ANALIZĂ: Ghiţă, de la aspirant la şefia executivă PSD, la urmărit penal în dosarul cumnatului lui Ponta

Deputatul independent (fost PSD) Sebastian Ghiţă, pus, marţi, sub urmărire penală de DNA şi sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, este un apropiat al primului-ministru, el declarându-se în repetate rânduri "prieten" al acestuia.

Urmărește
876 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Ghiţă, de la aspirant la şefia executivă PSD, la urmărit penal în dosarul cumnatului lui Ponta

Sebastian Ghiţă (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Prietenia dintre Ghiţă şi Ponta a devenit de notorietate, cel puţin în cercurile social-democraţilor, în 2010, atunci când Ponta a câştigat şefia PSD, în detrimentul lui Mircea Geoană. Ulterior, în spaţiul media au fost lansate atât acuzaţii directe, cât şi voalate, potrivit cărora Ponta ar fi câştigat la congresul din 2010 cu ajutorul lui Ghiţă. Sebastian Ghiţă a mai fost implicat în organizarea şi a altor evenimente ale PSD, firme pe care le controlează asigurând logistica evenimentelor.

Numele lui Sebastian Ghiţă apare pregnant în 2011, în contextul lansării unei noi televiziuni, România TV, desprinsă din Realitatea TV, unde Ghiţă fusese numit manager de Sorin Ovidiu Vântu. Proiectul România TV a fost iniţiat de Sebastian Ghiţă, după ce s-a certat cu Vântu. De altfel, Sorin Ovidiu Vântu a făcut un an de închisoare după ce Ghiţă l-a acuzat de şantaj.

În 2012, Ghiţă candidează pentru un loc de deputat din partea PSD, într-un colegiu din Prahova. Este ales şi desemnat de PSD pentru a ocupa funcţia de membru al Comisiei parlamentare de control SRI. Prin declaraţiile pe care le-a dat din această postură, Ghiţă a susţinut de multe ori puncte de vedere ale SRI, un exemplu fiind Legea Big Brother şi a lăsat impresia că este în relaţii bune cu SRI şi cu fostul şef al Serviciului, George Maior, naşul de căsătorie al lui Victor Ponta.

 

Ghiţă, reglare de conturi cu Negoiţă

Sebastian Ghiţă a fost tot timpul perceput în PSD ca unul dintre sfătuitorii lui Victor Ponta în privinţa unor decizii politice şi a fost implicat în diverse conflicte cu social-democraţi. Cele mai vizibile au fost conflictele cu Robert Negoiţă şi Marian Vanghelie.

Astfel, la începutul lunii mai 2014, vicepreşedintele PSD Liviu Negoiţă, care este şi primar al Sectorului 3, a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva lui Sebastian Ghiţă, colegul său de partid, în care îl acuză că l-ar fi ameninţat cu moartea.

Negoiţă preciza, la acel moment, că Ghiţă l-a sunat şi l-a ameninţat la telefon într-un mod "josnic şi ruşinos". Întrebat cum au sunat ameninţările, în special cele cu moartea, Negoiţă a răspuns: "Mi-a spus: «Te termin. Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las». Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus".

Ghiţă a negat, ulterior, acuzaţiile lui Negoiţă, însă postul său de televiziune România TV a difuzat materiale acuzatoare la adresa modului în care primarul Robert Negoiţă administrează Sectorul 3.

La rândul său, Victor Ponta a încercat să limiteze efectele publice ale acestui conflict izbucnit în interiorul partidului, precizând fie că nu s-a întâmplat nimic între cei doi, fie ironizând situaţia. Astfel, Ponta a spus public că îi va chema pe Ghiţă şi pe Negoiţă la emisiunea "Iartă-mă!".

Pe de altă parte, însă, Ponta i-a atras atenţia lui Negoiţă, potrivit unor surse din PSD, asupra faptului că i-a făcut o plângere penală lui Ghiţă, el arătând că astfel de lucruri nu se fac în partid şi în niciun caz în campania electorală.

Negoiţă i-ar fi replicat lui Ponta că a recurs la acest gest pentru că nu s-a simţit apărat de patid şi că aceasta a fost metoda prin care a considerat că se poate apăra.

 

Ghiţă – aspirant la şefia executivă a PSD, în tandem cu Dragnea

Ghiţă a anunţat, la finalul lunii octombrie 2014, că va candida în tandem cu Liviu Dragnea pentru funcţiile de preşedinte executiv şi, respectiv, preşedinte al PSD, în cadrul unui "congres rapid" care va avea loc "după ce Victor Ponta va ajunge preşedintele României".

Această declaraţie publică asumată de Ghiţă a fost făcută după ce în presă au apărut stenogramele discuţiei dintre Dan Şova, vicepreşedinte al PSD, şi Viorel Hrebenciuc, potrivit cărora Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova să-l sprijine la şefia PSD, în defavoarea lui Dragnea şi Zgonea.

Ulterior, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că, dacă va decide să candideze la şefia PSD, va face echipă cu Sebastian Ghiţă, el spunând că îi asigură pe membrii PSD că, după ce Victor Ponta va deveni preşedinte, partidul "nu va rămâne la mâna niciunui combinator".

 

Ghiţă – suspendat din PSD pentru prejudicii de imagine

Această declaraţie a lui Ghiţă îi va atrage, însă, sancţiunea de suspendare din PSD, propusă chiar de Victor Ponta.

În 21 octombrie 2014, Ghiţă a fost suspendat din toate funcţiile deţinute în PSD, împreună cu Dan Şova şi Marian Vanghelie.

Ghiţă a fost suspendat din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD online, în virtutea căreia făcea parte şi din CExN al PSD.

Suspendarea, care a fost decisă prin vot de BPN al PSD la propunerea lui Ponta, a durat o lună şi a fost cauzată de faptul că Ghiţă ar fi produs prejudicii de imagine partidului, ca urmare a faptului că a "făcut declaraţii publice fără a avea mandat din partea conducerii PSD".

 

Ghiţă – conflict deschis cu Vanghelie

După suspendarea sa şi a lui Ghiţă, Vanghelie a declarat că el crede, în continuare, că Ghiţă îi creează probleme lui Ponta. Mai mult, Vanghelie a sugerat că ar fi fost "filat", de câteva luni, atât el cât şi membri ai familiei sale, de persoane care ar avea legătură cu Ghiţă şi cu televiziunea controlată de acesta.

Ghiţă şi Vanghelie şi-au adus reciproc, în spaţiul public, acuze grave, ei spunând unul despre altul că au generat mafii sau că au trucat licitaţii.

Vanghelie a menţionat faptul că Ghiţă "conduce", de fapt, PSD.

 

Ponta pierde alegerile şi pleacă în Dubai, cu Ghiţă

Unul dintre cele mai comentate aspecte ale prezidenţialelor din 2014 a fost reprezentat de plecarea lui Victor Ponta, imediat după eşec, într-o vizită privată în Dubai, alături de Sebastian Ghiţă.

Cei doi au fost surprinşi într-un club din Dubai, o fotografie în acest sens fiind mediatizată în ţară.

La revenirea în România, după câteva zile, Ponta a evitat să comenteze această deplasare. Ulterior, Ghiţă a precizat că era vorba de o vizită programată din timp.

 

Ghiţă demisionează din PSD, la cererea lui Ponta, în urma unei declaraţii despre Iliescu

Pierderea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta conduce, în subsidiar, şi la demisia lui Ghiţă din PSD. Ghiţă a asumat public faptul că a fost implicat în campania prezidenţială a lui Victor Ponta în zona online şi a arătat că una dintre cauzele înfrângerii a constat în faptul că nu au luat în calcul existenţa "partidului Facebook".

Imediat după eşecul de la alegeri, Ghiţă face o serie de declaraţii în care susţine că Ion Iliescu ar trebui să se retragă, să nu mai fie atât de vizibil în proximitatea liderilor social-democraţi.

După o discuţie cu Ponta, Ghiţă precizează că a decis să demisioneze din PSD, la solicitarea lui Ponta, şi că nu poate să stea şi să fie reprezentat de Iliescu. Tot atunci Ghiţă a anunţat că va iniţia un nou proiect politic, intenţia fiind de a forma un nou partid, numit "Progres România".

 

Ghiţă, subiect al acuzelor făcute de Elena Udrea

După Negoiţă şi Vanghelie, împotriva lui Ghiţă au fost formulate, la începutul anului 2015, şi alte acuzaţii, venite din partea Elenei Udrea.

Astfel, Udrea l-a denunţat la DNA pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea, pe care îl acuză că i-a solicitat fostului său soţ, Dorin Cocoş, suma de 500.000 de euro pentru Sebastian Ghiţă şi susţinerea financiară a televiziunii controlate de acesta. Ghiţă a negat ulterior aceste acuzaţii.

 

Ghiţă – adus cu mandat la DNA Ploieşti

Ghiţă a fost adus cu mandat, marţi, 17 februarie, la DNA Ploieşti, el fiind suspect în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta. "Am venit cu mandat, am primit citaţie", a spus Sebastian Ghiţă, la DNA Ploieşti.

La audieri au mai fost aduşi, alături de Ghiţă, cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, care este prieten cu Ghiţă. Ulterior, Cosma şi fiul său au fost plasaţi sub control judiciar. De-a lungul timpului presa a publicat anchete şi despre alte afaceri comune cu Ghiţă ale celor care conduc PSD Prahova, în special familia Cosma.

 

Ghiţă – posesorul unei averi de sute de milioane de euro

Ghiţă are două conturi curente, unul în sumă de 5,5 milioane USD, deschis la Raiffeisen Bank, în 2013 şi altul în sumă de 100.000 de Euro, deschis la RBS Bank în 2008, şi un fond de investiţii, în sumă de 18 milioane de Euro, deschis la UBS Elveţia, în 2011.

El i-a acordat lui Alexandru Iacobescu, despre care presa a scris că este omul său de încredere, un împrumut în nume personal în sumă de 90,3 milioane euro şi patru milioane USD.

Sebastian Ghiţă deţine o casă de locuit şi trei terenuri intravilan în Ploieşti, de 900 mp, 265 mp, respectiv 140 mp.

El deţine obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro, bijuterii în valoare de 3,1 milioane de euro şi ceasuri în valoare de 900.000 de euro, toate aceste bunuri fiind obţinute în perioada 1997-2012, când a fost şi director al Asesoft.

Ca deputat, Ghiţă încasează, din 2012, o indemnizaţie în cuantum de 58.980 lei anual.

 

Ghiţă a luat cuvântul de două ori în plen, ca deputat

Sebastian Ghiţă este deputat la primul mandat, fiind ales în 2012 într-un colegiu din Prahova, din partea PSD.

El face parte din Comisia parlamentară pentru controlul SRI, unde a deţinut funcţia de secretar până în februarie 2014, când a demisionat din PSD.

Ghiţă a rămas însă în cadrul grupului parlamentar al PSD şi, prin urmare, şi-a menţinut şi calitatea de membru al acestei comisii. În plenul Camerei, Ghiţă a luat cuvântul de două ori.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei, Ghiţă a fost, între 1997 şi 2012, directorul Asesoft Internaţional SA, iar intre 2007 şi 2012 a fost preşedinte al UGIR 1903 filiala Prahova. El a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Management, din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze Ploieşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici