ANALIZĂ: La o săptămână după câştigarea alegerilor, PSD atinge apogeul cu testarea numelor de premier

Se împlinesc şapte zile de când PSD a câştigat detaşat – dar nu majoritar – alegerile parlamentare, dar şi tot atâtea zile de când strategia pusă în practică de formaţiunea din Kiseleff, respectiv aceea de a testa "piaţa" cu diverse nume de prezumtivi prim-miniştri şi miniştri, a atins apogeul.

Urmărește
10026 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: La o săptămână după câştigarea alegerilor, PSD atinge apogeul cu testarea numelor de premier

ANALIZĂ: La o săptămână după câştigarea alegerilor, PSD atinge apogeul cu testarea numelor de premier (Imagine: Bogdan Baraghin/ Arhiva Mediafax Foto)

Perioada de testare a numelui "tehnocratului" Vasile Dâncu s-a suprapus cu cea în care s-a desfăşurat campania electorală şi s-a încheiat brusc, cu câteva zile înainte de alegeri, prin anunţul sec făcut de Dragnea la două televiziuni: "Domnul Dâncu m-a sunat şi m-a rugat să spun că nu îşi doreşte să fie premier".

Imediat după momentul anunţării exit-poll-urilor, s-a reluat testarea variantei Dragnea-premier. Dragnea însuşi s-a poziţionat ca potenţial premier, prin discursul din seara alegerilor, în care a vorbit despre programul de guvernare, al cărui garant s-a autoproclamat, dar şi despre poziţiile de politică externă ale României.

După ce "piaţa" a fost testată timp de trei zile, perioadă în care s-au exprimat poziţiile jurnaliştilor, analiştilor, partidelor, dar şi pe fondul neparticipării PSD şi ALDE la consultările oficiale de la Cotroceni, a fost "aruncat", tot pe surse, în malaxorul care formează şi structurează opinia publică, numele unui alt prezumtiv prim-ministru PSD: Mihai Fifor, preşedintele CN al PSD. Acestuia i-a urmat, la nicio zi, numele lui Sorin Grindeanu, preşedinte al CJ Timiş, fost ministru al comunicaţiilor în guvernul Ponta.

Posibilitatea ca PSD să renunţe la propunerea Dragnea-premier a fost alimentată chiar de Dragnea, printr-o suită de declaraţii ambivalente prin care preciza că nu doreşte să continue un "conflict inutil" cu şeful statului, dar nici nu va face "cadou" voturile şi încrederea primite de PSD. Mai mult, Dragnea a declarat că va respecta atât Constituţia, cât şi legea, deci şi Legea 90/2001 care conţine o prevedere care interzice unui condamnat penal să facă parte din Executiv, şi că PSD nu va întreprinde niciun demers pentru a modifica această lege.

Tot Dragnea a făcut, la mijlocul acestei săptămâni, şi una dintre cele mai controversate declaraţii post-alegeri, respectiv cea privind înfiinţarea unei Comisii în PSD care să supravegheze şi supervizeze activitatea Guvernului. Această declaraţie a fost interpretată ca un pas înapoi al liderul PSD, care s-ar mulţumi să controleze din această Comisiei un premier-marionetă. Diseminarea numelui lui Fifor ca prezumtiv premier a coincis oarecum cu această declaraţie a lui Dragnea, ambele fiind făcute la mijlocul săptămânii.

PSD a testat, astfel, patru variante mari de posibili premieri: Dâncu, Dragnea, Fifor şi Grindeanu. În presă au mai apărut numele europarlamentarului PSD Sorin Moisă (singurul care a negat explicit faptul că i s-ar fi propus), al Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, dar şi numele lui Marius Nica, fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb dar şi fost ministru al Fondurilor Europene.

În paralel, tot pe surse, PSD a făcut şi desfăcut guverne, fiind vehiculate nume care ar fi putut structura, la rigoare, şi 3-4 cabinete.

Cei mai "siguri" deţinători de portofolii par a rămâne Rovana Plumb (Muncă), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Mihai Tudose (Economie), Robert Cazanciuc (Justiţie), Georgian Pop (Apărare), Gabriel Vlase (Interne), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), Bogdan Aurescu (Externe), Daniel Constantin (ALDE – Agricultură). Cel mai probabil, dacă nu va fi desemnat premier, Mihai Fifor ar putea fi propus pentru ministerul de Interne, zonă în care a mai activat. La ministerul Transporturilor, acolo unde a numele său a fost vehiculat, a fost refuzat o dată de preşedintele Klaus Iohannis.

La o săptămână după alegeri, certitudinile reieşite din declaraţiile decidenţilor politici sunt următoarele: guvernarea va fi PSD-ALDE; prim-ministrul va fi dat de PSD, fiind membru PSD; PSD va propune candidatul de premier, care va fi susţinut şi de ALDE în cadrul consultărilor de la Cotroceni; momentul anunţului va fi în cadrul consultărilor de la Cotroceni, dar după constituirea legală a Parlamentului; ALDE va participa la guvernare cu miniştri; cu UDMR se va negocia eventual un sprijin parlamentar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici