- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.10.2019, 14:18)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amenzi drastice pentru şcolile care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic. Proiectul, depus la Senat
Deputatul PSD Cristina Ileana Dumitrache a depus la Senat un proiect care vizează înfiinţarea Registrului naţional al persoanelor cu alergii. Şcolile şi cabinetele medicale trebuie să aibă adrenalină, în caz de şoc anafilatic, iar nerespectarea prevederilor duce la amenzi între 5.000 şi 20.000 lei.
Urmărește
1028 afișări
Amenzi drastice pentru şcolile care nu au doze de adrenalină pentru şoc anafilactic. Proiectul, depus la Senat
„Prezentul proiect de act normativ are în vedere instituirea unui cadru normativ necesar, eficient, favorabil şi decent pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, precum şi ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice”, explică deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Iniţiativa legislativă propune înfiinţarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice. Astfel, în termen de cel mult şase luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătăţii înfiinţează, printr-un ordin acest Registru, care va deveni funcţionat în maximum un an de la intrarea în vigoare a actului normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump: Va dura 100 de ani pentru a reconstrui oraşele Ucrainei
-
Ameninţare directă de la Moscova. Ministrul rus al Apărării vrea ca armata să fie pregătită de război împotriva NATO în Europa în următorul deceniu
-
Mesaj dur din SUA: Condamnăm manipularea de către Putin a TikTok-ului controlat de Partidul Comunist Chinez pentru a submina procesul democratic din România
Registrul naţional va institui responsabilitatea pentru medicii alergologi să introducă persoanele diagnosticate în cadrul Registrului şi să îl modifice în funcţie de diferitele evoluţii ale afecţiunilor pacienţilor, mai arată proiectul de lege.
„Registrul naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice se completează de către medicii alergologi şi se modifică, pe parcurs, după caz, în funcţie de rezultatele obţinute la analizele şi testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice. Modalitatea de completare şi, respectiv, modificare este stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei”, conform iniţiative legislative.
Registrul reprezintă o aplicaţie informatică în cadrul unei platforme online, care conţine evidenţa tuturor persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice. Registrul este completat şi actualizat de către medicul alergolog.
Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei controlează aplicarea prevederilor legale privind protecţia persoanelor cu alergii înscrise în Registrul naţional.
Totodată, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice sau cei care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticaţi cu alergii, dovedite prin adeverinţă medicală, instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar „au obligaţia să asigure după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”, potrivit proiectului.
Aceste instituţii „au posibilitatea de pregătire a porţiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele conţin ingredientele corespunzătoare fişei cu alimente alergene ale fiecărui copil, înmânată de familia / părinţii / tutorele / reprezentantul legal al copilului”.
Excepţie de la această obligaţie fac instituţiile care „dau posibilitatea familiei / părinţilor / tutorelui / reprezentantului legal de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestora în niciun fel”, conform sursei citate.
Obligaţia de a asigura, după caz, toate mesele, potrivit programului, o au şi instituţiile de învăţământ universitar, pentru studenţii diagnosticaţi cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverinţă medicală.
„Instituţiile menţionate în acest alineat care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puţin un preparat care conţine ingrediente în conformitate cu fişa cu alimente alergene ale fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea studentului de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestuia în niciun fel”, arată deputatul PSD, în proiectul de lege.
Totodată, unităţile spitaliceşti au aceeaşi obligaţie privind asigurarea mesei specifice pentru pacienţii cu alergii.
Şcolile şi cabinetele medicae care nu au o doză de adrenalină în caz de şoc anafilactic, amendate
Cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private „au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, arată sursa menţionată.
Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirată în instituţiile şcolare, preşcolare, universitare, spitale şi cabinete individuale de medicină de stat sau private este sancţionată cu amenda într-un cuantum cuprins între 5.000 lei şi 20.000 lei.
„Ministerul Sănătăţii, prin ordin al ministrului sănătăţii, stabileşte anual derularea unor campanii de informare, prin difuzarea de materiale audio-video şi scrise, pentru conştientizarea, la nivel naţional şi local, a importanţei diagnosticării precoce cu boli şi afecţiuni alergice. Aceste campanii cuprind, inclusiv, campanii de promovare şi evidenţiere a eficacităţii măsurilor de prevenire şi intervenţie în cazul şocului anafilactic sau a reacţiei severe alergice, în conformitate cu prevederile cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”, mai prevede propunerea de lege.
Proiectul de lege mai propune ca analizele şi testele pentru diagnosticarea alergiilor, la recomandarea medicului alergolog, să fie decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog”, conform sursei menţionate.
În termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a actului normativ vor fi înfiinţate şi centre regionale de alergologie, „în funcţie de numărul persoanelor înregistrate în Registrul naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.
Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, prevede proiectul.
Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Stațiunile se confruntă cu efectele schimbărilor climatice. Schiul pe pârtie uscată reprezintă noua alternativă ecologică
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: ZF/ROCA: De la potenţial la rezultate concrete. Cum putem susţine dezvoltarea României? Dacă vrem o economie stabilă şi puternică, trebuie să venim cu mult capital. Din cinci companii bune, putem crea una puternică, care să devină campion regional
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Piţurcă Jr. nu pierde deloc timpul: a marcat la o brunetă apetisantă. Îmbrățișări și bezele toată noaptea!
CANCAN.RO
Mihai Voropchievici ne spune care sunt cele 2 zodii binecuvântate de Univers în ultimele 2 săptămâni din 2024
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe