- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.05.2012, 10:42)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Marii Britanii: Prioritatea zero pentru Guvernul român este absorţia fondurilor europene
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată, duminică, de PRO TV, că absorţia fondurilor europene reprezintă prioritatea zero a Guvernului român, el adăugând că astfel poate fi finanţat şi un program de infrastructură.
Urmărește
363 afișări
Martin Harris (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Am remarcat un efort important la Guvern să ridice rata de absorbţie, dar evident că aceasta nu este suficientă astăzi şi consider că este prioritatea zero pentru Guvernul României să facă faţă acestei provocări. Este necesar să fie luate măsuri suplimentare pentru a ridica rata de absorbţie şi cred că este o experienţă bună în Europa de Est, cea a Poloniei, iar România ar putea urma acest exemplu", a spus ambasadorul britanic, la Pro Tv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
De asemenea, el a arătat că fondurile europene reprezintă pentru România şi un avantaj în privinţa creşterii competitivităţii, prin care ar putea fi rezolvată şi problema lipsei unei infrastructuri performante.
"România are un avantaj specific, o alocaţie mare de fonduri europene. Noi nu avem aşa ceva în Marea Britanie, dar această alocaţie dau un avantaj mare pentru România şi în privinţa competitivităţii. Lipsa de infrastructură este unul dintre dezavantajele României privind competitivitatea. Un program de infrastructură finanţat de UE este şi o sursă de locuri de muncă, dar şi de competivitate şi o bază pentru creşterea economiei în viitor", a apreciat ambasadorul Harris.
De asemenea, ambasadorul britanic a remarcat că în prezent ţara sa deţine locul 10 în privinţa investiţiilor străine în România şi a arătat că are ca obiectiv multiplicarea acestora.
"Eu nu sunt mulţumit de acest rezultat. Eu cred că în general Marea Britanie este o economie bazată pe comerţ şi avem o poziţie mai ridicată pe pieţele din America şi Asia, dar din păcate aici în Europa Centrală şi de Est prezenţa Marii Britanii nu este suficientă. Pentru mine este o provocare importantă, o prioritate zero să încurajăm relaţiile comerciale între Marea Britaniei şi România. Eu sunt optimist, am remarcat că nivelul de exporturi britanice în România a crescut cu 22% în anul trecut (...) 22% este o rată mai accelerată decât pentru alte ţări din UE, e un trend pozitiv, dar trebuie îmbunătăţit", a evidenţiat el.
Potrivit ambasadorului, domeniile de care investitorii britanici sunt interesaţi în principal în România sunt energia, farmaceuticele, telecomunicaţiile şi industria IT.
Totodată, Harris a evidenţiat că e important ca economia românească să devină mai capitalizată prin Bursă şi mai puţin dependentă de împrumuturile din bănci.
"Am remarcat că în Europa de est proiectele sunt mult mai dependente de împrumuturile din bănci decât în Vest, unde folosim mai mult bursele. Sunt 20% luate din bursă şi 80% din bănci pentru finanţare, în Vest este invers. O provocare pentru România este cum poate să folosească bursele şi mijloacele alternative de finanţare", a spus ambasadorul britanic, amintind de un proiect de colaborare între BVB şi London Stock Exchange, care permite companiilor din România să intre pe piaţa londoneză.
El a reiterat şi importanţa faptului că noul Guvern de la Bucureşti a decis continuarea Acordului cu FMI.
"Eu cred că datorită eforturilor care s-au făcut România este într-o poziţie mai bună acum decât o ţară care nu a urmat un program cu FMI. Poziţia macroeconomică a României este printre cele mai bune din Europa. Creşterea economică este necesar pentru Europa de astăzi şi o politică macroeconică mai activă, dar şi reforme structurale pentru a da drumul întreprinderilor şi locurilor de muncă (...) Într-o situaţie de incertitudine în Europa, este foarte important pentru investitorii britanici şi străini să aibă acest semn de continuitate şi această afirmare că România va continua împreună cu FMI", a mai punctat Martin Harris.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe