- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Ungariei: Teatrul Naţional nu e locul potrivit de sărbătorire a pierderii Transilvaniei
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a declarat, marţi, că Teatrul Naţional din Budapesta are o importanţă specială în dezvoltarea naţiunii ungare şi nu este "cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei".
Ambasadorul Ungariei: Teatrul Naţional nu e locul potrivit de sărbătorire a pierderii Transilvaniei (Imagine: www.budapestwinter.com)
"Nu avem niciun fel de problemă cu Ziua Naţională a României. Asta a fost o problemă legată de sensibilităţi ale părţii ungare. Teatrul Naţional din Budapesta este un loc de importanţă specială pentru noi în dezvoltarea naţiunii şi, din acest punct de vedere, Teatrul Naţional din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei", a spus ambasadorul la finalul unei ceremonii desfăşurate la MAE cu ocazia împlinirii a 90 de ani de relaţii diplomatice bilaterale româno-ungare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a adăugat că înţelege că este vorba despre Ziua Naţională a României, dar a subliniat că această zi, pentru unguri, este una sensibilă, respectiv cea în care au pierdut Transilvania.
"Înţelegem că pentru România aceasta este Ziua Naţională. Vă doresc tot ce este mai bun pentru România (...) Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, această zi este ziua când noi am pierdut Transilvania. Trebuie şi partea română să înţeleagă sensibilitatea maghiară", a adăugat ambasadorul.
Diplomatul a spus că în închirierea Teatrului Naţional de la Budapesta pentru Ziua Naţională a României a fost vorba despre mai multe greşeli, prima fiind solicitarea acestei locaţii ca spaţiu de desfăşurare a unei ceremonii de 1 Decembrie.
"A doua greşeală a fost din partea noastră, să spunem «da» şi a treia greşeală a fost să ne schimbăm părerea şi să spunem «nu». A fost o istorie foarte neplăcută, îmi pare rău că avem lucrurile aşa, asta e viaţa", a comentat el.
Ambasadorul a mai spus că, din punctul de vedere al viitorului, această istorie nu-şi mai are rostul şi şi-a exprimat convingerea că nu vor mai exista alte momente de acest gen.
Întrebat dacă astfel nu există riscul încurajării unor poziţii extremiste, ambasadorul a răspuns: "Sper că nu. Sper că timpul pentru extremism a trecut deja, nu mai avem timp pentru extremism".
În ceea ce priveşte acordarea unei alte locaţii pentru ceremonia de 1 Decembrie, el s-a arătat deschis către orice alt spaţiu în afară de Teatrul Naţional din Budapesta.
MAE a constatat "cu regret", joi, că directorul Teatrului Naţional din Ungaria, sub presiunea unor demonstraţii anunţate, a decis anularea angajamentului de a pune spaţiul instituţiei la dispoziţia ambasadei române de Ziua Naţională, misiunea diplomatică fiind deja în căutarea altei locaţii.
"Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Naţionale a României", se arăta în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.
MAE a precizat că face demersuri pe lângă autorităţile ungare pentru sprijin în vederea identificării celei mai bune modalităţi de soluţionare a prezentei situaţii prin identificarea unei locaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea recepţiei cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Ministerul a amintit că în acest an relaţiile bilaterale româno-ungare au cunoscut o dinamică deosebită, fiind întreprinse în România numeroase vizite ale unor oficiali ungari de rang înalt, printre care a preşedintelui Pal Schmitt, premierul Viktor Orban şi ministrul de Externe.
"În fiecare an, Ziua Naţională a României la Budapesta a fost susţinută prin evenimente culturale în instituţiile publice de cultură de renume (în 2005, la Cinematograful Urania; în 2006, la Palatul Artelor; în 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; în 2008, la Teatrul Thalia; în 2009, la Teatrul Central), care şi-au propus să genereze o cât mai largă cunoaştere a culturii româneşti în ţara de reşedinţă. Aceste sărbători s-au bucurat de participarea unui număr foarte mare de cetăţeni ungari şi autorităţi ale statului ungar", a menţionat MAE.
Reacţia MAE a venit după ce directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, a fost criticat pentru că a închiriat sala mare a instituţiei de Ziua României. Potrivit MTI, el a explicat miercuri că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO