ANALIZĂ: Meleşcanu, propus la MAE. Rămâne de văzut cum va reacţiona Băsescu, după recentele dispute

Proaspăt propus la conducerea MAE, Teodor Meleşcanu s-a aflat recent într-un conflict deschis cu preşedintele Traian Băsescu, după anunţul şefului statului că premierul Victor Ponta a fost ofiţer SIE. Rămâne de văzut dacă această situaţie va influenţa decizia preşedintelui privind decretul de numire

Urmărește
410 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Meleşcanu, propus la MAE. Rămâne de văzut cum va reacţiona Băsescu, după recentele dispute

Teodor Melescanu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

În luna octombrie, preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit, la un post de televiziune, faptul că premierul Victor Ponta, candidat la alegerile prezideţiale, a fost ofiţer SIE şi a prezentat în sprijinul afirmaţiei sale o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

El a spus, la Realitatea TV, că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT, cum ar fi trebuit, menţionând că dacă ar fi trecut, el ar fi respins-o şi a precizat că "Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu".

Traian Băsescu a făcut publică prima corespondenţă cu şeful SIE, din luna noiembrie 2013, în care îi cerea să spună dacă există miniştri ofiţeri sau foşti ofiţeri acoperiţi. "Mi-a răspuns că este secret de stat. Preşedintele are acces la orice secret de stat. Preşedintele, în mod legitim a cerut o informaţie, mi s-a spus că este secret de stat. Or, acest lucru rămâne în istoria Serviciului, cred că este prima dată când un şef de stat cere informaţii de la un Serviciu, informaţie pe care o are, şi refuză", a precizat Băsescu.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că s-a dovedit, "dat fiind caracterul omului", că a făcut o greşeală prin numirea lui Meleşcanu la SIE. "Relaţia lui Meleşcanu cu tata socru e de vină", a mai spus el.

În replică, fostul şef al SIE a declarat că Traian Băsescu este primul preşedinte de după Revoluţie care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi, el susţinând că şeful statului a încălcat legea. "Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut", a spus Meleşcanu.

El a susţinut că răspunsul pe care i l-a trimis preşedintelui la o astfel de solicitare a fost în numele Serviciului, respectiv ce prevede legea. Meleşcanu a spus că este vorba de Legea 1/1998, susţinând că prin declaraţiile făcute luni seară preşedintele a încâlcat prevederile acesteia. Este vorba despre prevederea care stabileşte că "sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare".

După declaraţia lui Meleşcanu, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleşcanu liste cu ofiţeri acoperiţi, cum susţine acesta, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foşti ofiţeri SIE şi dacă aceştia au fost "specializaţi".

"Nu am cerut niciodată o listă a ofiţerilor acoperiţi, nu aş face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi, pe mine mă interesează informaţia, nu am cerut nicio listă, documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică", a spus Băsescu.

Referindu-se la Meleşcanu, preşedintele a răspuns: "Eu ştiu că situaţia în care domnia sa se află este dificilă, pentru că a creat un precedent de neacceptat în relaţia dintre un serviciu secret şi preşedintele României. Preşedintelui nu îi poţi refuza o informaţie pe care o deţii, iar tu, director, decizi că nu i-o poţi pune la dispoziţie, cu atât mai mult cu cât această informaţie îmi era utilă, pentru că era vorba de Guvern", a mai spus Traian Băsescu.

El a ţinut să menţioneze că niciodată nu i-a cerut lui Meleşcanu sursele de informaţii, ci informaţia şi acurateţea informaţiei şi oportunitatea informaţiei.

Potrivit preşedintelui, Meleşcanu justifică refuzul de a da preşedintelui o informaţie necesară pentru că era vorba de funcţionarea Guvernului, prin acest articol 10. "Acest lucru mă face să pun sub semnul întrebării capacitatea domniei sale ca jurist", a mai spus Băsescu.

Meleşcanu a revenit, la rândul său, precizând că este o "victimă colaterală" în războiul politic Băsescu-Ponta, el menţionând: "Nu am informaţii dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer SIE".

Întrebat de ce este "îl mitraliază" preşedintele, Teodor Meleşcanu a spus că este vorba de "un conflict, de o bătălie între Traian Băsescu şi Victor Ponta" în care el este "o victimă colaterală". "Că sunt eu o victimă colaterală, sunt obişnuit cu asta. Din păcate e o victimă colaterală şi SIE, care nu merită, pentru toată activitatea şi eforturile pe care le-a depus, să devină o asemenea victimă", a precizat Meleşcanu, adăugând că nu era problema sa "de a rezolva interpretarea unor acte, dacă s-au adoptat, cum s-au adoptat".

Înainte de conflictul legat de "ofiţerul acoperit", preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de intenţia lui Teodor Meleşcanu de a candida la prezidenţiale.

"Oamenii aceştia, fie că vorbim de Teodor Meleşcanu, fie că vorbim de George Maior, trebui să înţeleagă că nu poţi pleca din fruntea unui serviciu de informaţii şi să îţi faci transferul direct ca Preşedinte la Cotroceni sau ca prim-ministru", spunea Băsescu, la B1 TV, despre posibilitatea lui Meleşcanu de a candida.

De altfel, în timpul campaniei electorale, cei doi s-au aflat din nou în conflict, preşedintele Traian Băsescu acuzând serviciile că s-au implicat în campania electorală, după apariţia în presă a unor fotografii în care apărea candidatul PMP, Elena Udrea şi şefa DIICOT, Alina Bica, la Paris, în primăvara lui 2014.

Întrebat dacă este de părere că serviciile s-au implicat în campania electorală, Traian Băsescu a răspuns: "Categoric, da, şi vă asigur că nu va rămâne doar o singură afirmaţie" şi a menţionat că "încă din 10 septembrie 2014" i-a chemat pe şefii celor două servicii, SIE şi SRI, şi prim-adjuncţii, Coldea şi Predoiu şi i-a atenţionat să nu se implice în campania electorală.

"Implicarea lui Meleşcanu cred că nu mai are nevoie de demonstraţii. (...) Probabil a plecat de la mine Meleşcanu şi apoi a început să îşi strângă semnături pentru candidatură", a spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, faptul că Meleşcanu nu i-a spus că doreşte să candideze şi apoi, cu diverse organizaţii, a strâns semnături "este o clară implicare a Serviciului în jocuri politice".

După primul tur de scutin, unde a obţinut 104.131 de voturi, reprezentând 1,09%, Teodor Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Victor Ponta în turul al doilea prezidenţialelor, precizând că un factor esenţial în adoptarea acestei decizii a fost convingerea fermă că împreună vor aplica o politică în favoarea securităţii României şi a unei dezvoltări economice durabile.

La scurt timp, pe 4 noiembrie, premierul Victor Ponta a anunţat că fostul şef al SIE, fost candidat la Preşedinţie, va fi în echipa sa de la Cotroceni, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici