Amendament privind returnarea tezaurului din Rusia, depus de parlamentarii români la APCE

Trei parlamentari români din delegaţia României la APCE – Viorel Badea, Cezar Preda şi Tudor Panţîru, au depus un amendament privind returnarea de către Federaţia Rusă a tezaurului României, evacuat în 1917, în timpul Primului Război Mondial.

Urmărește
587 afișări
Imaginea articolului Amendament privind returnarea tezaurului din Rusia, depus de parlamentarii români la APCE

Amendament privind returnarea tezaurului din Rusia, depus de parlamentarii români la APCE (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

Amendamentul a fost depus la raportul privind îndeplinirea de către Moscova a obligaţiilor asumate către Consiliul Europei, realizat de coraportorii APCE pentru Rusia, György Frunda şi Andreas Gross, raport care va fi adoptat marţi după-amiază, la Strasbourg, de plenul APCE.

Senatorul PDL Viorel Badea a precizat, pentru MEDIAFAX, că amendamentul este motivat de "evoluţia prea puţin satisfăcătoare a negocierilor româno-ruse cu privire la tezaurul României depozitat la Moscova".

Potrivit acestuia, autorităţile ruse au refuzat dialogul legat de ultimul raport APCE referitor la Rusia, elaborat în 2004, prin care se făcea trimitere la necesitatea returnării către România a stocului metalic al BNR.

În textul amendamentului consemnat şi de deputaţi APCE din Ungaria, Cipru, Lituania şi Republica Moldova se menţionează că evacuarea din 1917 a fost făcută "în baza unui agrement bilateral între autorităţile României şi Rusiei, atunci când cele două ţări erau aliate şi guvernul Rusiei garanta securitatea transportului, siguranţa depozitului, precum şi returnarea către România a acestui tezaur".

"Restituirea ar trebui să înceapă cu cantitatea de aur a BNR care consistă în 93,4 tone în monede şi lingouri pentru care România a transmis şi în 2004 către Federaţia Rusă, pentru documentare, inventarii şi documente în acest sens", se menţionează în amendament, potrivit senatorului PDL.

El a arătat că depunerea acestui amendament este "coordonată cu MAE român" şi este exclus să afecteze relaţia bilaterală.

"Avem pe agendă bilaterală cu Rusia acest subiect de foarte multă vreme, nu îi punem în faţa faptului împlinit, nu venim cu o chestiune care să arunce în aer relaţia bilaterală", a subliniat Badea.

De asemenea, parlamentarul democrat-liberal a arătat că sunt şanse să fie adoptat amendamentul menţionat, arătând că în cazul respingerii acestuia mai este depus şi unul general prin care APCE recomandă Rusiei "îşi respecte angajamentele prin care s-a obligat să returneze bunurile culturale aparţinând altor state membre" ale Consiliul Europei.

"Una dintre aceste formule va trece sigur. Rezolvarea într-un interval de timp rezvonabil a returnării acestor bunuri constituie şi o datorie morală a Rusiei asumată la momentul aderării la APCE", a arătat Badea.

Potrivit acestuia, problema tezaurului nu mai poate fi blocată de autorităţile Rusiei. "Rusia democrată de astăzi nu ar trebui să funcţioneze pe baza moştenirii ţariste şi bolşevice şi greşelilor care s-au făcut atunci. Nu trebuie să uităm şi opinia unora dintre politicienii progresişti din Rusia care îşi doresc să reglementeze în mod corect problema returnării bunurilor culturale pentru a elimina suspiciunile la nivelul relaţiilor bilaterale şi a contribui la un climat de cooperare între ţările noastre", a mai spus Viorel Badea.

Raportul de monitorizare a îndeplinirii de către Rusia a angajamentelor asumate la momentul aderării la Consiliul Europei este unul dintre subiectele cele mai importante ale sesiunii APCE din 1-5 octombrie.

Preşedintele Dumei de Stat de la Moscova, Serghei Nariskin, a anunţat săptămâna trecută că renunţă la participarea sa la sesiunea plenară a APCE.

Rapoartele de monitorizare privind statele membre ale Consiliului Europei trebuie elaborate de APCE la interval de doi ani, însă în cazul Rusiei intervalul a depăşit şapte ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici