Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Markiyan Kulyk a apreciat, marţi, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că decizia anunţată de CIJ în disputa privind platoul continental al Mării Negre e istorică, de pe urma căreia atât România cât şi Ucraina vor avea de profitat.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Ambasadorul Ucrainei: Şi România şi Ucraina vor avea de profitat de pe urma deciziei CIJ

Rep.: Iar Curtea ce a demonstrat? Şi cum comentaţi diferenţa foarte mare dintre linia propusă de partea ucraineană şi cea trasată de Curte?

M.K.: Nu aş comenta despre linie pentru că este prematur. Cred că trebuie să studiem, iar personal, n-am văzut linia, am citit doar coordonatele. Dar, în principiu, decizia a fost adoptată în unanimitate, ceea ce înseamnă că toţi acei judecători respectaţi au ajuns la aceeaşi concluzie. Este o decizie corectă, bazată pe drept internaţional. Probabil că oferă o interpretare acelor părţi ale dreptului internaţional asupra cărora părţile aveau diferenţe de interpretare anterior. Ceea ce, din nou, este un lucru bun deoarece consolidează dreptul internaţional. Şi aici cred că ambele părţi au , din nou, numai de câştigat.

Rep.: Credeţi că recenta criză a gazelor a avut un impact asupra deciziei? Este un subiect despre care a scris presa.

M.K. Nu cred că a existat un impact. Adică în ce mod ar putea acest lucru să influenţeze delimitarea? Delimitarea nu a avut de-a face cu niciun element din criza gazelor.

Rep.: Dar nu este o problemă din perspectiva resurselor din zonă?

M.K.: Resursele nu sunt importante acolo. Probabil că acum părţile vor începe să vadă ceea ce este acolo. Înainte de decizia CIJ erau limite foarte stricte apropo de ceea ce poate face fiecare parte în partea sa de platou. De aceea, cred că acum este necesară o muncă importantă de explorare pentru a vedea care sunt de fapt resursele din acea zonă. Dar există, într-adevăr, estimări preliminare... A fost o criză, dar ziua deciziei a fost anunţată cu mult înainte. Aşa că nu cred că subiectele sunt legate între ele. Dar acum ambele părţi sunt libere să exploreze partea lor de resurse din zona care le revine, iar acest lucru va consolida politica lor energetică, independenţa lor energetică, dacă există rezerve importante acolo.

Rep.: Apropo de estimări, cam cât aţi obţinut astăzi, concret, ca resurse?

Nu ştiu. Sunt sceptic în privinţa oricăror estimări preliminare. Aş prefera să comentez despre fapte ...şi resurse dovedite.

Rep.: Referitor la ceea ce a scris presa, media ucraineană a comentat şi că este posibil ca apartenenţa României la UE să influenţeze decizia Curţii. Credeţi că, dacă aţi fi fost membri UE, situaţia ar fi fost diferită?

M.K.: Aş fi foarte surprins dacă apartenenţa unei ţări la o organizaţie internaţională ar influenţa decizia unui judecător independent. Cred că este doar o speculaţie a presei. Curtea este un organism ONU, este o instituţie foarte respectată mai ales în domeniul dreptului internaţional şi a metodei de descoperire a unei soluţii la acest tip de dispute. De asemenea, membrii Curţii sunt personalităţi foarte respectate, atât în domeniul dreptului cât şi ca judecători. (...) Cred că orice speculaţie este nefondată.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici