- Home
- Politic
- SUCEAVA, (06.06.2015, 20:18)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Poloniei: Relaţiile româno-polone, în cea mai intensă perioadă din ultimii 25 de ani
Ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel, a declarat, sâmbătă, la Suceava, la sărbătorirea a 25 de ani de existenţă a Uniunii Polonezilor din România, că relaţiile între cele două ţări sunt în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol mulţumită şi minorităţii polone din România.
Urmărește
1009 afișări
Ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygiel (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a declarat la festivităţile de sărbătorire a 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România că minoritatea polonă din România a reuşit să păstreze limba, cultura, tradiţia înaintaşilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Două sute de ani de prezenţă în Bucovina reprezintă o istorie întreagă, de convieţuire pe aceste meleaguri, istorie de a păstra tradiţia, limba şi identitatea naţională”, a spus diplomatul polonez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
El a reamintit că în urmă cu 25 de ani s-a reluat viaţa organizată a minorităţii polone din România subliniind că Uniunea Polonezilor are tradiţii mai vechi, iar chiar locul în care se desfăşoară această manifestare, Dom Polski (Casa Polonă) din Suceava este o construcţie din 1903, realizată prin contribuţiile polonezilor care trăiau atunci în Suceava.
"Fie ca această casă mică poloneză, ce a supravieţuit peste 200 de ani, să dăinuiască”, a spus ambasadorul care a mulţumit şi administraţiei centrale şi locale pentru sprijinul acordat minorităţii poloneze.
El a mai declarat că statutul minorităţilor din România este un model de urmat în toate ţările din Europa. Totodată, diplomatul polonez a subliniat că minoritatea poloneză din România a avut un rol foarte important în crearea unei punţi şi pentru sprijinirea colaborării dintre România şi Polonia.
"Relaţiile bilaterale polono-române se află în cea mai intensă perioadă din ultimul sfert de secol. Minoritatea poloneză a fost cea care a participat foarte activ în acest sens”, a spus ambasadorul Poloniei în România.
În cadrul manifestării a fost citit, în română şi poloneză, mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis Uniunii Poloneze din România, în care acesta arată că anul 2015 marchează un moment de bilanţ pentru organizaţiile minorităţilor naţionale din România,
"Aniversăm împreună 25 de ani de la înfiinţarea acestor organizaţii, dar şi 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale”, arată preşedintele României.
El subliniază că proiectul de ţară este complet şi fezabil doar dacă reflectă identitatea, nevoile şi aspiraţiile tuturor cetăţenilor, dar şi contribuţia numeroaselor minorităţi naţionale din România, iar minoritatea poloneză reprezintă, în acelaşi timp, un vector important de cooperare şi dezvoltare pentru România şi Polonia, potenţând relaţiile speciale.
"Suntem legaţi de o istorie comună, de solidaritate în momente cruciale, relaţia noastră fiind o prioritate pentru România, atât în plan european, cât şi transatlantic. Am reiterat aceste aspecte alături de Preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Polonia. Relaţia România - Polonia se bazează pe un Parteneriat Strategic de substanţă pe care dorim să îl aprofundăm. Avem, de asemenea, un angajament comun pentru extinderea spaţiului valorilor euroatlantice, pentru cooperare eficientă în plan politic, diplomatic, economic şi cultural, dar şi pentru a intensifica colaborarea în toate chestiunile de securitate din regiune”, a mai arătat Iohannis în mesaj'
El crede că cele două ţări se pot pregăti astfel, în cel mai frumos mod, să aniverseze peste câţiva ani, un sfert de veac de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre România şi Polonia.
La aceste manifestări a fost prezentă şi Maria Panczyk-Pozdziej, vicemareşalul Senatului Poloniei, care a transmis felicitări comunităţii poloneze din România şi a subliniat că această sărbătoare a Uniunii Poloneze din România coincide cu împlinirea a 25 de ani de autonomie locală în Polonia. Ea a arătat că este fericită să vadă "atât de multă Polonie" în Suceava şi le-a spus membrilor comunităţii că sunt "sarea poloneză în pământ românesc”.
La manifestările de sărbătorire a 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România au mai participat reprezentanţi ai grupului parlamentar polonez de prietenie cu România, ai Comisiei de colaborare cu diaspora poloneză, ministerului de Externe din Polonia, Uniunii Asociaţiilor Poloneze din Europa, Forumului polonezilor din Austria, Asociaţiei regionale de cultură poloneză din Cernăuţi, dar şi reprezentanţi ai minorităţilor, parlamentari şi primari din judeţul Suceava.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:56
BVB: De la începutul anului, investitorii au un randament de 18% cu tot cu dividende
-
astăzi, 21:30
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale