- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.10.2012, 11:52)
- Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, are joi întrevederi cu Viviane Reding şi Catherine Day
Noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, are stabilite joi, la Bruxelles, întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care deţine şi portofoliul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, precum şi cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.
Urmărește
602 afișări
FOCUS: Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, are joi întrevederi cu Viviane Reding şi Catherine Day (Imagine: Mihai Dascalescu / MediafaxFoto)
Mona Pivniceru se va întâlni cu Viviane Reding la ora 9.00, iar cu Catherine Day la ora 15.00.
În cadrul discuţiilor va fi antamată chestiunea privind procedura de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe care Comisia Europeană o doreşte transparentă şi credibilă, mai ales că vineri ar urma să fie făcută publică lista finală a candidaţilor. În două scrisori transmise ministrului Justiţiei în 11 şi 21 septembrie, Comisia i-a precizat acest lucru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Mai mult, în scrisoarea din 21 septembrie, transmisă de secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, se precizează că pentru a evita orice neînţelegere procedura de selecţie trebuie să fie transparentă şi publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum şi implicare din partea conducerii Ministerului Public şi DNA.
În 25 septembrie, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, şi vicepreşedinta forului, Oana Schmidt-Hăineală, au avut o întâlnire, la Bruxelles cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.
"Discuţiile au vizat elemente de actualitate privind recentele evoluţii ale activităţii sistemului judiciar românesc din perspectiva îndeplinirii condiţionalităţilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare", informa, a doua zi, CSM.
În 19 septembrie, şi Mona Pivniceru avea stabilită o întâlnire cu Viviane Reding, anulată pentru că în "agenda ministrului român a intervenit o schimbare".
Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc în contextul în care Pivniceru a demarat - în 17 septembrie - procedura de selecţie a viitorului procuror general şi a procurorului şef al DNA. Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc la Viena, în cadrul Conferinţei Miniştrilor Justiţiei din Consiliului Europei. Ministrul Pivniceru a explicat pentru "Gândul", prin intermediul consilierei sale, că şi-a anulat deplasarea la Viena pentru că de la biroul Vivianei Reding a fost informată că nu era posibilă o discuţie pe larg cu comisarul european.
Cristina Manda, consilieră a ministrului Pivniceru, a explicat că în cadrul conferinţei de la Viena ministrul Justiţiei ar fi avut posibilitatea doar să "dea mâna" cu comisarul Reding în cadrul unei cine informale. Reprezentanta MJ a mai precizat că Pivniceru a fost reţinută la Bucureşti şi de şedinţa de Guvern de miercuri dimineaţă şi de întâlnirea de la CSM de joi.
Pivniceru a declarat, în 20 septembrie, că Viviane Reding, comisarul european pe Justiţie, nu fixase o întâlnire bilaterală cu ea, existând şansa uneia informale, de prezentare a sa ca ministru al Justiţiei.
"Exista şansă să existe o întâlnire informală, de prezentare a mea ca ministru. Nu s-a statuat asupra unei întâlniri bilaterale, să îmi prezint, spre exemplu, strategia", a spus Pivniceru.
Ministrul a precizat că a cerut o astfel de întâlnire cu comisarul european pe Justiţie, că oficialul european are un calendar aglomerat, dar că s-a pus la dispoziţia acesteia şi că aşteaptă această întrevedere.
Între timp, de la momentul declanşării procedurii de selecţie pentru cele două funcţii importante în Ministerul Public, s-au înscris oficial, până marţi, 2 octombrie, doi procurori, candidaturile putându-se depune până miercuri.
Şi fostul procuror general, Codruţa Kovesi, intenţiona să candideze pentru şefia DNA, însă a fost detaşată pentru funcţia de Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Misiunea României de la Bruxelles, pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Codruţei Kovesi i s-a încheiat mandatul de procuror general luni, la conducerea Ministerului Public fiind numit şeful DNA, Daniel Morar, care l-a rândul său şi-a delegat la conducerea Direcţiei pe unul dintre adjuncţi, Laura Oprean.
Daniel Morar a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va candida pentru funcţia de procuror general, întrucât nu-şi permite să participe la o farsă, referindu-se la procedura de selecţie a ministrului Justiţiei pentru această funcţie.
În replică, Ministerul Justiţiei afirmă, într-un comunicat de presă, că procedura de selecţie a candidaţilor la funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA, iniţiată de MJ, este în acord cu sugestiile Comisiei Europene şi ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii vizând asigurarea transparenţei acestui demers, însă ea nu poate să ignore substanţa dispoziţiilor articolului 54 din Legea 303/2004, potrivit cărora propunerea de numire în funcţie se face de către ministrul Justiţiei
Interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie va avea loc, la Ministerul Justiţiei, în perioada 23-25 octombrie, în prezenţa ministrului şi a altor patru persoane, punctajele stabilite de ei fiind, însă, confidenţiale. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.
Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii vor fi înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.
Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată însă de preşedintele României.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că există şi varianta ca noul procuror general al României şi noul procuror şef al DNA să fie numiţi după alegerile legislative din 9 decembrie - Ziua Intenaţională Anticorupţie. Ulterior, vor fi făcute şi numirile pentru celelalte 15 posturi vacante din Ministerul Public.
Material realizat de Lucia Efrim, lucia.efrim@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe