- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amendamentul invocat în scandalul Severin a fost aprobat de Comisia JURI din PE
Amendamentul de prelungire a termenului în care fondurile de garantare trebuie să facă restituiri în cazul falimentului bancar, care a determinat scandalul în care este implicat Adrian Severin, a fost aprobat, miercuri, în Comisia JURI din PE, susţinut de eurodeputaţi din mai multe grupuri politice.
Amendamentul invocat în scandalul Severin a fost aprobat de Comisia JURI din PE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Colegii mi-au spus să nu retrag amendamentul. PPE susţine acest amendament. El a trecut la vot. Viziunea mea este că amendamentul este bun şi mai multă lume a considerat acest lucru", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Sebastian Bodu, eurodeputat PDL şi cel care a introdus amendamentul.
El a spus că amendamente similare fuseseră introduse şi de un europarlamentar bulgar, neafiliat, precum şi de către un socialist neamţ.
Directiva aflată în prezent în vigoare prevede un anumit termen în care fondurile de garantare trebuie să restituie sumele garantate în cazul falimentului bancar. CE a propus scurtarea termenului de la 6 săptămâni , cât este în prezent, la o săptămână. Amendamentul introdus de Bodu vizează prelungirea termenului de restituire la 4 săptămâni. Europarlamentarul a declarat că a introdus acest amendament considerând că termenul de o săptămână este prea scurt pentru rezolvarea tuturor aspectelor procedurale necesare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Acest amendament este însă cel invocat în scandalul Sunday Times.
Astfel, ziarişti sub acoperire de la publicaţia britanică s-au dus la Adrian Severin rugându-l să introducă un amendament de prelungire a termenului de restituire a depozitelor bancare de către fondurile de garantare. O înregistrare prezentată de Sunday Times îl prezintă pe Adrian Severin spunându-le ziariştilor sub acoperire că amendamentul solicitat fusese introdus de Sebastian Bodu.
Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, luni, că a vorbit cu Sebastian Bodu abia după ce acesta depusese amendamentul şi că la o zi după discuţia cu acesta i-a informat pe ziariştii sub acoperire despre acest subiect, în mod "colegial" şi nu aşteptând vreo plată în schimb.
"Cu domnul Bodu nu am vorbit despre acest amendament (ziariştii sub acoperire încercau introducerea unui amendament referitor la schema de restituire a depozitelor bancare - n.r.) decât după ce amendamentul a fost depus. Deci, eu am ştiut, datorită cercetărilor pe care le-am făcut şi care erau absolut în regulă şi necesare, am ştiut că domnul Bodu încă din decembrie anul trecut sau noiembrie anul trecut a exprimat un punct de vedere care era conform acestei dorinţe de a se mări timpul de restituire la mai multe săptămâni. Ştiam acest lucru, îl aflasem, şi ştiam că domnul Bodu pregăteşte un amendament în acest sens. Însă discuţia cu domnul Bodu despre acest amendament s-a purtat după ce a depus amendamentul, când m-am întâlnit cu dânsul pe aeroportul din Strasbourg şi l-am întrebat «Ai depus sau n-ai depus acest amendament?»", a relatat Severin, adăugând că tot la acel moment Bodu l-a informat că depusese amendamentul.
"Atunci, a doua zi, aflând lucrul acesta, m-am gândit colegial (...) şi le-am trimis e-mail-ul în care i-am informat că amendamentul a fost depus", a spus Severin.
El a spus că nu a făcut decât să se informeze în legătură cu ce se întâmplă în Parlament, lucru de care oricum avea nevoie ca să formuleze o opinie, un aviz.
"La un moment dat am aflat că un amendament s-a depus. Ei mă tot întrebau: «Ştiţi ceva? Aţi aflat ceva? S-a depus vreun amendament? Nu depuneţi totuşi dumneavoastră?». Şi atunci, în momentul în care am aflat, colegial le-am spus că amendamentul a fost depus. Era o simplă informare pentru care nu cred că dumneavoastră credeţi că m-aş fi aşteptat să primesc nişte bani", a mai explicat el.
Severin a susţinut că suma de 12.000 de euro era pentru "serviciile de consultanţă". "Ei mi-au trimis un model care evita foarte clar să spună pentru ce sunt aceşti bani. Mai mult, în discuţia pe care am avut-o (...) le-am spus «Domnule, ar trebui probabil să vă fac un raport de expertiză în care să scriu toate lucrurile pe care vi le-am spus, care sunt procedurile de urmat, în ce stadiu procedural se află acest proces, care sunt aspectele de fond» (...) O altă parte a cercetării a privit exact curentele de opinie din Parlament, ceea ce nu este niciun fel de problemă, pentru ca să ştim exact dacă un asemenea amendament putea să treacă sau nu. Iar în ipoteza că nu putea să treacă, am sugerat o gamă întreagă de formule pe care ar fi trebui ei să le promoveze prin instrumentele lor de lobby. Acest pachet de servicii era conform contractului de consulting", a spus el.
Severin a insistat, de altfel, că susţinerea ziariştilor sub acoperire cum că este vorba despre un contract de depunere de amendamente este falsă, în realitate fiind vorba "despre un contract de consulting tipic".
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a susţinut, duminică, pe blogul personal, că a fost menţionat în articolul din Sunday Times "fără nici o vină", ci doar pentru că era raportor al PPE pentru modificarea Directivei europene cu privire la fondurile de garantare a depozitelor.
El povesteşte că în calitate de raportor al PPE am avut o prima întâlnire cu raportorul principal al Comisiei pentru Afaceri Juridice (bulgarul Dimitar Stoyanov) în decembrie 2010, când a discutat "despre necesitatea modificării termenului de o săptămână de plată a compensaţiilor de către un fond de garantare a depozitelor către deponenţii unei bănci aflate în faliment".
În luna februarie, Bodu a depus şi un amendament în acest sens.
Tot în februarie, Bodu spune că a fost întrebat de către Adrian Severin despre extinderea termenului de plată a compensaţiilor: "I-am spus acelaşi lucru: o săptămână este un termen nerealist, drept urmare voi depune un amendament de extindere a acestuia în sensul păstrării actualului termen de o lună".
"Adrian Severin a spus că e foarte bine şi a urmat o discuţie tehnică asupra acestui lucru, cu precizarea că amendamentul este unul mai degrabă de dreapta decât de stânga", adaugă eurodeputatul.
Bodu povesteşte şi despre momentul în care a fost contactat de către un reporter de la Sunday Times.
"Ulterior discuţiei cu Adrian Severin am fost contactat de un reporter de la ziarul britanic The Sunday Times care m-a întrebat de amendamentele depuse la raportul meu şi, mai ales, dacă am discutat cu Severin despre unul dintre ele şi dacă ştiu că Severin a luat bani de la o firmă de lobby pentru acest lucru. Am susţinut ceea ce susţin şi acum, aşa cum am explicat mai sus. Aşadar amendamentul a fost depus cu bună credinţă şi reprezintă poziţia mea exprimată public cu mult înainte de februarie", a relatat Bodu pe blog.
Mai mult, el spune că justificarea tehnică a amendamentului său "este destul de diferită de cea a lui Adrian Severin".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO