ANALIZĂ: Liberalii îşi votează Statutul şi conducerea partidului în Congresul care are loc vineri şi sâmbătă

Liberalii se reunesc, vineri şi sâmbătă, în Congres, pentru adoptarea Statutului şi alegerea conducerii, totul pe fondul acuzaţiilor privind concentrarea puterii în mâna preşedintelui PNL lansate la adresa lui Crin Antonescu de către Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban.

Urmărește
520 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Liberalii îşi votează Statutul şi conducerea partidului în Congresul care are loc vineri şi sâmbătă

ANALIZĂ: Liberalii îşi votează Statutul şi conducerea partidului în Congresul care are loc vineri şi sâmbătă

Votarea noului Statut urmează să aibă loc, vineri, iar sâmbătă este programată alegerea conducerii partidului. La lucrările Congresului va fi prezent, vineri, de la ora 13:30, şi premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL.

În Congres se va decide şi poziţia deţinută de proaspătul membru al formaţiunii, Klaus Iohannis, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte. Primarul Sibiului a declarat, joi seară, că se află în cursa pentru poziţia de prim-vicepreşedinte al PNL, pe lista susţinută de liderul PNL Crin Antonescu.

Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

"Proiectul prevede să existe trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerinţele Legii partidelor politice – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conţine Biroul Politic Naţional şi grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului, şi un Biroul Politic Naţional, format din unii membrii de drept, cum ar fi preşedinţii filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii unor organizaţii speciale ale partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele, secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi", a susţinut Voicu.

În Delegaţia Permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Primarul PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, joi, că este foarte dezamăgit de noul Statut adoptat de Delegaţia Permanentă şi că, în consecinţă, nu va participa la Congres, dar nici nu va face parte din vreun organism în care, eventual, potrivit acestei reglementări, ar avea dreptul să fie.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a partidului, că va lua partea la Congresul PNL, însă este "îngrijorat" şi "decepţionat" de atitudinea din partid şi de "somnolenţa democratică".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a spus, joi, jurnaliştilor care îl aşteptau, după Delegaţia Permanentă, că au exagerat în privinţa subiectului Chiliman, că este ridicol să creadă că un partid întreg se gândeşte să-i facă rău primarului Sectorului 1, el adăugând: "V-aţi distrat cred destul".

Pe de altă parte, el a spus că primarul Sectorului 1 a "trădat" în campania pentru referendum preluând o temă "mincinoasă la adresa PNL" şi "îşi bate joc zilnic repetând mârşăvia" şi acum.

Întrebat dacă Andrei Chiliman a trădat la referendum, Antonescu a răspuns: "Andrei Chiliman a trădat în timpul campaniei. (...) Eu am vorbit despre faptul că Andrei Chiliman a preluat în acele zile o temă mincinoasă, pe care o continuă până în ziua de azi şi anume că PNL, adică Chiţoiu, care avea drept de semnături, Ponta - domnul Chiliman, fiind laş din fire niciodată nu a suflat un cuvânt de domnul Ponta dar asta este, despre asta e vorba - ar fi semnat un document în care se angajau să desfiinţeze, în România, instituţii ale statului de drept".

Antonescu a precizat că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, documentul semnat de Chiţoiu, Ponta şi Daniel Constantin nefiind unul care să conţină nici cel mai mic angajament de desfiinţare a instituţiilor. "Chiliman îşi bate joc zilnic repetând această mârşăvie despre PNL. După Congres nu se mai poate întâmpla asta, nici cu Chiliman, nici cu altcineva", a spus Antonescu.

Întrebat dacă va propnue excluderea lui Chiliman, Antonescu a precizat: "Ştiu că v-aţi simţit un pic încurcaţi în aceste zile că nici nu le-am răspus, darămite să-i exclud".

Antonescu a precizat că în partid este loc pentru toate părerile, dar după Congres nu va mai fi loc pentru "trădători, pentru circari şi pentru oameni care batjocoresc în fiecare zi imaginea partidului".

"De pildă, cu minciuna despre un document în care PNL s-ar angaja să distrugă instituţiile statului... Astfel de oameni nu mai au ce căuta în partid. Ei îşi pot organiza pe persoană fizică spectacolul, dar mă tem însă că nu vă vor mai avea de clienţi, ca persoane fizice doar", a mai spus Antonescu.

Rămâne de văzut dacă disputele dintre conducerea partidului şi contestatarii acesteia vor fi rezolvate la Congres sau dacă se va ajunge la o ruptură între cele două tabere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici