a recunoscut, vineri, riscurile votului prin corespondenţă, la care şi Parisul a renunţat, dar a precizat că cel electronic este aplicat în ţara sa.
Diplomatul a explicat că, pentru a se putea controla mai uşor procesul de vot, în Franţa "votul electronic are loc înainte de data votului fizic".
El a recunoscut că procedura este "complicată", dar ea se poate aplica, dacă există mijloace informatice, umane şi materiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Şi în privinţa listei electorale, Saint-Paul a precizat că este un proces "foarte complicat" care necesită timp. În acest sens, el a dat ca exemplu faptul că a fost numit în funcţia de director al Direcţiei pentru Francezii din Străinătate şi pentru administraţia consulară în octombrie 2009 şi de atunci până în decembrie 2011 s-a ocupat de pregătirea alegerilor prezidenţiale din 2012.
"Cred că pe termen lung este un sistem foarte eficace (listele electorale - n.r.) pentru a putea planifica bine lucrurile, pentru a construi o experienţă administrativă şi, dacă îl îmbinaţi cu un sistem de împuternicire, poate aceasta este soluţia", a declarat ambasadorul, la seminarul "Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză", organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti.
Francois Saint-Paul a subliniat că trebuie făcute aceste modificări pentru diaspora, altfel, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile. "Trebuie să faceţi asta pentru diaspora, pot spune chiar că nu aveţi de ales. Pentru că, dacă nu o faceţi, toate alegerile se vor derula prost. Şi dacă alegerile se derulează prost, este vorba de un principiu democratic (...), Guvernul la putere va fi învins de fiecare dată când se întâmplă ceva" dacă nu se modifică sistemul de vot, a spus el.
La rândul său, Sylvain Riquier, director adjunct în cadrul Direcţiei pentru Francezii din străinătate, a recunoscut că votul prin corespondenţă prezintă probleme, la fel şi cel electronic, dar acesta din urmă reprezintă "un mijloc de a contrabalansa distanţele" mari pe care trebuie să le parcurgă cetăţenii din străinătate pentru a vota fizic.
Potrivit legii franceze, cetăţenii stabiliţi în străinătate trebuie să fie înscrişi pe lista electorală consulară a misiunii diplomatice sau consulare la care sunt arondaţi potrivit reşedinţei lor. Ambasadorul a explicat că înscrierea pe listă se face voluntar de către cetăţeni, dar până la anumită dată: 31 decembrie a anului anterior celui în care se organizează alegeri. Totodată, ei pot vota şi electronic.
Cetăţenii francezi mai au la dispoziţie votul prin procură.
Numărul francezilor înscrişi pe listele electorale consulare a crescut de la 941.361 în 2007 la 1.135.404 în 2014.
Francois Saint-Paul a precizat, totodată, că în perioada în care s-a ocupat de organizarea alegerilor nu a fost contactat de niciun ministru pentru a primi instrucţiuni şi, chiar dacă s-ar fi întâmplat, nu le-ar fi urmat.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Nicolicea: Votul prin corespondenţă şi electronic prezintă probleme. Listele electorale, obligatorii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe