- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul SUA: Ştiu că guvernul încearcă să facă reformă şi să aplice regulile statului de drept
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein a declarat, duminică, într-o emisiune a Pro Tv, că actualul guvern încearcă să reformeze statul, să dea predictibilitate deciziilor şi să aplice regulile statului de drept
Ambasadorul SUA: Ştiu că guvernul încearcă să facă reformă şi să aplice regulile statului de drept (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Au fost o serie de schimbări. Ştiu că acest Guvern încearcă să facă ceea ce se numeşte reforma statului, să facă Guvernul mai transparent, să facă procesul de luare a deciziilor mai predictibil şi mai ales să aplice regulile statului de drept peste tot. Şi ştiu că oamenii se întreabă de ce mă implic atât de mult în iniţiativele legate de transparenţă, stat de drept, anticorupţie. Motivul este că firmele americane mi se plâng, probabil mai mult decât de orice altceva, de faptul că regulile legate de statul de drept nu se aplică sau nu se aplică atât de bine pe cât ar trebui. Aşa că m-am implicat foarte mult în subiecte precum legea ANI, codurile de procedură, reforma sistemului judiciar", a spus diplomatul american la emisiunea "După 20 de ani".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Întrebat dacă poate menţiona o dată la care climatul de afaceri se va îmbunătăţi în mod consistent, ambasadorul a răspuns: "Multe companii şi bănci americane stau pe miliarde de dolari pe care îi pot investi şi aşteaptă o schimbare a climatului în toată lumea, nu doar în România. Când aceste cufere se vor deschide, cred că România va primi o parte din bani. Se vor primi mai mulţi bani, iar investiţiile vor fi de natură mai permanentă, dacă vor fi realizate unele dintre reformele despre care vorbim, dacă vor fi continuare iniţiativele de reformă pe care deja le-aţi avut".
Ambasadorul a mai spus că oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de schimbările frecvente ale legislaţiei fiscale. "Cred că acest gen de impredictibilitate creează probleme. Eu am petrecut 20 de ani în sectorul privat, după alţi 16 în sectorul public. În domeniul privat am lucrat mult timp cu preşedinţi ai companiilor mari. Şi ei obişnuiau să-mi spună: «Mark, cel mai mult avem nevoie să ştim care sunt regulile». De fapt suntem mai degrabă preocupaţi dacă există predictibilitate, decât dacă o lege este bună sau proastă. Aşa că, atunci când se tot schimbă regulile, se creează incertitudine şi reticenţă faţă de ideea de investiţii", a comentat diplomatul.
Gitenstei crede că măsurile de austeritate luate de guvern sunt esenţiale şi trebuiau luate din cauza dimensiunii apreciabile a împrumuturilor externe contractate de România.
"În primul rând, aţi împrumutat miliarde de dolari de la aceste organizaţii internaţionale. Ele au stabilit condiţii. Aţi participat cu toţii la luarea acestei decizii şi trebuie să o asumaţi, trebuie să faceţi acele schimbări pentru că, în caz contrar, credibilitatea voastră va scădea, moneda voastră va deveni instabilă iar lucrurile vor fi şi mai rele pentru românii de rând", a estimat diplomatul.
Diplomatul a adăugat că măsurile de austeritate reprezintă lucrul corect de făcut, pentru a pregăti creşterea care va avea loc atunci când economia mondială îşi va reveni.
"Banii pe care i-aţi împrumutat sunt parţial bani americani şi organizaţiile internaţionale îi vor înapoi. Pentru a-i putea returna, economia dumneavoastră trebuie să se mişte din nou. Teoria spune că măsurile acestea de austeritate vă vor pregăti pentru creşterea economică din viitor. Asta în primul rând. În al doilea rând, economia dumneavoastră se va îmbunătăţi când restul economiei mondiale îşi va reveni. Şi sunt foarte încrezător că aşa se va întâmpla", a spus Gitenstein, adăugând că o soluţie pentru stimularea economiei româneşti o reprezintă accesarea fondurilor structurale, bani care pot fi cheltuiţi pe infrastructură, care creează locuri de muncă şi creştere economică sustenabilă.
"Pur şi simplu, împrumutarea de bani pentru plata salariilor nu este o soluţie pe termen lung pentru problemele dumneavoastră de natură economică", a adăugat ambasadorul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO