- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.09.2016, 07:19)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amenzi de 4.000-10.000 lei pentru prestatorii de servicii de plată care încalcă normele europene
Guvernul a decis, luni, că ANPC va fi autoritatea naţională responsabilă cu aplicarea normelor europene în domeniul comisioanelor interbancare pentru plata cu cardul, nerespectarea acestor norme de către prestatorii de servicii de plată fiind sancţionate cu amenzi de la 4.000 la 10.000 lei.
Urmărește
3116 afișări
Amenzi de 4.000-10.000 lei pentru prestatorii de servicii de plată care încalcă normele europene
''Guvernul a stabilit unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2015/751 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacţiile de plată cu cardul. Hotărârea adoptată de Executiv reglementează anumite aspecte din cadrul relaţiei dintre prestatorii de servicii de plată şi consumatori în cazul plăţilor cu cardul şi plăţilor bazate pe card efectuate pe internet şi pe dispozitive mobile. De asemenea, se desemnează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor drept autoritatea naţională responsabilă cu aplicarea normelor europene în domeniu şi stabileşte sancţiunile corespondente faptelor ce privesc nerespectarea aceloraşi dispoziţii europene'', se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Astfel, potrivit sursei citate, la încheierea unui acord contractual cu un prestator de servicii de plată, consumatorul poate solicita să deţină două sau mai multe mărci de plată diferite pe un instrument de plată cu cardul, cu condiţia ca un astfel de serviciu să fie oferit de prestatorul de servicii de plată, iar nerespectarea acestui drept constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
De asemenea, constituie contravenţie nerespectarea de către prestatorul de servicii de plată a oricăreia din prevederile referitoare la obligaţia acestuia ca într-un termen rezonabil premergător semnării contractului de servicii de plată să furnizeze consumatorului informaţii clare şi obiective cu privire la cu privire la toate mărcile de plată disponibile, funcţionalitatea, costul şi securitatea acestora şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Nerespectarea prevederilor referitoare la interdicţia ca emitenţii, acceptanţii, entităţile de prelucrare şi alţi prestatori de servicii tehnice, în schemele de plată cu cardul, să insereze mecanisme automate, software sau dispozitive în instrumentul de plată sau echipamentul instalat la punctul de vânzare care limitează posibilitatea de alegere a mărcii de plată sau a aplicaţiei de plată sau a ambelor, de către plătitor sau de către beneficiarul plăţii atunci când utilizează un instrument de paltă coetichetat, constituie contravenţie şi se sancţioneză cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
În cazul în care beneficiarii plăţilor care decid să nu accepte toate cardurile sau alte instrumente de plată ale unei scheme de plată cu cardul nu îi informează cu privire la aceasta pe consumatori în mod clar şi neechivoc, în acelaşi timp în care le comunică informaţii cu privire la acceptarea altor carduri şi instrumente de plată ale schemei de plată cu cardul, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
''Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Totodată, consumatorii pot sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în cazul încălcării prevederilor Regulamentului de către prestatorii de servicii de plată. Hotărârea adoptată de Executiv intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial'', se mai arată în comunicatul Executivului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe