- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.12.2015, 20:03)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ -Consiliul Naţional al PNL, între acuzaţii de blat, cartuşe trase în aer şi nevoia de reformă
Dincolo de majoritatea covârşitoare cu care au fost luate deciziile în Consiliul Naţional al PNL, şedinţa în care liberalii au adoptat criteriile de integritate pentru viitorii candidaţi a fost marcată şi de critici, acuzaţii de blat sau discursuri despre reforma partidului.
Urmărește
2239 afișări
ANALIZĂ -Consiliul Naţional al PNL, între acuzaţii de blat, cartuşe trase în aer şi nevoia de reformă (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)
Conducerea partidului a fost aspru citicată, de la prezidiu, în faţa a peste 700 de participanţi, o parte dintre liderii din teritoriu au fost acuzaţi de „blat” cu PSD, alţii au contestat forma finală a criteriilor de integritate care vor fi impuse candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, în timp ce unii s-au lansat în discursuri motivaţionale despre nevoia de reformă a partidului şi despre trecutul istoric al acestuia, plictisindu-l, la un moment dat, chiar pe preşedintele de onoare al liberalilor, seniorul MMircea Ionescu Quintus
În discursul susţinut în faţa celor peste 700 de liberali, copreşdintele PNL Vasile Blaga a spus că partidul ar trebui să conştientizeze problemele din ''ograda proprie", în condiţiile în care o parte din colegii de partid au preluat obiceiurile social-democraţilor. "Din păcate, am avut colegi care au copiat PSD, le-au împrumutat metehnele şi metodele. Deşi erau în opoziţie pe plan local, unii colaborau strâns cu PSD şi mai colaborează şi astăzi", le-a spus el liberalilor.
El a încercat să răspundă, indirect, vocilor critice care îl consideră un exponent al generaţiei vechi de care politică românească trebuie să se curăţe. În opinia lui, discuţiile despre reformarea PNL pot duce în două direcţii greşite. Primul pericol este ca PNL să acţioneze ''stalinist, heirupist, taliban, emoţional, după criteriile bunului plac", prin "promovări de clănţăi, de demagogi care recită aria schimbării totale ca să apuce un os de ros", ceea ce, spune el, ar duce la distrugerea partidului. Blaga a revenit de mai multe ori la această temă a falşilor promotori ai reformei de-a lungul discursului, transformând-o într-un laitmotiv.
"Am văzut şi am trăit, periodic, puseuri şi campanii de reformare a unui partid sau altul. Reforma nu se face după modelul tovarăşilor de drum care devin foşti tovararăşi de drum şi sunt aruncaţi peste bord după ce ne-am făcut treaba cu ei (...) Am văzut situaţii în care inşi care toată-ziua-bună-ziua clamau reforme şi integritate s-au dovedit la un moment dat exact contrariul a ceea ce clamau!'', a declarat Blaga. Celălalt pericol, în opinia lui Blaga, este să se facă prea puţin - ''să mimăm schimbările şi, de fapt, să nu schimbăm nimic, ceea ce ne-ar spulbera pur şi simplu, pentru că ne-ar pune în contradicţie cu voinţa unei mari părţi a societăţii''.
Dacă Blaga a pus sub semnul întrebării voinţa de reformă reală, alţi liberali au avut îndoilei cu privire la criteriile de integritate adoptate de Consiliul Naţional. Lipsa de transparenţă a partidului, în adoptarea criteriilor de integritate, a fost criticată deschis de vicepreşedintele Radu F. Alexandru. El a declarat că, în Biroul Permanent, nu a au fost discutate criteriile de integritate, propuse spre adoptare la Consiliul Naţional. O altă nemulţumire a fost cea legată de cât de realiste sunt criteriile de integritate, Radu F. Alexandru Potrivit afrimând că nu lustraţia, stipulată în „Decalogul” liberalilor, este "principal problemă", ci corupţia.
Mai mult, Radu F. Alexandru a criticat maniera în care a fost formulată prevederea care interzice plagiatul, afirmând că impunerea condiţiei ca plagiatul să fie dovedit printr-o hotărâre judecatorească definitivă face ca acest criteriu impus candidaţilor să nu producă efecte. "Doi ani de zile am urlat să îşi dea demisia premierul Victor Ponta pentru ca a plagiat, şi astăzi punem condiţie hotărâre judecatorească definitivă. Nu există nicio procedură judecatorească care să dea o sentinţă legată de plagiat" , a pledat vicepreşedintele PNL. Câţiva participanţi l-au aplaudat, iar Blaga a precizat, de la microfon, că fiecare organizaţie judeţeană a primit criteriile de integritate în urmă cu două săptămâni şi i-a îndemnat pe participanţii la Consiliul să „treacă la vot”.
Sala a votat cu o majoritate covârşitoare criteriile de integitate şi, rând pe rând, o parte dintre liberalii cu funcţii de conducere au luat cuvântul subliniind în discursurile lor importanţa aplicării criteriilor de integritate, nevoia recâştigării încrederii electoratului şi promovarea unor politici „sănătoase”, precum şi importanţa reformării PNL. Discursurile susţinute, l-au făcut pe preşedintele onorific al PNL să îşi piardă răbdarea. "Vorbim până ne plictisim!", a declarat Quintus, care le-a cerut liberalilor să mai renunţe la oratorie.
Liberalii au votat, ulterior, hotărârea potrivit căreia viitorii candidaţi la primării să devină preşedinţi unici ai organizaţiilor din teritoriu, numirea lui Ilie Bolojan în funcţia de secretar general, numirea foştilor secretari generali Gheorghe Flutur şi Marian Petrache în funcţiile de prim –vicepreşedinţi, precum şi preluarea preşedinţiei interimare a Organizaţie Bucureşti de către prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.
Nici noul secretar general al PNL Ilie Bolojan nu a ezitat să-şi critice colegii de partid pentru modul în care au acţionat, una dintre principalele sale ţinte fiind Primăria Capitalei, al cărui interimat este asigurat de liberalul Răzvan Sava, fost consilier în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Bolojan a sugerat că este anormal că acesta nu este prezent la Consiliul Naţional şi că nici măcar nu-l cunoaşte. El a invocat numeroasele greşeli făcute de liderii partidului. "Părerea mea este că aţi făcut multe greşeli în aceşti ani. (...) Aţi tras câteva cartuşe în aer, nu mai rataţi altele pentru că de ceea ce faceţi dumneavoastră depindem cu toţii", a declarat Ilie Bolojan.
Discursul lui Ilie Bolojan a fost însoţit de aplauzele participanţilor la Consiliul Naţional al PNlL, care la finalul şedinţei care a durat în jur de 2 ore şi jumătate au părăsit sala, o parte dintre aceşti fredonând versurile imnului PNL „Verde înnourat”: „Vântul bate, apa trece, pietrele rămân”.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: PNL a votat criteriile de integritate. Ilie Bolojan, ales secretar general şi Predoiu perşedinte interimar la Bucureşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe