Prima pagină » Politic » Ambasadorul României în SUA: Ideea de a trimite emisari nu e nouă

Ambasadorul României în SUA: Ideea de a trimite emisari nu e nouă

Ideea de a trimite emisari nu e nouă, spune, joi, ambasadorul României la Washingtown, Andrei Muraru. El speră ca cei care au autorizat o asemenea formulă să fi pregătit și un scop bine definit și să aibă așteptări rezonabile.
Ambasadorul României în SUA: Ideea de a trimite emisari nu e nouă
Foto: Facebook
Laura Buciu
10 apr. 2025, 18:14, Politic

Andrei Muraru a fost întrebat, joi, dacă are cunoștință despre emisari care să fi fost trimiși pentru a reprezenta România la Washington și dacă numele lui Dragoș Sprânceană îi este cunoscut din discuțiile oficiale de la Casa Alba.

„Singurele discuții oficiale se poartă pe canalele tradiționale diplomatice și am avut aceste discuții în ultimele săptămâni cu reprezentanții administrației. Am avut patru-cinci întâlniri, cred că deja în ultimele săptămâni, cu reprezentanți au Departamentului de Stat, cu echipele de Securitate Națională ale președintelui Trump și ale vicepreședintelui Vance. De asemenea, ne-am întâlnit cu echipa a înstărcinatului prezidențial Steve Whitgow și, evident, toți beneficiarii legali ai comunicărilor operative, telegramelor clasificate, pe care noi le transmitem la București, au avut acces la concluziile acestor discuții și, pe măsură ce se instalează noua administrație vom avea și alte discuții”, a spus ambasadorul României la Washingtown, la Digi 24.

Acesta afirmă că au mai fost situații în care au fost trimiși emisari

„Ideea de a trimite emisari speciale nu e nouă. Nu știu dacă e cea mai bună, dar, probabil, și sper din tot sufletul, că cei care au autorizat această formulă au pregătit o serie de elemente în scop bine definit și au așteptări cel puțin rezonabile asupra rezultatelor acestui demers. Noi, la Ambasadă, așa cum spuneți, ca unică entitate a statului român care apără, provocază și reprezintă interesele românii aici, în America, suntem gata să punem la dispoziția oricui este mandatat oficial să contribuie la acest efort, sigur, în limitele legii, informațiile și experiența noastră acumulate prin contactele noștri profesionale pe teren. Au existat situații în practica altor țări, în care anumiți actori non-instituționali, din mediul de afaceri, de talie globală sau cu anumite influențe în politică la nivel înalt, dovedite, certe, au avut acces la eșalonul de leadership american. Și nu e un lucru rău. Dar, din câte am văzut, astfel de demersuri nu se obișnuiește să fie anunțate public, în primul rând, și mai e un aspect. În ultimă instanță, influența politică, pentru a fi materializată în decizie, ar trece oricum prin filtrul în eșalonul profesionist din cadrul administrației, care cunoaște toate detaliile relațiilor cu fiecare țară și a interesului specific în acest acord, mai ales, în cazul acesta particular, în Statele Unite”, a mai spus Muraru.

El a mai spus că dacă acest demers de se trimite emisari speciali e unul care poate aduce o contribuție în plus la efortul de articulare a agendei cu partenerul american el trebuie sprijinit.

Întrebat dacă Dragoș Sptânceană participă alături de el la întâlniri oficiale, Muraru a spus că acest lucru nu s-a întâmplat.