- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.09.2014, 12:53)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Referendumul pentru demiterea lui Băsescu simultan cu prezidenţialele, doar cu cvorum de 50%
Referendumul pentru demiterea preşedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidenţialelor are nevoie de prezenţa a 50% din numărul alegătorilor pentru validare şi trebuie organizat la maximum o lună după suspendare, astfel încât Parlamentul trebuie să voteze suspendarea după 2 octombrie.
Urmărește
1684 afișări
ANALIZĂ: Referendumul pentru demiterea lui Băsescu simultan cu prezidenţialele, doar cu cvorum de 50% (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Constituţia prevede, la articolul 95, că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Constituţia mai prevede că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. De asemenea, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Aşadar, pentru a se desfăşura concomitent cu primul tur al prezidenţialelor, din 2 noiembrie, suspendarea nu poate avea loc în Parlament pe 23 septembrie. Perioada dintre 23 septembrie şi primul tur al prezidenţialelor este mai mare de o lună. Dacă se doreşte organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui simultan cu turul I al prezidenţialelor, suspendarea trebuie votată de plenul reunit la începutul lunii octombrie.
De asemenea, un referendum de demitere a preşedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidenţialelor are nevoie de prezenţa la urne a 50% plus unul din alegători pentru validare.
Legea referendumului în noua formă, cu un cvorum redus la 30%, a fost publicată pe 16 decembrie 2013 în Monitorul Oficial. Conform deciziei Curţii Constituţionale, legea intră în vigoare la un an de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, prin urmare după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.
În acest context, un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale poate fi organizat în noiembrie 2014 doar cu un cvorum de 50% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
Citeşte şi:
Tăriceanu a început demersurile pentru suspendarea lui Băsescu: Calendarul este 23 septembrie - votul Parlamentului în plenul reunit, urmat de referendum pe 2 noiembrie
Publicarea în Monitorul Oficial a decretului şi a legii referendumului pe 16 decembrie 2013 face ca actul normativ să poată fi aplicat abia din 15 decembrie 2014.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 2 noiembrie, iar un eventual tur doi în 16 noiembrie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, vineri, iniţierea procedurii de suspendare şi demitere a preşedintelui Băsescu, el avansând şi un calendar, vizând suspendarea în preajma datei de 23 septembrie şi referendum de demitere în 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidenţialelor.
El a declarat că luni va începe strângerea de semnături pentru concretizarea suspendării.
Preşedintele Traian Băsescu a mai fost suspendat din funcţie în primul mandat, în anul 2007, precum şi în cel de-al doilea mandat, în anul 2012. Niciunul dintre demersurile de suspendare nu a avut succes. În 2012, referendumul de demitere nu a fost validat din cauză că la urne nu s-au prezentat cel puţin 50% din alegători.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Tăriceanu a început demersurile pentru suspendarea lui Băsescu: 23 septembrie - votul Parlamentului, urmat de referendum pe 2 noiembrie. Calendarul poate fi flexibil. REACŢIILE politicienilor - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe