- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Franţei: Este suficient să vizitezi România ca să vezi inegalităţile în dezvoltarea regiunilor
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat, marţi, la o conferinţă despre politica de coeziune, că vizitarea României este suficientă pentru a se putea remarca inegalităţile în dezvoltarea teritorială dar şi voinţa de a reduce aceste diferenţe şi de a creşte absorbţia fondurilor UE.
Henri Paul (Imagine: Paul Chirita/Mediafax Foto)
"Este suficientă vizitarea României pentru a constata că există puternice inegalităţi în dezvoltarea teritorială şi de a constata şi că există o dorinţă de dezvoltare în teritoriile româneşti. Peste tot unde merg (în România, n.red.), în Nord, în Sud, în Est, în Vest, există o nevoie şi o voinţă de a reduce aceste diferenţe şi de a creşte rata absorbţiei fondurilor europene. Poate că există o problemă de coordonare şi aceasta explică parţial problemele de absorbţie a fondurilor europene", a spus Henri Paul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De altfel, el a menţionat că subiectul ratei scăzute de absorbţie este unul recurent şi a salutat în acest context numirea unui ministru special pentru problematica fondurilor europene. "Există un ministru însărcinat cu această problemă a absorbţiei şi cred că aceasta este o măsură bună, dar este o măsură ale cărei implicaţii sunt pentru viitor", a spus ambasadorul.
El a atras atenţia, referindu-se la politica de coeziune ca instrument pentru depăşirea inegalităţilor de dezvoltare teritorială, că noua politică în acest domeniu, care va începe din 2013, va aduce noi echilibre bugetare.
"Contextul crizei economice pentru România aduce elemente noi - primul element este blocarea bugetului. Şi bugetul francez are aceleaşi probleme şi există necesitatea de a face câteva economii care se impun şi care se vor impune probabil şi mai mult în viitor. În acest context, prima îngrijorare este ce se va întâmpla cu politica de coeziune. A doua îngrijorare este cea a restructurării creditelor care va face şi mai dificilă absorbţia fondurilor europene iar în acest context probabil că politica de coeziune va fi şi mai dificil de utilizat", a comentat Henri Paul.
În cadrul conferinţei a susţinut o prelegere despre politica de coeziune şi competitivitate Emmanuel Berther, delegat interministerial pentru amenajarea şi competitivitatea teritoriilor. El a spus că politica de coeziune şi dezvoltarea regională sunt obiective centrale ale UE, adăugând însă că scopul principal este "competitivitatea Europei în bătălia mondială".
El a fost întrebat în acest context de către un participant cum se împacă ideea de competitivitate şi dezvoltare regională cu acţiuni precum construirea de nenumărate piscine şi săli de sport. "În toate ţările au existat perioade în care statul a construit piscine sau a renovat centrul satelor. Uneori este util pentru dezvoltarea economică, este util pentru ameliorarea vieţii cetăţenilor noştri", a răspuns el, adăugând că rămâne foarte importantă lupta permanentă împotriva birocraţiei şi a corupţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO