- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Antonie Solomon - două mandate de primar, închisoare pentru corupţie şi o nouă candidatură
Municipiul Craiova a fost condus în ultimii opt ani de Antonie Solomon, trecut de la PSD la PDL şi ajuns la UNPR. Din martie şi până în septembrie 2010, a stat în ares pentru corupţie. Şi-a reluat mandatul şi acum candidează din nou, spunând că pentru el primăria reprezintă "dragostea şi patima".
Antonie Solomon (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)
Municipiul Craiova are o populaţie de aproximativ 250.000 locuitori, potrivit datelor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică - Direcţia Regională de Statistică Dolj privind recensământului populaţiei, realizat în octombrie 2011 şi se întinde pe o suprafaţă de 341 de kilometri pătraţi. Craiova a fost declarat municipiu în 1968, în trecut, târg întins pe moşia boierilor Craioveşti, fiind recunoscut ca un puternic centru politic, cultural, comercial, administrativ şi militar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Bugetul şi contractele controversate, unele finanţate din împrumuturi de zeci de milioane de euro la bănci
În perioada 2008-2012, fondurile pe care le-a avut la dispoziţie Primăria Craiova pentru dezvoltare şi funcţionare au variat, criza economică punându-şi amprenta pe modul de constituire a bugetului de venituri şi cheltuieli. Astfel, timp de trei ani, 2008, 2009 şi 2010, Primăria Craiova a beneficiat constant de o majorare a bugetului de la 493 la 611 milioane lei.
În 2011, fondurile locale sunt diminuate la 494 milioane de lei, în timp ce pentru 2012 edilii craioveni îşi anunţă speranţa într-un an financiar bun, prin adoptarea unui buget în creştere, la 626 milioane lei, potrivit proiectului de hotărâre local, aprobat în luna februarie a acestui an.
În mandatul 2008-2012, de numele Primăriei Craiova şi al Consiliului Municipal se leagă câteva proiecte pe cât de grandioase, prin sumele vehiculate, pe atât de controversate. Potrivit programului de investiţii al Primăriei Craiova, postat pe site-ul instituţiei, pentru perioada 2008-2011 edilii au prevăzut realizarea a opt obiective mari, în valoare de peste 250 de milioane de lei.
În octombrie 2009, preşedintele Traian Băsescu, la invitaţia lui Antonie Solomon, a participat la inaugurarea Parcului Lunca Jiului, proiect în valoare de 44,8 milioane de lei, conform datelor oficiale de pe site-ul primăriei. La scurt timp după finalizarea lucrărilor, auditorii Camerei de Conturi Dolj intrau pe fir după ce, potrivit unui raport, ar fi fost semnalate nereguli în derularea contractului de execuţie a lucrării "Amenajarea Parcului Lunca Jiului" prin suplimentarea preţului contractului fără organizarea unei licitaţii deschise.
În vara anului 2009, Primăria Craiova achiziţiona un sistem de "iluminat festiv" pentru sărbătorile de iarnă şi pascale, pentru care a plătit peste un milion de euro. În cazul acestei achiziţii, inspectorii Camerei de Conturi Dolj au descoperit că estimarea valorii contractului de achiziţie a sistemului de iluminat s-a făcut "exclusiv" pe baza preţurilor practicate de firma care şi-a adjudecat licitaţia. Camera de Conturi Dolj a sesizat şi Agenţia Naţională de Monitorizare şi Reglementare a Achiziţiilor Publice, "în vederea luării măsurilor legale care se impun".
O altă lucrare aflată în programul de investiţii al Primăriei Craiova, în perioada 2008-2011, se referă la amenajarea unui complex de agrement acvatic - "Craiova Water Park", în valoare de peste 65,9 de milioane de lei, fără TVA. Anunţul de participare la lucrările de execuţie a parcului acvatic a fost publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) la începutul lunii februarie 2012.
De asemenea, peste 80 de milioane de lei sunt investiţi în realizarea unui Centru Multifuncţional într-una din zonele periferice ale Craiovei. Pentru realizarea Parcului acvatic şi a Centrului Multifuncţional, Primăria Craiova a contractat un împrumut bancar de 20 de milioane euro.
De altfel, potrivit documentelor oficiale care fac referire la datoria publică, Primăria Craiova trebuie să returneze către BRD, până în 2026, un credit de 70 de milioane de lei, precum şi un împrumut de 20 milioane de euro pe care trebuie să-l acopere până în 2031, acordat de Hypo Noe Gruppe Bank din Austria, ambele contractate pentru "investiţii publice de interes local".
Antonie Solomon - două mandate de primar, închisoare pentru fapte de corupţie şi o nouă candidatură
Antonie Solomon se află la cel de-al doilea mandat de primar al Craiovei. În 2004, el a fost ales din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat, fiind ales din primul tur.
În ultimii patru ani, de numele lui Antonie Solomon se leagă mai multe scandaluri, de la disensiunile cu liderii organizaţiei judeţene a PDL, jurnalişti jigniţi, certuri cu consilierii craioveni, până la problemele pe care acesta le are în justiţie, el fiind trimis în judecată într-un dosar pentru fapte de corupţie.
De altfel, în martie 2010, primarul Antonie Solomon a fost reţinut de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Piteşti, iar apoi arestat pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual. La o săptămână după ce magistraţii Tribunalului Argeş au emis mandatul de arestare, Antonie Solomon a fost suspendat din funcţia de primar printr-un ordin al prefectului judeţului Dolj de la acea vreme, Eugen Georgescu.
În dosarul în care este judecat şi omul de afaceri Cornel Penescu, Solomon este acuzat că ar fi primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acţionar principal al firmei PIC din Piteşti, pentru a-i facilita diverse servicii în Craiova. După şase luni de detenţie, timp în care a fost transferat din Penitenciarul Colibaşi la Penitenciarul din Galaţi, Antonie Solomon a fost eliberat în 8 septembrie 2010.
La două luni de la eliberarea din arest a lui Antonie Solomon, în noiembrie 2010, Primăria Craiova câştiga premiul întâi la cea de-a treia conferinţă "Inovaţie şi calitate în sectorul public", organizată la Poiana Braşov, cu un proiect intitulat "Un oraş fără corupţie, un oraş cu viitor", proiect implementat în perioada 2009-2012.
În perioada în care Antonie Solomon a fost în detenţie, Primăria Craiova a fost condusă de viceprimarul Mărinică Dincă (PDL), acum unul dintre contracandidaţii săi la şefia oraşului, care a preluat prerogativele de primar. Mărinică Dincă a fost desemnat primar interimar prin votul consilierilor municipali.
La un an şi patru luni după suspendarea din funcţie, Antonie Solomon s-a întors în fruntea Primăriei Craiova printr-o decizie a Tribunalului Galaţi.
La revenirea sa la primărie, Antonie Solomon a anunţat că primul lucru pe care îl va face va fi să ceară un concediu de zece zile pentru a-şi "răsfăţa" soţia.
La două luni de la eliberarea sa din Penitenciarul Galaţi, primarul Craiovei afirma, într-o conferinţă de presă, că "nu există o familie să nu aibă un membru care să nu deţină dosar penal", răspunzând astfel întrebării unui jurnalist privind procesul de corupţie în care este judecat.
"Au fost momente în care nu mai îmi doream să mă trezesc dimineaţa. Să mor, să uit de tot. Scuteam şi familia mea de această povară a deplasărilor către penitenciarele din Colibaşi şi Galaţi", descria Solomon perioada petrecută în detenţie.
În prima sa conferinţă de presă susţinută după eliberarea din penitenciar, Antonie Solomon spunea că îşi doreşte să vadă "o Craiovă mai veselă" şi să găsească soluţii pentru ca oamenii să nu mai fie trişti.
De-a lungul ultimilor patru ani, Antonie Solomon a fost subiectul multor materiale de presă, el fiind în centrul mass-media prin declaraţiile publice pe care le-a făcut jurnaliştilor craioveni, fie în conferinţe de presă, fie invitat la posturile locale de televiziune.
Aflat în coaliţia de guvernare cu PSD, din postura de preşedinte al PDL Craiova, Antonie Solomon a criticat în repetate rânduri construcţia cu social-democraţii, încheiată în 2009, pe care o considera ca fiind "o prietenie între doi hoţi care sunt prinşi cu mâna unul în buzunarul altuia", apreciind, totodată, că alianţa cu PSD este "un anus contra naturii".
"Nu poţi să aşezi un partid de stânga, comuniştii, cu unul de dreapta, creştin-democraţi", afirma, în august 2009, Antonie Solomon.
Antonie Solomon declara, la începutul lunii aprilie 2011, în cadrul unei emisiuni de la un post local de televiziune, în primul său interviu susţinut în presă după eliberarea din Penitenciarul Galaţi, că a intrat în PDL pentru preşedintele Traian Băsescu şi că nu va pleca din partid întrucât nu vrea să fie "javră".
După trei luni, în iulie 2011, prin intermediul unui comunicat de presă, Antonie Solomon îşi anunţa intenţia de a candida pentru un nou mandat de primar din partea UNPR.
În aprilie 2012, la lansarea candidaturii pentru cel de-al treilea mandat de primar, Antonie Solomon a făcut din nou deliciul presei după ce a comparat relaţia pe care o are cu Craiova ca "o dragoste cu o fată de 16 ani".
"Între mine şi Craiova a început o dragoste nebună ca între mine şi o fată de 16 ani, care vrea mereu să fie în centrul atenţiei. Am cucerit-o şi m-am căsătorit cu ea, iar o perioadă a fost văduvită: un an şi patru luni nu am fost lângă ea, dar am planuri mari cu ea", spunea Antonie Solomon la lansarea oficială în cursa pentru Primăria Craiova.
Antonie Solomon, fără conturi în bănci şi cu o casă vândută
La preluarea celui de-al doilea mandat de primar, în iunie 2008, Antonie Solomon deţinea două terenuri intravilan, în Craiova şi localitatea Leamna, şi cinci spaţii comerciale. De asemenea, la capitolul imobiliar primarul Craiovei mai bifează două apartamente în Craiova şi o casă de vacanţă în localitatea Leamna. Potrivit declaraţiei sale de avere, Solomon achiziţiona, printr-un contract de leasing încheiat în 2007, o maşină de teren Volkswagen Touareg. Primarul Craiovei deţinea un depozit bancar în valoare de 139.895 lei şi un cont curent de 152.301 lei, ambele la Finance Bank. În 2008, veniturile familiei Solomon erau rotunjite din salariul lui Antonie Solomon - 95.295 lei şi de sumele încasate de soţia sa, Maria, obţinute din cedarea folosinţei bunurilor - 575.640 lei.
Ultima declaraţie de avere depusă de Solomon, în iunie 2011, arată că acesta nu şi-a mărit "zestrea" imobiliară, ci doar pe cea financiară, după ce, în octombrie 2010, a vândut un imobil deţinut în localitatea Palazu Mare, din judeţul Constanţa, pentru suma de 134.000 euro.
Aceeaşi declaraţie mai arată că primarul Antonie Solomon nu mai are niciun ban la bancă, deşi în 2008 deţinea un depozit bancar şi un cont curent. De asemenea, veniturile familiei Solomon s-au diminuat serios în perioada 2008-2011, atât la capitolul salariu, unde primarul Antonie Solomon notează un câştig de doar 8.139 lei, cât şi la veniturile obţinute de soţia lui, Maria, din cedarea folosinţei unor bunuri, respectiv 326.131 lei.
Patru candidaţi pentru Primăria Craiova
Pentru şefia municipiului Craiova şi-au anunţat candidatura primarul în funcţie, Antonie Solomon, care va candida din partea UNPR, viceprimarul Mărinică Dincă, din partea PDL, senatorul Lia Olguţa Vasilescu, din partea USL, şi omul de afaceri Gheorghe Duduială, din partea PNŢCD.
Dacă iniţial Antonie Solomon a fost anunţat candidat pentru un nou mandat de primar din partea PDL, trecerea acestuia la UNPR a facilitat drumul lui Mărinică Dincă spre Primăria Craiova din postura de competitor democrat-liberal.
Lia Olguţa Vasilescu (PSD) a fost nominalizată drept candidatul USL la Primăria Craiova după ce s-a plasat pe primul loc în intenţiile de vot ale craiovenilor, care au răspuns astfel unui sondaj de opinie realizat de Uniunea Social Liberală.
Mult mai uşor le-a fost însă ţărăniştilor craioveni, care şi-au desemnat liderul de organizaţie, Gheorghe Duduială, să-i reprezinte în cursa pentru Primăria Craiova.
(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:55
Activitatea Registrului Auto Român este blocată în toată ţara. Ce a provocat sistarea
-
astăzi, 14:36
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului / Zaharova: Rusia este pregătită pentru o „pace realistă”