- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.07.2014, 15:09)
- Liviu Dadacus
ANALIZĂ: Ponta îşi începe campania cu mesaje anti-Băsescu, naţionaliste, patriotice şi religioase
Victor Ponta a lansat, la Craiova, în discursul prin care şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie, o serie de mesaje de natură naţionalistă, patriotică şi religioasă, dar şi referitoare la proiectul său de preşedinte, care conturează viitoarea sa campanie şi îl poziţionează faţă de contracandidaţi.
Urmărește
3218 afișări
ANALIZĂ: Ponta îşi începe campania cu mesaje anti-Băsescu, naţionaliste, patriotice şi religioase (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
Astfel, mesajul central al lui Ponta a fost construit în jurul sloganului "Schimbare până la capăt", iar poziţia sa definitorie a rămas cea privind lupta împotriva lui Traian Băsescu, actualul preşedinte şi a "regimului" acestuia.
Mesajul secundar, conturat de sloganul utilizat şi la europarlamentare, respectiv "Mândri că suntem români", a fost elaborat suplimentar, acesta menţinându-se, dar fiind diversificat şi conturat pe paliere noi, care privesc patriotismul, naţionalismul şi religia creştin-ortodoxă a majorităţii românilor.
Mesaje centrale: "Schimbare până la capăt" şi "România puternică"
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Mesajele principale ale evenimentului de lansare a candidaturii lui Victor Ponta pentru funţia de preşedinte al României au fost structurate în jurul sloganelor "România puternică" şi "Schimbare până la capăt", cuprinse atât pe coperta broşurii de prezentare, cât şi pe cele două afişe enorme montate pe faţada Sălii Polivalente din Craiova.
Momentul ales pentru lansare - data de 29 iulie - este unul cu o simbolistică aparte, care a fost explicată de Ponta în debutul discursului şi se referă la împlinirea a exact doi ani de la referendumul organizat pentru demiterea actualului şef de stat, Traian Băsescu.
"Putem face dreptate până la capăt pentru cei care au votat, în urmă cu doi ani, pentru sfârşitul regimului Băsescu. Vă cer sprijinul vouă, cetăţenilor, pentru a face din România ceea ce ne-am dorit cu toţii în decembrie 1989 şi în iulie 2012, în egală măsură. Alături de dumneavoastră putem face acest proiect, care înseamnă România puternică şi schimbare până la capăt", a spus, textual, Ponta.
Autodefinirea: Am fost cel mai tânăr premier; ştiu cum funcţionează instituţiile
Victor Ponta a apelat, în cadrul discursului, şi la o serie de elemente de autodefinire, referitoare atât la viaţa sa politică, dar şi la cea personală, cele din urmă având scopul de a crea emoţie şi empatie.
"Am fost de două ori ministru şi cel mai tânăr prim-ministru din istoria de 150 de ani a statului. Ştiu cum funcţionează instituţiile, ştiu ce merge bine şi ce merge prost şi ştiu cum putem face aceste instituţii să funcţioneze pentru interesul cetăţeanului", a spus Ponta, mesajul său sugerând că ar putea deveni şi cel mai tânăr preşedinte al României.
Ponta a inserat în alocuţiunea sa şi elemente de natură personală, privind moartea prematură a tatălui său şi obligaţiile care i-au revenit de la o vârstă fragedă.
"Aveam doar 14 ani când mama mi-a zis că eu trebuie să fiu şeful familiei şi trebuie să am grijă de ea şi de cele două surori", a spus Ponta.
Adresarea: Îmi doresc să fiu preşedintele românilor
Victor Ponta s-a adresat, în discursul prin care şi-a anunţat candidatura la funcţia supremă în stat, mai multor categorii de public, plecând de la cel general, publicul larg - "îmi doresc să fiu preşedintele românilor" - până la grupuri ţintă - rudele militarilor români din Afganistan.
"Îmi doresc infinit mai mult decât să fiu preşedintele României să fiu preşedintele românilor. Am avut un preşedinte, în ultimii ani, care a fost împotriva românilor şi dacă în noiembrie vom câştiga aş vrea ca preşedintele să fie al oamenilor", a spus Ponta, ţintind astfel atât pe cei care l-ar vota cât şi pe cei care nu se numără printre simpatizanţii săi.
Ponta a avut şi un mesaj separat pentru PSD şi pentru membrii partidului său, cărora le-a mulţumit pentru încredere şi susţinere.
"Să nu vă aşteptaţi să-mi scot insigna şi să o dau celui mai mic dintre dumneavoastră care vreau eu să vă conducă. Să nu vă aşteptaţi să filmez un mesaj de adio la perdeluţă sau să fac un alt partid pentru mine sau favorite", a spus Ponta, adăugând că PSD va fi mereu acel partid al celor mai mulţi oameni, care intervine şi vine la putere în momente grele.
El le-a mulţumit şi foştilor lideri ai PSD Ion Iliescu şi Adrian Năstase, nu însă şi lui Mircea Geoană.
Proiectul: vreau să fiu un preşedinte util societăţii, un alt fel de preşedinte
Victor Ponta a vorbit, de asemenea, şi despre proiectul său de preşedinte, care, în opinia sa, trebuie să vizeze un şef de stat util societăţii, neconflictual şi care să nu aibă cea mai mare putere.
"Vreau să fiu un preşedinte util societăţii. Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este ce rămâne după zece ani ai mandatului lui Traian Băsescu? Ură, dezbinare, vieţi distruse. Ce a făcut bun pentru România, ce a făcut util societăţii? Cred că preşedintele României trebuie să fie omul la care se vine pentru a exista o soluţie, pentru a evita un conflict. Cred că un preşedinte nu poate fi o persoană care în fiecare zi seamănă vânt şi după aceea e uimit că pur şi simplu culege furtună", a spus Ponta.
El a precizat că, în opinia sa, acest rol de a uni, de a ajuta la dialog, de a accepta toate părerile, de a reuşi să pună oamenii să lucreze împreună şi nu să se lupte e cea mai importantă calitate pe care viitorul preşedinte al românilor trebuie să o aibă.
Mesaje patriotice şi naţionaliste: Înţeleg mândria românilor mult mai bine decât foarte mulţi
Patriotismul şi naţionalismul sunt alte două nuanţe importante din discursul de lansare a candidaturii lui Ponta.
"M-am născut în această ţară, am crescut aici, aici am familia, prietenii, aici m-au educat profesorii şi nu îmi imaginez o viaţă în altă parte. Cred că obligaţia mea este de a-i face pe cei mai mulţi dintre români să creadă că pot avea o şansă egală aici, nu trebuie să găseşti o şansă de realizare în afara graniţelor ţării", a spus Ponta.
El a introdus şi o notă personală, făcând referire la faptul că mama şi bunica sa trăiesc şi vor trăi toată viaţa în România.
"Cred şi vreau să fiu preşedintele acestei ţări în care mama mea, bunica mea trăiesc şi vor trăi toată viaţa şi vreau ca toţi părinţii şi toţi bunicii noştri să poată să trăiască aici în România o viaţă decentă. Este ţara în care familia, prietenii mei trăiesc şi vreau ca toate familiile românilor să aibă un viitor în ţară, şi nu în străinătate. Este ţara în care voi face tot ce ţine de mine să-i conving pe copiii mei să rămână să trăiască şi să-şi realizeze aspiraţiile şi să devină oameni", a mai spus Ponta.
El a folosit, în încheiere, chiar şi versurile unui cântec patriotic al lui Tudor Gheorghe - oltean get-beget - intitulat "Acolo este ţara mea".
”Aş avea nevoie, în încheiere, de Tudor Gheorghe, pentru că suntem la Craiova. Numai el ar putea să spună de o mie de ori mai bine decât mine: «Aici este ţara mea/ Şi neamul meu cel românesc/ Aici eu să mor aş vrea/ Aici vreau eu să trăiesc»”.
Mesaje religioase: Sunt român şi ortodox în ţara mea; aşa m-am născut, aşa o să mor
Un alt pilon important al discursului lui Ponta a fost de natură religioasă şi a avut drept scop poziţionarea faţă de această temă, care pare a fi o temă importantă a viitoarei campanii electorale, în perspectiva în care Klaus Iohannis va fi contracandidatul lui Ponta.
"Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta.
El a mai făcut referire, în cadrul acestei teme a discursului, la peştera Sfântului Andrei, care este şi ocrotitorul României, dar şi la mănăstirea Putna, cea mai importantă ctitorie a lui Ştefan cel Mare.
"Ştiu cum arată peştera Sfântului Andrei, dacă vorbim despre originile noastre ca ţară şi ca neam creştin (...) Ştiu foarte bine cât mai trebuie să investim pentru a repara mănăstirea Putna”, a spus Ponta.
Mesaj extern: România, aliat puternic şi serios şi la Washington şi la Berlin
Victor Ponta a ţinut să dea, de asemenea, şi un mesaj de politică externă, în calitatea sa de candidat la funcţia supremă în stat, el vorbind despre România ca despre un aliat puternic şi la Washington şi la Berlin, dar şi despre România - stat exemplu pentru vecinii săi.
"Am vorbit de România ca de o ţară demnă, un aliat puternic şi serios şi la Washington şi la Berlin şi peste tot unde am fost vreau să ştiţi că suntem respectaţi şi admiraţi. Suntem în acest moment un exemplu pentru vecinii noştri, Georgia, Serbia, Ucraina, dar mai important decât orice pentru fraţii noştri de peste Prut", a spus Ponta.
Citeşte şi:
Consiliul Naţional al PSD. Ponta: Mi-am lansat candidatura la Novaci, Bengeşti, alături de oameni ce reprezintă România adevărată. Nu am niciun secret. Trebuie să-i mulţumesc lui Băsescu - VIDEO
Citeşte şi:
Ponta: Ca preşedinte, voi sprijini şi promulga o Constituţie aşa cum a fost propusă de USL în 2012
Citeşte şi:
Ponta, la lansarea candidaturii: Nu vreau să mă acuze nimeni că sunt român sau ortodox în ţara mea
Citeşte şi:
Ponta, în finalul discursului de lansare a candidaturii: Aici este ţara mea şi neamul meu cel românesc
Citeşte şi:
Petre Roman, despre tema religiei din discursul lui Ponta: ”E foarte urâtă, din toate punctele de vedere”
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Consiliul Naţional al PSD. Ponta: Mi-am lansat candidatura la Novaci, Bengeşti, alături de oameni ce reprezintă România adevărată. Nu am niciun secret. Trebuie să-i mulţumesc lui Băsescu - VIDEO
Citește și: Ponta: Ca preşedinte, voi sprijini şi promulga o Constituţie aşa cum a fost propusă de USL în 2012
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe