- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.02.2014, 16:15)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: A şasea zi de criză în USL - nicio întâlnire între partide, liberalii fac şedinţă informală
USL contabilizează duminică a şasea zi consecutivă de criză guvernamentală, în condiţiile în care negocierile privind restructurarea Guvernului au fost întrerupte marţi de o manieră bruscă şi pe termen nedeterminat, aceasta fiind contextul în care liberalii se reunesc, duminică, în şedinţă informală
Urmărește
453 afișări
ANALIZĂ: A şasea zi de criză în USL - nicio întâlnire între partide, liberalii fac şedinţă informală (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
În cele şase zile de criză nu a existat nicio întrevedere între liderii PSD şi PNL şi, potrivit declaraţiilor făcute de aceştia, nici măcar o încercare de convocare a unei şedinţe a USL, în condiţiile în care fiecare dintre părţi preciza că aşteaptă un semn de la cealaltă parte pentru a se reîntâlni.
Totodată, preşedintele PNL Crin Antonescu a lipsit din ţară în această perioadă, el aflându-se într-o vizită cu caracter privat în străinătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Drept urmare, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta, dar şi ceilalţi reprezentanţi ai PSD şi PNL au comunicat în aceste şase zile prin intermediul presei, lansând acuze reciproce şi invitându-se unii pe alţii la a spune de o manieră clară dacă doresc ca USL să continue să existe.
După cele şase zile, criza din USL pare să fi atins apogeul, în condiţiile în care duminică seara liderii PNL au decis să se reunească, într-o şedinţă informală, pentru a stabili mandatul de negociere al partidului pentru o nouă şedinţă a USL, care ar putea avea loc luni, dar şi strategia parlamentară a PNL pentru săptămâna care începe.
Şedinţa poate fi considerată decisivă pentru existenţa USL, în condiţiile în care liderii liberali ar putea discuta inclusiv rămânerea la guvernare.
Pe de altă parte, dacă blocajul generat de criza guvernamnatală se prelungeşte, USL ar putea intra, începând de luni, şi în criză parlamentară, fiind pusă la încercare susţinerea Guvernului în Legislativ.
În acest moment, însă, poziţiile de negociere ale PSD şi PNL par să rămână neschimbate, cel puţin formal, în condiţiile în care nu au fost anunţate public modificări ale acestora.
Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat, vineri, că a "ales" ca în 2014-2016 să fie păstrată formula de succes USL, apreciind că USL reprezintă cea mai bună formulă de guvernare şi că USL poate oferi stabilitate politic şi guvernamentală pentru perioada care urmează.
Ponta nu a precizat, însă, că PSD ar renunţa la propunerea de restructurare a Guevrnului care implică patru funcţii de vice-premier, una pentru fiecare partid component -PSD, PNL, UNPR şi PC, în condiţiile în care PNL se opune categoric înfiinţării unei noi funcţii de vicepremier, care să revină conservatorilor.
La rândul său, Crin Antonescu a precizat că interpretează "optimist" declaraţia lui Ponta potrivită căreia premierul a ales ca guvernarea să continue în formula USL.
Antonescu a spus că înţelege din declaraţia lui Ponta că acesta ar renunţa la condiţia ca şi PC să deţină un post de vicepremier şi că, în consecinţă, nu ar mai exista niciun motiv ca USL să nu meargă mai departe, de luni încolo, cu o nouă formulă guvernamentală.
Antonescu arăta că luni ar putea avea loc o şedinţă a USL, pentru a se putea solicita convocarea Parlamentului în şedinţă comună pentru votul privind restructurarea Guvernului.
Negocierile în USL privind restructurarea Guvernului au fost blocate marţi, după ce premierul Victor Ponta a propus o formulă guvernamentală care să includă patru posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid - PSD, PNL, UNPR, PC, postul alocat PC urmând a fi ocupat de Daniel Constantin.
Ponta a propus această formulă de restructurare a Guvernului după ce PNL a decis să îl propună de prim-vicepreşedintele liberal Klaus Iohannis pentru ocuparea prosturilor de vicepremier, în locul lui Daniel Chiţoiu, şi ministru de Interne, în locul lui Radu Stroe, propunere care genera o suprapunere între posturi şi atribuţii şi care reclama un vot de încredere asupra noii structuri a Guvernului.
Totodată, liberalii propuseseră ca ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să preia portofoliul Finanţelor, de la Daniel Chiţoiu, Cristian Buşoi, preşedinte al CNAS, să preia ministerul Sănătăţii, iar Teodor Atanasiu să-l înlocuiască pe Andrei Gerea la Ministerul Economiei.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe