- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.06.2013, 11:10)
- Departamentul Politic
ANALIZĂ Mediafax Politicieni: Unul din cinci parlamentari a vorbit în plen doar pentru a depune jurământul
Unul din cinci parlamentari din actuala legislatură a luat cuvântul în plen doar pentru a depune jurământul, după câştigarea mandatului în alegerile din decembrie 2012, pentru 15 dintre aleşi aceasta fiind singura acţiune în Parlament, arată o analiză realizată de politicieni.mediafax.ro.
Urmărește
528 afișări
ANALIZĂ Mediafax Politicieni: Unul din cinci parlamentari a vorbit în plen doar pentru a depune jurământul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Din informaţiile existente, joi, pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, rezultă că 99 dintre cei 583 de parlamentari (adică 17%) au avut o singură intervenţie în plenul Parlamentului. O parte dintre aceştia au susţinut totuşi diferite proiecte legislative, cumulând 10% din totalul semnăturilor strânse în Parlament pentru astfel de iniţiative şi 3% dintre interpelările la adresa miniştrilor.
Aproape jumătate dintre aceşti 99 de parlamentari sunt membri PSD, circa 30% sunt din PNL, iar restul se împart aproape egal între PDL, PP-DD, UDMR, UNPR şi PC. Printre aceştia se numără social-democraţii Mădălin Voicu şi Eugen Bejinariu, democrat-liberalul Theodor Paleologu, Gigi Neţoiu şi Damian Drăghici (UNPR) sau Antonie Solomon (PP-DD).
Pentru 15 dintre parlamentari însă, depunerea jurământului a fost singura acţiune în Parlament, ei neavând nici iniţiative legislative depuse şi nici interpelări sau alte intervenţii înregistrate. Cei 15 provin de la PSD (12) şi PNL (3), iar printre ei se numără deputaţii Ludovic Orban (PNL), Oana Niculescu Mizil (PSD) sau Gheorghe Şimon (PSD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
În aceeaşi situaţie se află miniştrii Varujan Vosganian, Nicu Bănicioiu, Titus Corlăţean, Liviu Dragnea, Lucia Varga şi Eugen Teodorovici, ale căror intervenţii în calitate de parlamentar s-au rezumat la depunerea jurământului.
Din informaţiile existente pe cele două site-uri reiese că cel mai activ dintre deputaţi este preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a înregistrat aproape 1.100 de intervenţii în plen. Acesta este urmat de social-democraţii Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc, de liberalul Eduard Hellvig, de Tudor Ciuhodaru (PP-DD) şi de Ioan Oltean (PDL), cu peste 200 de intervenţii fiecare.
La Senat, cele mai multe intervenţii în plen le-a avut democrat-liberalul Dumitru Oprea (peste 250). Acesta este urmat de liberalul Puiu Haşotti şi de liderul grupului senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu (fiecare cu peste 100 de intervenţii).
Spre deosebire de omologul său de la Camera Deputaţilor, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se află în jumătatea inferioară a clasamentului, din punct de vedere al intervenţiilor în Parlament, cu doar trei luări de cuvânt în plen, în această sesiune.
În sesiunea parlamentară încheiată săptămâna aceasta, prima de dupa alegerile generale din decembrie 2012, au fost înregistrate peste 8.000 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului şi peste 2.500 de interpelări la adresa miniştrilor, în timp ce numărul semnăturilor depuse de parlamentari pentru susţinerea diferitelor iniţiative legislative s-a ridicat la circa 3.000. Numărul parlamentarilor aleşi a fost de 587, la finalul sesiunii parlamentare rămânând 583 după ce trei dintre au demisionat, iar al patrulea şi-a pierdut mandatul ca urmare a condamnării la încisoare cu executare.
Platforma Mediafax Politicieni - www.politicieni.mediafax.ro - este cea mai complexă platformă politică din România, cu date despre peste 8.500 de oameni politici români aleşi sau numiţi în funcţii publice. Pe lângă descrierea sistemului politic din România şi profilurile detaliate ale politicienilor, utilizatorii pot găsi date de contact ale instituţiilor publice, informaţii despre partide, statistici cu cei mai populari oameni politici sau evidenţa politicienilor migraţi de la un partid la altul.
De asemenea, cetăţenii îşi pot exprima opinia referitoare la evenimentele de pe scena politică, participând la sondajele de pe site.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe