ANALIZĂ: Băsescu vorbeşte despre reîntregirea salariilor după multiple avertismente despre populism

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, miercuri, în Parlament, despre necesitatea găsirii unor soluţii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, deşi el se pronunţase, anterior, în câteva rânduri, pentru evitarea măsurilor care pot "pulveriza" tot efortul făcut de români în 2009, 2010 şi 2011.

Urmărește
1599 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Băsescu vorbeşte despre reîntregirea salariilor după multiple avertismente despre populism

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor. "Este adevărat, la începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor (...) Din acest punct de vedere veţi avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului nu va fi pe măsura momentului şi pe măsura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus preşedintele.

Eventuala majorare a salariilor şi pensiilor în acest an, cu câteva procente, nu este însă o temă nouă, fiind lansată pe piaţă încă din toamna anului trecut de către coaliţia de guvernare, legată de condiţionalităţile economice interne şi de la nivelul Europei.

Preşedintele însă avertiza, pe tonuri mai mult sau mai puţin apăsate, în legătură cu riscurile ca măsuri populiste să ruineze eforturile făcute de popor în ultimii ani.

În 7 noiembrie 2011, membrii coaliţiei de guvernare au decis că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.

Pe de altă parte, la 8 noiembrie 2011, Camera Deputaţilor adopta ordonanţa de urgenţă 80/2010 care cuprindea amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora în 2012 pensiile şi salariile vor fi îngheţate. Unele dintre amendamentele depuse aparţineau ministrului Finanţelor de la acea vreme, Gheorghe Ialomiţianu. Astfel, un amendament prevedea că în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariile funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011.

Potrivit unui alt amendament al ministrului Finanţelor de la acea vreme, în anul 2012 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Referitor la acest subiect, Emil Boc declara, la 11 noiembrie, din poziţia de premier, că bugetul pe 2012 nu include majorări de salarii şi pensii deoarece Guvernul nu s-a "repezit" pe un scenariu optimist, iar dacă datele economice care vor fi analizate în aprilie-mai sunt pozitive va fi decisă indexarea acestora "cu un anumit procent" prin ordonanţă de urgenţă, a afirmat premierul Boc.

"Nu vom aborda bugetul din 2012 în termeni electorali. Nu ne repezim la majorări de salarii şi pensii", spunea Boc.

Două zile mai târziu, după o întâlnire a coaliţiei la Vila Lac, premierul Emil Boc declara că dacă lucrurile nu se vor înrăutăţi în Europa în 2012 atunci şi România va putea să spere la indexări de salarii şi pensii, menţionând că, dacă lucrurile se înrăutăţesc pe continent, autorităţile nu mai trebuie să opereze tăieri de salarii şi pensii.

Ordonanţa a fost atacată la Curtea Constituţională. Înainte ca acest for să se pronunţe, preşedintele Traian Băsescu avertiza că, indiferent care va fi rezultatul sesizării la CC a îngheţării pensiilor şi salariilor în anul 2012, "bani nu există", arătând că, "dacă ar exista, s-ar plăti". La 7 decembrie, Curtea Constituţională a respins sesizarea depusă de USL la legea prin care se îngheaţă pensiile şi salariile bugetare pentru 2012, apreciind că dispoziţiile acesteia sunt constituţionale.

La rândul său, Consiliul Fiscal a apreciat, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, că o creştere a pensiilor şi salariilor din sectorul public de la jumătatea lui 2012 ar încălca nu mai puţin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilităţii fiscale, inclusiv interdicţia de a opera astfel de majorări cu şase luni înainte de alegeri parlamentare.

Şi secretarul general al PDL, Ioan Oltean, declara, la începutul lunii ianuarie 2012, că, în condiţiile în care va exista creştere economică, majorarea pensiilor şi salariilor bugetarilor în 2012 este posibilă.

La finalul lunii ianuarie 2012, preşedintele Băsescu avertiza asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor măsuri populiste. "În raport cu costurile, cu suferinţele pe care românii le-au avut pentru a ajunge la această stabilitate, ar fi păcat să ajungem la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", avertiza Băsescu.

De altfel, şeful statului declara că, potrivit unor prognoze, există riscul ca statele din zona euro să intre în recesiune în a doua parte a acestui an, iar, în acest caz, România s-ar putea afla în dificultate.

În ziua următoare, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde anunţa, că premierul de la acea vreme, Emil Boc, a fost mandatat de conducerea coaliţiei să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie. "Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", anunţa Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu declara, după numai o zi, că nu a identificat în buget "un loc" din care să se poată tăia şi da bani, dar a precizat că nu are "competenţa politicienilor care ieri dădeau soluţii". Întrebat dacă România este pregătită ca, în aprilie, să majoreze veniturile populaţiei, Băsescu răspundea: "Insistaţi pe un lucru pe care nu preşedintele poate să-l spună. Cei care ieri făceau declaraţii să vă spună de unde şi cu siguranţă Guvernul, Parlamentul vor aproba. Eu nu am identificat în buget un loc din care să tăiem şi să dăm bani. Nu am competenţa politicienilor care ieri dădeau soluţii".

Băsescu preciza că nu a dat niciodată de înţeles că vor putea fi luaţi bani de la FMI pentru a creşte salariile şi pensiile. "Eu nu am spus niciodată că putem lua, dând de înţeles că vom lua. Obiectivul nostru e să nu ne atingem de acei bani, probând că suntem ţară stabilizată, care nu mai are nevoie de finanţări de tip stand-by. Sper să nu fie nevoie să apelăm la aceşti bani, chiar dacă în zona Euro va fi o uşoară receisune. Dar poate nu va fi. Analiştii economici s-au înşelat de trei ani încoace la fiecare declaraţie. Să sperăm că nu va fi", spunea Băsescu.

Şeful statului preciza că românii nemulţumiţi de scăderea pensiilor şi a salariilor sunt mult mai mulţi decât cei care au ieşit în stradă. "Nu mă păcălesc să cred că nemulţumiţi sunt doar cei câteva mii care au ieşit în stradă. Au fost infinit mai mulţi nemulţumiţi. Nemulţumirea e legată exact de aceste reduceri de venituri", spunea Băsescu.

Şeful statului arăta că echilibrul pe care România l-a stabilit se poate răsturna foarte uşor, iar atunci cei doi ani în care românii au suferit vor fi aruncaţi pe ferestră printr-un singur act normativ, moment în care România o va lua de la capăt. "Nu trebuie să se întâmple acest lucru. Personal cred că sacrificiile făcute de români până acum nu trebuie întoarse pe dos pentru nişte voturi. Mai bine (politicienii, n.r.) şi-ar lua colegiile la bătut şi ar explica românilor că avem o perspectivă bună după sacrificiile care s-au făcut", spunea Băsescu.

La rândul său, actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, atenţiona, cerând Parlamentului votul de învestitură pentru noul Guvern, că nu poate avansa promisiuni nerealiste şi că poate lua în calcul doar o majorare "prudentă" a salariilor şi pensiilor, dacă situaţia economică va permite această creştere.

Şeful statului declara însă, după depunerea jurământului de învestitură de către membrii Cabinetului Ungureanu, că se aşteaptă, după primul trimestru, dacă economia va confirma aşteptările, la începerea unui proces de restabilire a nivelului de trai al populaţiei.

"Aştept ca acest Guvern să continue partea vitală care vizează consolidarea situaţiei economice şi financiare a României şi, în acelaşi timp, mă aştept ca, după primul trimestru, dacă economia va confirma aşteptările noastre şi ale populaţiei, să începem un proces de restabilire a nivelului de trai al populaţiei. Dar, repet, dacă economia ne va permite acest lucru", spunea Băsescu.

El sublinia că "România nu trebuie să mai împrumute bani pentru a da salarii" şi "pentru a asigura asistenţa socială".

Rămâne de văzut care vor fi "soluţiile" identificare de coaliţia aflată la putere pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, în contextul apropierii alegerilor, dar şi ţinând cont de evoluţiile economice interne şi europene.

(Material de Cristian Fierbinteanu, fierbinteanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici