- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.02.2015, 19:03)
- Liviu Dadacus
ANALIZĂ - Epopeea Vosganian-DIICOT: De la ”Nu e caz de corupţie” în 2013, la “Să se claseze într-o lună” în 2015
Relaţia dintre senatorul Varujan Vosganian şi DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro a evoluat pe parcursul a două episoade, unul în 2013 şi altul în 2015, ambele cu acelaşi deznodământ, respectiv fiind încheiate prin votul Senatului, care a respins solicitările de aviz pentru începerea urmăririi penale.
Urmărește
2702 afișări
ANALIZĂ - Epopeea Vosganian-DIICOT: De la ”Nu e caz de corupţie” în 2013, la “Să se claseze într-o lună” în 2015 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Astfel, în 2 septembrie 2013, şeful DIICOT a cerut procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului, cu cereri de începere a urmăririi împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro.
- Prima acuzaţie: Complot şi subminarea economiei naţionale
Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al PICCJ să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian, în perioada în care a fost ministru al Economiei, a aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi a folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
- Vosganian: Nu este vorba despre un caz de corupţie
În aceeaşi zi, pe 2 septembrie, Varujan Vosganian a declarat, comentând cererea DIICOT în cazul său, că nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice.
"Suntem în faţa unei situaţii inedite, este pentru prima oară de 20 şi ceva de ani când Parchetul se sesizează într-o chestiune de oportunitate politică, acuzând unele decizii pe care un ministru le ia în virtutea atribuţiilor sale. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor în anul 2008 au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz şi au favorizat anumiţi producători industriali din economia naţională", a afirmat Vosganian.
- Antonescu: Îl consider nevinovat pe Vosganian
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, adoptă o poziţie publică faţă de cazul lui Vosganian şi susţine că îl consideră nevinovat, pentru că a văzut în dosarul acestuia "o înşiruire de interpretări şi supoziţii" şi nicio dovadă concretă.
Îl consider, până văd eu ceva concret care să îl incrimineze şi până când o instanţă ar spune contrariul, îl consider nevinovat pe Varujan Vosganian. Am văzut în dosar o înşiruire de interpretări şi supoziţii, nu am văzut o dovadă concretă, o înregistrare de vreun fel, nu am văzut nimic, nici măcar vorbindu-se despre Vosganian. Ca atare, toate acestea mă fac să cred cu tărie în nevinovăţia lui Varujan Vosganian", a spus Antonescu.
Mai mult, Antonescu a declarat, ulterior, că, din ce a putut să vadă în documentele transmise Senatului de DIICOT, nu se pune problema, deocamdată, a unui vot favorabil solicitării de începere a urmăririi penale în cazul lui Vosganian.
"Dacă eu nu văd fapta, nu văd subminarea economiei naţionale, dacă eu nu văd nimic, dar nimic, nici măcar indirect care să-l incrimineze sau să arunce vreo suspiciune la adresa lui Varujan Vosganian, dacă noi vorbim despre lucruri care s-au petrecut la vedere, care sunt decizii de oportunitate, pe care le-au susţinut primul-ministru şi tot guvernul din vremea lui Varujan Vosganian, pe care le-au continuat guvernele de altă culoare politică, prin ordonanţe şi legi promulgate de preşedintele României, dacă acea hotărâre de Guvern, sau ce act normativ era, e avizată din partea Ministerului de Justiţiei de însăşi persoana care astăzi conduce DIICOT, cum pot eu să accept că acest om este probabil un infractor? Nu am cum, poate mai încearcă", a afirmat Antonescu.
- Vosganian: Nu Parchetul spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul e cel care judecă
Pe 17 septembrie 2013 Vosganian le-a prezentat senatorilor PSD (care făcea, împreună cu PNL, parte din USL, n.r) argumentele sale împotriva rechizitoriului Parchetului, el menţionând şi faptul că solicitarea Parchetului este nelegală.
"Reacţia senatorilor PSD a fost încurajatoare pentru mine şi, în plus, am explicat şi care sunt argumentele juridice pe care le voi trimite la Comisia juridică privind nelegalitatea solicitării Parchetului General", a arătat el, după ce în timpul întâlnirii mai mulţi senatori PSD l-ar fi asigurat de votul lor negativ la cererea Parchetului.
Întrebat dacă, în cazul unui vot negativ din partea Senatului la cererea parchetului, această Cameră nu poate fi acuzată "că se pune în calea justiţiei", ministrul a răspuns: "Senatul nu dă avize, Senatul nu este un ghişeu de informaţii, Senatul are răspunderea începerii urmăririi penale. Potrivit legii româneşti, Senatul trebuie să ancheteze el însuşi fapta respectivă şi să ofere dreptul la apărare. Acesta este şi motivul pentru care mi s-a oferit un termen ca până la 1 octombrie, împreună cu un grup mare de avocaţi, voi pleda în faţa Comisiei juridice în legătură cu nevinovăţia mea".
Potrivit afirmaţiilor sale, Senatul face un gest de responsabilitate şi de demnitate atunci când îşi dă votul.
"Nu parchetul îi spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă", a conchis Vosganian.
Vosganian: Solicitarea de începere a urmării penale nu are niciun temei legal
Potrivit afirmaţiilor sale, acuza care îi este adusă, care "nu are niciun temei legal", este "destul de pompoasă şi anacronică" şi "vine din registrul întunecat al anilor '50, când se considera că singura economie românească este doar economia socialistă de stat".
"Românii trebuie să ştie că nu există în acest referat niciun fel de suspiciune de corupţie, nu există niciun fel de suspiciune că aş fi încercat să conving pe cineva să acţioneze împotriva dorinţelor şi convingerilor sale, nu există nici cea mai mică dovadă că eu aş fi făcut parte dintr-un complot, doar supoziţii. În orice acţiune de acest fel se tălmăcesc faptele ca să ajungi la o concluzie, aici s-a pornit de la o concluzie şi s-au răstălmăcit faptele", a susţinut acesta.
- Vosganian: Am luat decizii politice, fără conotaţii penale
Pe 26 septembrie 2013 Vosganian a publicat pe blog o serie de note adresate Comisiei juridice şi plenului Senatului, în care solicită parlamentarilor să nu voteze cererea de urmărire penală a sa.
În aceste note, Vosganian menţionează că, în ceea ce îl priveşte, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia naţională, propuse şi/sau adoptate conform atribuţiilor de ministru de resort.
"Sunt decizii pur politice, fără nicio conotaţie penală. Mai mult – deşi fără relevanţă în plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit şi benefice din punct de vedere economic", a adaugat el.
El a mai susţinut că la dosar "nu există absolut nicio probă (interceptări telefonice, declaraţii de martori, alte probe) privind vreo implicare" a sa în vreun complot sau în subminarea economiei naţionale.
"În realitate, în niciunul din documentele semnate de mine nu se face în vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producătorii de îngrăşăminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori întreruptibili. Mai mult, în toate ordinele ministeriale, acordarea facilităţilor economice (care nu au depăşit niciodată plafonul aprobat de Guvern şi care au fost strict limitate în timp, fiind determinante de situaţia economică şi de preţul gazelor pe piaţa internaţională) a fost întotdeauna condiţionată de respectarea termenelor de plată şi de rezolvarea problemei datoriilor anterioare", spune el.
Vosganian acuză totodată "rea-credinţă" din partea procurorului de caz. "În referatul întocmit, cu vădită rea-credinţă, procurorul de caz deformează grav sensul actelor semnate de mine, în ciuda evidenţei şi a conţinutului lor expres, inventând scopuri ascunse, neprobate prin nimic şi oricum inexistente", susţine el.
- Antonescu propune ca senatorii PNL să se abţină de la vot
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pe 27 septembrie, înaintea şedinţei USL, că va propune ca senatorii liberali să se abţină la votul în cazul începerii urmăririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian, deoarece "ar fi în mod simbolic într-un conflict de interese".
"Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puţin să ne abţinem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia şi în felul acesta nu se poate spune nici că îl socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există pe ce s-a înaintat elemente pentru începerea urmării penale. Pe de altă parte, să nu se poată invoca faptul că am bloca demersurile Justiţiei”, a spus Antonescu.
El a arătat că parlamentarii se află într-o situaţie "complicată", "încurcată" din punct de vedere legislativ în ceea ce priveşte votul în cazul lui Vosganian.
"Noi suntem într-o situaţie şi legislativă complicată pentru că în momentul în care trimiţi un astfel de dosar şi ceri un vot parlamentarilor, ei sunt într-o situaţie încurcată. Pe de o parte nu doresc să blocheze Justiţia, pe de altă parte nu pot ca prin votul lor, dacă nu au elemente, să considere vinovat pe cineva", a spus Antonescu.
- Blaga: E o nouă şmecherie a PNL
Pe 7 octombrie 2013 preşedintele PDL Vasile Blaga, a declarat că decizia liberalilor de a se abţine la votul din Senat privindu-l pe Varujan Vosganian reprezintă "o nouă şmecherie a PNL" şi a arătat că Parlamentul este chemat să dea girul pentru ca justiţia să poată să-şi facă datoria.
"Este o nouă şmecherie a PNL. Auzeam şi argumentaţia că nu-l consideră vinovat pe domnul Vosganian. Nici noi nu-l considerăm vinovat. Parlamentul nu este chemat ca să-l judece pe domnul Vosganian, Parlamentul este chemat să-şi dea girul pentru ca justiţia să-şi facă datoria, iar eu cred că, mai ales după discursul de vinerea trecută, credeam că alta va fi poziţia lor, respecţi justiţia, îi respecţi independenţa dacă nu-i pui piedici în niciun fel. Ori, ce să discutăm aici?", a spus Vasile Blaga, răspunzând unei întrebări pe această temă.
El a arătat că parlamentarii sunt chemaţi pentru "a da girul justiţiei să-şi facă treaba".
- Vosganian: Senatul este jignit şi dezinformat de procuror
Vosganian a declarat, în plenul Senatului, la dezbaterea solicitării de începere a urmăririi penale în cazul său, că acest for este jignit şi dezinformat de procurorul de caz, afirmând că în logica acestuia a lăsa economia să moară înseamnă a fi patriot.
"Probabil, în România, dacă laşi o economie să moară, eşti patriot, dacă însă vrei să o ajuţi, iată în ce situaţie ajungi. În România după 1990 au dispărut numeroase industrii, de camioane, de automobile de teren, de tractoare, de mase plastice, de utilaj greu, de prelucrare a neferoaselor. A dispărut toată flota comercială a României, şi totuşi Parchetul nu a găsit niciodată nici măcar o singură persoană care a subminat economia naţională. Eu am luat o măsură care a ajutat supravieţuirea unei industrii şi astfel am devenit subminator", a afirmat Vosganian.
De asemenea, ministrul a precizat că aşa-zisa subminare pe care a realizat-o a fost publică.
"Complotul a fost la lumina zilei. Notele au fost aprobate în Guvern şi nu numai, au fost publicate pe site-ul Guvernului. Întâlnirile cu sindicatele şi patronatele au fost intens mediatizate, ba chiar Guvernul s-a lăudat că subminează economia naţională", a mai declarat ministrul Economiei.
- Prima solicitare DIICOT, respinsă de Senat pe 7 octombrie 2013
Senatul s-a pronunat, pe 7 octombrie 2013, în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian, decizând,cu 126 de voturi "împotrivă" şi 25 de voturi "pentru", să respingă această cerere.
Votul a fost secret cu bile, fiind exprimate 151 de voturi.
Vosganian le-a mulţumit “din inimă” senatorilor: Sunt pregătit să-mi depun demisia de onoare
Varujan Vosganian a declarat, în plenul Senatului, după respingerea cererii privind solicitarea de începere a urmăririi penale împotriva sa, că este pregătit să îşi dea demisia de onoare şi că va avea o discuţie în acest sens cu premierul.
"Sunt pregătit să-mi depun demisia de onoare dacă aceasta va fi concluzia consultărilor împreună cu colegii mei din Guvern şi împreună cu prim-ministrul Victor Ponta", a afirmat Vosganian, la tribuna Senatului.
În final, el le-a mulţumit "din inimă" colegilor săi senatori pentru respingerea solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ în cazul său.
Toţi senatorii PNL au votat împotriva solicitării DIICOT
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ulterior, că toţi senatorii liberali au votat în cazul solicitării de începere a urmării penale în cazul lui ministrului Varujan Vosganian, exprimându-se împotrivă, precizând că a fond abandonată ideea abţinerii în urma discuţiilor din USL.
"Au votat toţi (senatorii PNL, n.r.). Nu am mai putut-o aplica (abţinerea de la vot, n.r.) pentru că eu atunci când am făcut-o şi am consultat şi partenerii din USL, şi alte grupuri politice au spus: «Atunci şi noi ne abţinem». În această situaţie, noi am fi putut declanşa prin abţinerea de la vot, sau neparticiparea la şedinţă, o situaţie de lipsă de cvorum care ar fi fost şi mai jenantă şi ar fi dus lucrurile mai departe. Atunci am mers în plen şi fiecare a votat cum a dorit", a răspuns Antonescu.
- Ambasada SUA: Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege
După respingerea cererii DIICOT de către Senat, ambasada SUA a precizat, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX, că nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere.
Misiunea diplomatică a declarat că nu comentează cazuri individuale.
"Dar, în general, credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu ar trebui să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a proteja pe cineva de răspundere", a arătat ambasada.
Totodată, Ambasada SUA la Bucureşti a reamintit că raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) din ianuarie 2013 recomandă că "ar trebui să se furnizeze o justificare completă dacă Parlamentul nu permite ca activitatea de aplicare a legii să se desfăşoare normal".
- DIICOT cere din nou aviz de la Senat în februarie 2015
Pe 2 februarie 2015, DIICOT cere din nou aviz de la Senat şi, respectiv, preşedintele Klaus Iohannis, pentru urmărirea penală a foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro.
A doua acuzaţie: Constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la delapidare
DIICOT a solicitat, spre deosebire de 2013, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
Spre deosebire de 2013, Vosganian a refuzat să comenteze imediat noua solicitare a DIICOT de încuviinţare a urmăririi penale în cazul său, pentru presupuse infracţiuni comise ca ministru, precizând că vrea întâi să vadă ce spun procurorii în solicitarea adresată Senatului.
Vosganian reacţionează pe 10 februarie 2015, reiterând faptul că nici această cerere nu are temei legal.
El a declarat, înainte de audierea sa la Comisia juridică, că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă.
"Scopul prezenţei mele aici este să prezint colegilor mei câteva elemente. Cel dintâi, să reinterez faptul că decizia pe care am luat-o, în 2008, de a sprijini industria chimică şi agricultura românească a fost o decizie corectă, lucru care la vremea respectivă a fost susţinut de Guvern şi a fost, în acelaşi timp, confirmat de realităţile economice. Asupra acestui lucru, Senatul s-a pronunţat în octombrie 2013, socotind că ceea ce am făcut a fost rezultatul atribuţiilor mele de ministru şi răspunderea era pur politică şi nicidecum penală", a susţinut senatorul.
- Vosganian: Prima hotărâre a Senatului, defintivă. Nu poate fi repusă în discuţie solicitarea DIICOT
Senatorul liberal a precizat, în reacţia sa, faptul că în 2013 Comisia juridică a respins solicitarea Parchetului, iar Senatul, cu o majoritate copleşitoare, a luat act şi a acceptat pledoaria în sensul nevinovăţiei sale.
“Aşadar, e vorba de o hotărâre definitivă a Senatului şi, fără indicii noi, ea nu poate repusă în discuţie fără a fi o agresiune la adresa statului de drept, a echilibrului puterilor în stat şi la adresa drepturilor mele de cetăţean al acestei ţări", a spus Vosganian.
Noua solicitare, în Senat: Uite proba, nu e proba
Întrebat dacă există probe noi în cazul său, Vosganian a precizat că înreferatul înaintat Senatului nu există nicio faptă nouă.
“Există încadrări noi, pentru că încadrările vechi nu mai erau conforme cu noul Cod penal, dar nu se poate da o începere de urmărire penală pe noi încadrări, ci pe noi fapte. Este un lucru prevăzut în legislaţia română. Deci o nouă cercetare se poate face pe fapte noi şi nu pe încadrări noi", a spus Vosganian.
Spre deosebire de 2013, în 2015 Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, cu majoritate de voturi, solicitării Parchetului General de încuviinţare a începerii a urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.
- Vosganian: Senatorii din Comisia juridică să jure pe Biblie şi pe Constituţie privind elementele noi
Pe 11 februarie 2015Varujan Vosganian a cerut ca membrii Comisiei juridice din Senat să jure ”cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie” referitor la dosarul în care DIICOT cere urmărirea penală a sa, pentru a confirma dacă au existat sau nu elemente noi în solicitarea procurorilor.
Solicitarea inedită a lui Vosganian a plecat de la declaraţia vicepreşedintele Comisiei juridice, Ovidiu Donţu, care a prezentat în plenul Senatului raportul favorabil începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Economiei. Donţu a afirmat, la solicitarea unui senator, că faţă de solicitarea anterioară a DIICOT au fost identificate elemente noi în documentele înaintate de DIICOT.
”Vă mărturisesc, sunt şocat. În cadrul comisiei mi-am întrebat colegii din Comisia juridică dacă au găsit elemente noi. Unul dintre colegi mi-a răspuns că a citit cu mare atenţie referatele şi nu e niciun element nou. Jur pe sfânta cruce”, a afirmat, la rândul său, Vosganian.
Vosganian a afirmat că, în aceste condiţii, solicită ca fiecare membru al Comisiei juridicesă jure joi în plen ”cu mâna pe Bible şi pe Constituţie” asupra faptului că nu i-au comunicat faptul că ar exista indicii noi în solicitarea DIICOT.
”Eu nu vreau să fiu comediant într-un spectacol mediatic într-un scenariu pe care nu ştiu cine îl scrie (...)Până cineva nu-mi spune ce este nou, consider că ceea ce se face cu mine nu este justiţie, ci vântoare”, a mai spus fostul ministru.
El a prezentat o serie de foi despre care a susţinut că este referatul DIICOT înaintat Senatului, fiind subliniate cu culoarea galbenă pasajele reluate din referatul anterior, aferent solicitării respinse de Senat.
- A doua cerere a DIICOT, respinsă de Senat
Senatul a respins, pe 12 februarie, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate, potrivit unor surse parlamentare, 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate.
Votul a fost secret, cu bile.
Vizibil emoţionat în timpul şederii în plen, senatorul PNL a avut înainte de vot şi un discurs de la tribuna Senatului.
El şi-a susţinut nevinovăţia în faţa colegilor senatori, ca şi la şedinţa anterioară, în care s-a discutat în plen solicitarea Parchetului General de încuviinţare a cererii de începere urmăririi penale împotriva sa.
Varujan Vosganian a reiterat ideea că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic.
El a spus că şi-a pledat nevinovăţia încă din 2013, atunci când DIICOT a solicitat pentru prima oară declanşarea urmăririi penale, iar argumentele sale au fost susţinute, prin vot (în Senat - n.r.), de o majoritate copleşitoare, aproape 85% din voturi.
Senatorul a subliniat că acţiunile sale legate de susţinerea industriei chimice din România, din anul 2008, au fost făcute în virtutea atribuţiilor sale de ministru şi nu poartă răspunderi de natură penală.
El a spus că faptele reţinute în sarcina sa în referat reprezintă exclusiv decizii politice în domeniul economic, potrivit atribuţiilor sale de ministru al Economiei, decizii care au fost luate ”cu susţinerea integrală a Guvernului”.
”Chiar dacă au fost corecte sau eronate, ele nu au nicun fel de dimensiune penală, nu pot fi calificate infracţiuni şi nu pot constui temei pentru o cercetare penală”, a susţinut liberalul.
Varujan Vosganian a susţinut că, în absenţa unor fapte noi, procedura din Senat privind încuviinţarea urmăririi penale împotriva sa nu se poate repeta.
Vosganian, întrebat dacă a plâns în plen: Ochii mei sunt aşa, umbroşi şi melancolici, de felul lor
După ce solicitarea DIICOT a fost respinsă a doua oară, Vosganian a fost întrebat dacă a lăcrimat în plen, aşa cum a fost surprins de camerele de luat vederi, el răspunzând: ”Ochii mei sunt aşa, umbroşi şi melancolici, de felul lor”.
”Am fost foarte emoţionat de gestul de solidaritate pe care l-au făcut foarte mulţi colegi faţă de mine, pentru că, într-o situaţie ingrată, în care contextul nu e favorabil unui gest curajos, iată că opţiunea senatorilor a fost, într-o mare majoritate, nu în favoarea mea, ci în sensul respectării demnităţii Senatului”, a spus Vosganian.
Întrebat dacă a avut mir şi acatist la el, Varujan Vosganian a răspuns că în legătură cu chestiunile care ţin de natura intimă a fiecărei persoane se poate vorbi în altă parte.
”Pot să vă spun că foarte mulţi oameni pe care i-am cunoscut în viaţa mea s-au gândit la mine în aceste zile şi cred că asta m-a ajutat, într-un demers în care puţini îmi dădeau şanse”, a adăugat el.
- Vosganian: În maximum o lună, cercetarea trebuie clasată! Ce, suntem în “Fraţii Jderi”?
Varujan Vosganian a mai susţinut că cercetarea în cazul său trebuie clasată în maximum o lună, ca urmare a votului de respingere dat de Senat.
”Potrivit Codului de procedură penală, în maximum o lună, această cercetare trebuie clasată”, a declarat el la ieşirea din sala de şedinţă.
Întrebat dacă se aşteaptă ca DIICOT să retrimită această solicitare, el a răspuns ”Ce, suntem la Fraţii Jderi?”.
Vosganian a mai spus că odată cu acest vot din Senat se va face o separare clară între răspunderea politică şi răspunderea penală, iar membrii guvernului ar putea lua deciziile curajoase şi ferme de care este nevoie.
Ca şi în 2013, Vosganian le-a mulţumit colegilor senatori pentru votul lor.
”Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care au crezut în mine şi îmi manifest speranţa ca acest moment să fie interpretat ca o victorie a democraţiei şi a demnităţii Parlamentului României şi să ofere o şansă tuturor de aşeza puterile statului pe echilibrul pe care îl dorim cu toţi”, a conchis Vosganian.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ANALIZĂ: Vosganian, 20 de ani parlamentar, 12 ani în PNL, de două ori ministru, două imunităţi păstrate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe