Ana Blandiana şi Octav Bjoza, decoraţi de Iohannis: Vă chem să fiţi alături de mine / Reacţia scriitoarei: „Ultimii noştri 30 de ani nu au fost nişte ani liberi”

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, sâmbătă, mai multe personalităţi care au avut un rol determinant în lupta împotriva comunismului, printre care Ana Blandiana şi Octav Bjoza. ”Vă chem să fiţi alături de mine în această revoluţie paşnică a speranţei”, a spus Iohannis.

Urmărește
2152 afișări
Imaginea articolului Ana Blandiana şi Octav Bjoza, decoraţi de Iohannis: Vă chem să fiţi alături de mine / Reacţia scriitoarei: „Ultimii noştri 30 de ani nu au fost nişte ani liberi”

Sursa FOTO: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei ”21 Decembrie 1989”, Traian Orban, preşedinţele Asociaţiei ”Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara”, Ana Blandiana, preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Reziztenţei Sighet, precum şi preşedintele CNSAS, Constantin Buchet au fost decoraţi, sâmbătă, cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E - ”Patrimoniul Cultural” în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşuta sâmbătă, la Palatul Cotroceni.

”Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta. În urmă cu 30 de ani, valul revoluţionar, pornit de la Timişoara, descătuşa la Bucureşti strigătul de libertate al românilor, înăbuşit vreme de 45 de ani. Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii şi a speranţei, rezidă deopotrivă în semnificaţiile zilei şi în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranţa. A ne aminti este astăzi sinonim cu viaţa fiecăruia dintre noi şi cu sănătatea societăţii noastre. O naţiune nu poate avea viitor fără a-şi respecta, înainte de toate, trecutul”, a spus Klaus Iohannis la ceremonie.

El a reamintit că sâmbătă începe cel de-al doilea mandat preşedinte.

”Am ales, aşadar, ca prima mea acţiune publică să fie această ceremonie de decorare, pentru a transmite un mesaj clar – şi în următorii cinci ani voi continua să militez pentru prezervarea memoriei naţionale, să onorez memoria victimelor totalitarismelor şi sacrificiul eroilor români, să apăr valorile democratice şi ale statului de drept. Viitorul democratic al României nu poate fi construit în absenţa unei asumări corecte a trecutului, care presupune, în primul rând, recunoaşterea şi condamnarea fermă a atacurilor sistematice din timpul regimului comunist la adresa democraţiei, a demnităţii umane, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Totodată, asumarea corectă a trecutului presupune şi înfăptuirea dreptăţii şi redarea adevărului românilor”, a mai spus şeful statului.

El a mai spus că persoanele decorate reprezintă pentru care recuperarea memoriei comunismului, cercetarea fenomenului totalitar, aflarea adevărului despre crimele petrecute în timpul dictaturii şi în Decembrie 1989, onorarea victimelor comunismului şi a eroilor Revoluţiei Române au fost şi sunt în continuare obiective primordiale.

”Prin decorarea dumneavoastră, onorez astăzi, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, în numele statului român, şansa unei societăţi care nu îşi uită eroii şi nu îşi abandonează idealurile. Existenţa entităţilor pe care le reprezentaţi se datorează atât nevoii uriaşe de adevăr şi dreptate din societatea românească, intoxicată, decenii la rând, cu propagandă şi minciună, cât şi libertăţii câştigate prin jertfa din Decembrie 1989. Dreptul de asociere, libertatea de exprimare, accesul liber la informaţie au fost dobândite prin sânge. În anii negri ai dictaturii comuniste, din prima şi până în ultima zi a odiosului regim, au fost mutilate destine, au fost distruse familii, au fost torturaţi şi ucişi oameni nevinovaţi. Prin ceea ce faceţi fiecare dintre dumneavoastră, ţineţi în viaţă amintirea lor”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, el le-a mai spus celor decoraţi că au creat o tradiţie de a lupta pentru adevăr şi dreptate cu arme paşnice.

”Prin activitatea remarcabilă, desfăşurată în acord cu valorile democraţiei autentice, aţi reuşit să împiedicaţi încercările repetate de ştergere a urmelor abuzurilor şi crimelor comunismului, să evitaţi minimalizarea sacrificiului acelor oameni care, de pe poziţii democratice, s-au opus, cu toată forţa, unui regim criminal şi să opriţi perpetuarea, după 1989, a uitării, banalizării sau trivializării sacrificiului lor incomensurabil. Aţi fost nu doar stavilă în calea uitării acestui capitol dureros din istoria naţională, ci şi contribuitori la procesul de consolidare democratică a României, iar faptul că activitatea dumneavoastră este recunoscută la nivel naţional şi internaţional dovedeşte că aţi reuşit. Apreciez, în mod special, implicarea dumneavoastră activă în educarea tinerei generaţii.Vă îndemn, aşadar, să contribuiţi, la fel ca şi până acum, la transformarea României într-un stat puternic şi prosper. Cu alte cuvinte, vă chem să fiţi alături de mine în această revoluţie paşnică a speranţei, care, sunt pe deplin încrezător, va reprezenta fundamentul României normale”, a conchis şeful statului.

Ana Blandiana, decorată de Iohannis: Ultimii noştri 30 de ani nu au fost nişte ani liberi

Ana Blandiana a declarat, sâmbătă, la primirea decoraţiei „Ordinul Meritul Cultural” ca preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului, că cei 30 de ani post-comunism nu au fost liberi. Scriitoarea consideră acest moment „început al întoarcerii din infern”.

Sursa FOTO: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

„Înainte de a vă mulţumi pentru această decoraţie, aş vrea să vă mulţumesc pentru ideea de a ne decora împreună, acest moment profund, acest moment care oricum este solemn prin ziua pe care aţi ales-o, într-un omagiu pe care îl aduceţi memoriei naţionale, memoriei recente a României. Cea mai mare realizare a comunismului a fost distrugerea memoriei, a fost crearea omului fără memorie, a omului nou, a omului cu creierul spălat, care nu îşi mai aducea aminte nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut, în felul acesta, distrugându-se memoria. <<Libertatea este dreptul de a nu minţi>>, spunea Albert Camus, şi în pofida faptului că astăzi se împlinesc 30 de ani de când am căpătat libertatea, prin această definiţie, ultimii noştri 30 de ani, post-comunism, nu au fost nişte ani liberi, pentru că au avut prioritate minciunile, nu adevărurile istoriei noastre”, a declarat Ana Blandiana, sâmbătă, la primirea decoraţiei „Ordinul Meritul Cultural”.

Sursa FOTO: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Ana Blandiana a afirmat că acest moment ar trebui considerat „început al întoarcerii din infern”, care are legătură şi cu ultimele alegeri, câştigate de Klaus Iohannis.

„Sunt mândră că primim, astăzi, această decoraţie. Aş vrea să menţionez că nu sunt mândră doar pentru memorialul Sighet, ci mai ales că prin dumneavoastră, statul român a ajuns, în sfârşit, să înţeleagă că trebuie să fie mândru că în România a fost creat primul memorial al victimelor comunismului. (...) Vă propun să considerăm acest moment ca un început al întoarcerii din infern, un început care are legătură cu ultimele alegeri, cu faptul că nu numai dumneavoastră aţi trecut public un examen, ci şi poporul la fel”, a mai zis aceasta.

Ana Blandiana, a primit decoraţie, ca preşedinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet - Ordinul Cultural în grad de Cavaler, categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici