ANALIZĂ: Încuviinţarea arestării lui Vâlcov, la vot de ziua lui. Voturi la Şova şi Nicolescu, tot miercuri

Camera şi Senatul sunt aşteptate să se pronunţe miercuri asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu şi senatorii PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov, votul urmând să fie dat, în cazul fostului ministru de Finanţe, chiar de ziua sa de naştere

Urmărește
1199 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Încuviinţarea arestării lui Vâlcov, la vot de ziua lui. Voturi la Şova şi Nicolescu, tot miercuri

ANALIZĂ: Încuviinţarea arestării lui Vâlcov, la vot de ziua lui. Voturi la Şova şi Nicolescu, tot miercuri (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Darius Vâlcov se va prezenta în faţa senatorilor pentru a-şi susţine punctul de vedere în ziua în care împlineşte 38 de ani.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Comisia juridică a Senatului nu a putut da, marţi, un vot în favoarea sau împotriva cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă a lui Darius Vâlcov, înregistrându-se egalitate, respectiv cinci voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", precum şi o abţinere.

Darius Vâlcov a spus, după participarea la şedinţă, că a dat o declaraţie în faţa comisiei şi că îşi va susţine nevinovăţia în plen.

Tot marţi, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, acesta fiind suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Această a doua cerere formulată de DNA în cazul lui Vâlcov va intra în perioada următoare în circuitul parlamentar.

Plenul Senatului va dezbate, miercuri, şi cererea formulată de DNA în cazul lui Dan Şova.

Procurorul şef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Comisia juridică a avizat miercurea trecută, cu şase voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.

Dan Şova a declarat, după audierea în Comisia juridică, unde şi-a apărat cauza în faţa colegilor jurişti, că nu doreşte să facă declaraţii şi că singurul lucru pe care doreşte să îl transmită este că "a spus numai adevărul în comisie şi în plen va face la fel".

Şi Camera Deputaţilor este aşteptată să se pronunţe, miercuri, asupra solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Comisia juridică a Camerei a aprobat luni cererile formulate de DNA, pentru cea de reţinere fiind exprimate 14 voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi unul anulat, iar în cazul arestării preventive - 13 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

Nicolescu nu a fost prezent la comisie şi nici avocaţii săi, Bogdan Ciucă arătând ca acesta a comunicat că nu vine din "considerente colegiale", având în vedere că a facut parte din Comisia juridică.

Theodor Nicolescu era vicepreşedinte al Comisiei juridice, dar şi-a dat demisia din comisie.

La Senat, dezbaterile asupra cererilor formulate în cazurile lui Dan Şova şi Darius Vâlcov sunt programate să înceapă miercuri dimineaţă, la ora 10.00.

Camera Deputaţilor a stabilit pentru ora 15.30 dezbaterile asupra solicitării vizându-l pe Theodor Nicolescu.

Unele dintre formaţiunile politice parlamentare au anunţat deja cum intenţionează să voteze în privinţa acestor trei cereri transmise de DNA.

Vicepreşedintele liberal Theodor Atanasiu a declarat că PNL va vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, Darius Vâlcov şi Theodor Nicolescu, parlamentarii liberali hotărând să voteze la vedere, cu arătarea bilelor şi momentul votului să fie filmat.

Liderul UNPR Gabriel Oprea a spus că partidul pe care îl conduce "va da votul pentru justiţia din România".

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat, duminică, despre modul în care va vota PSD în cazul cererii pentru arestarea lui Dan Şova, la Senat, că s-a adoptat o rezoluţie, dar că "nu pot sta cu pistolul la tâmpla fiecărui parlamentar", iar fiecare va vota cum crede.

Dragnea a afirmat că PSD a adoptat rezoluţia prin care interzice ocuparea funcţiilor politice sau demnităţilor publice numite de către membrii de partid aflaţi în diferite stadii de cercetare penală sau care sunt condamnaţi pentru cazuri de corupţie şi a precizat că formaţiunea "nu se opune solicitărilor venite de la Parchete".

"În schimb, nu putem sta cu pistolul a tâmplă, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot să dau eu un pronostic, acum", a spus Dragnea.

El a ţinut să menţioneze că în Comisia juridică din Senat s-a dat aviz favorabil pentru arestarea lui Dan Şova, votul fiind unul strâns ( şase voturi în favoarea cererii de arestare şi cinci voturi împotrivă, n.r.).

"Vom vedea, săptămâna asta. Este un moment dificil, este un moment delicat pentru PSD ca şi pentru PSD", a mai afirmat Dragnea.

El a continuat: "Ce pot să mai spun în plus, îmi pare rău şi pentru Dan Şova şi pentru Darius Vâlcov".

Dintre solicitările primite în acest an, Parlamentul a respins, recent, două cereri de începere a urmăririi penale, în cazurile senatorului PNL Varujan Vosganian şi deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Astfel, Senatul a respins pe 12 februarie solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian cu 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate.

Camera Deputaţilor a respins, pe 11 martie, cererea de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, acum două săptămâni, cererea Procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Borbely.

Preşedintele Klaus Iohannis, a reacţionat, pe Facebook, după respingerea cererii Parchetului în cazul lui Varujan Vosganian, arătând că reînnoieşte apelul adresat clasei politice de a înţelege că un Parlament tolerant cu corupţia şi corupţii nu se va bucura niciodată de respectul cetăţenilor.

"Mă aşteptam ca Senatul să încuviinţeze cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului", a transmis atunci preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce se afla la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European.

Ulterior, după votul din Camera Deputaţilor, în cazul lui Laszlo Borbely, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, din nou, pe Facebook.

"Traficul de influenţă, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală şi alte forme de corupţie de care se pot face vinovaţi demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci şi clasa politică în general şi credibilitatea instituţiilor statului în ochii cetăţenilor. Am asistat recent la sfidarea justiţiei în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului întârzie să-şi prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenţă", spunea şeful statului în postarea de pe pagina de socializare. Klaus Iohannis a transmis şi un mesaj: "Nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-şi respecte alegătorii şi să întărească, prin cinste şi corectitudine, instituţiile statului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici