Ambasadorul SUA: Cred că Titus Corlăţean va fi un bun ministru al Justiţiei

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, susţine că Titus Corlăţean va fi un bun ministru al Justiţiei, arătând că este mulţumit că acesta a revenit asupra declaraţiilor privind arestarea unuia dintre procurorii care instrumentează cazul Adrian Năstase.

Urmărește
369 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA: Cred că Titus Corlăţean va fi un bun ministru al Justiţiei

Titus Corlăţean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cred că Titus Corlăţean va fi un bun ministru al Justiţiei. Nu m-am întâlnit încă cu el. Am văzut acele comentarii, pe care ulterior le-a retras şi cred că a avut dreptate să le retragă (...) În politică, oamenii spun diverse lucruri pe care apoi le regretă. Aparent, Titus Corlăţean regretă cele spuse şi sunt mulţumit de acest lucru (...) Voi discuta cu el despre acest lucru însă şi-a retras comentariile şi cred că a avut dreptate să facă acest lucru. Nu mai am altceva de adăugat", a spus Gitenstein, într-un interviu la TVR Info.

Ambasadorul SUA a adăugat că noul ministru al Justiţiei "este un avocat foarte competent" şi că speră că va fi de acord cu punctele de vedere ale administraţiei americane. "Este un avocat foarte competent, care cunoaşte foarte bine legislaţia, în special pe cea referitoare la drepturile omului şi multe dintre chestiunile pe care le va aborda în calitate de ministru de justiţie, de pildă retrocedarea proprietăţilor. A scris o carte despre acest subiect şi implicaţiile ce privesc drepturile omului. Este un foarte bun expert în acest domeniu. (...) Vom susţine punctele de vedere ale Guvernului SUA şi sper că va fi de acord cu ele", a spus Gitenstein.

El a arătat că în viitoarea sa întâlnire cu Corlăţean va aborda aceleaşi teme discutate şi cu precedentul ministru al Justiţiei. "Toate temele discutate şi cu predecesorul lui: Mecanismul de Cooperare şi Verificare, toate aspectele ce ţin de statul de drept, transparenţă, retrocedare. Subiectele rămân neschimbate", a spus Gitenstein.

De asemenea, ambasadorul SUA a arătat că va discuta cu noul ministru al Justiţiei despre o eventuală numire a lui Daniel Morar ca procuror general, reiterând că îl consideră pe acesta o persoană cu "integritate şi credibilitate" şi că dacă acesta nu va ajunge la conducerea Parchetului, atunci speră că va fi găsită o persoană de acelaşi nivel.

Totodată, diplomatul american a arătat că nu se aşteaptă la o modificare a legislaţiei în baza cărora funcţionează ANI şi DNA. "Cred că funcţionează destul de bine. Nu am văzut niciun lucru care să mă îngrijoreze în funcţionarea lor. Sunt mulţumit de modul lor de funcţionare", a spus Gitenstein. Întrebat dacă a perceput vreo intenţie referitoare la modificarea legii ANI, având în vedere că în urmă cu trei ani s-a mai încercat acest lucru în Parlamentul României, Gitenstein a răspuns că nu crede că Legea ANI este în pericol.

Ambasadorul american a mai spus că "vorbeşte sporadic" cu europarlamentarul PDL Monica Macovei şi o consultă în chestiuni legate de sistemul de justiţie, chiar dacă nu poate spune că întâlnirile cu aceasta sunt "constante".

"Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiţie, discut cu multe persoane din această ţară, printre care şi Monica. Respect foarte mult părerile ei, la fel şi Guvernul SUA. A vizitat Statele Unite, atât în timpul mandatului de ministru al Justiţiei, cât şi după, şi este foarte respectată în SUA", a mai afirmat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici