- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.03.2014, 00:42)
- Cristian Fierbinţeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Situaţia legată de învestirea noului Guvern rămâne incertă, după o zi plină de declaraţii
Situaţia privind componenţa, programul şi structura noului Guvern este în continuare incertă, după numeroasele declaraţii făcute duminică de preşedinte, de premier şi de UDMR, rămânând de văzut dacă şi cum se va ajuge la o înţelegere, precum şi dacă premierul Victor Ponta va putea rămâne în funcţie.
Urmărește
1689 afișări
ANALIZĂ: Situaţia legată de învestirea noului Guvern rămâne incertă, după o zi plină de declaraţii (Imagine: Valeriu Tanasoff/Publimedia)
Duminică dimineaţă, preşedintele Băsescu a introdus pe agenda publică două subiecte importante legate de formarea noului Guvern, prin declaraţiile făcute, în contextul evoluţiilor din Ucraina, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată ProTV.
Băsescu a spus că dacă se merge în Parlament cu un nou program de guvenare, atunci este vorba despre un nou Guvern, fiind nevoie inclusiv de o nouă desemnare de premier, în urma unor consultări, pentru că acum nu mai există USL, care a luat peste 50% la alegerile din 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a mai spus că nu îl va desemna pe preşedintele PSD în fruntea noului Cabinet. El a precizat şi că va ataca la CC o eventuală hotărâre a Parlamentului privind învestirea unui nou Guvern, cu un nou program, condus tot de Victor Ponta fără ca acesta să fi fost desemnat din nou.
De asemenea, el a menţionat că se teme de existenţa unui protocol secret Ponta-UDMR, care să funcţioneze în spatele programului de guvernare asumat în Parlament. "Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide....e o listă întreagă care modifică programul Guvernului", a explicat Băsescu.
Preşedintele a susţinut că noul program al Guvernului va "suferi modificări consistente", precizând că ştie câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR şi nu ar vrea să se ajungă la un program de guvernare care are "în spate un protocol secret".
El a criticat solicitările "uneori excesive" ale UDMR legate de comunicarea pe care autorităţile ar trebui să o facă în limba maghiară. "Mă interesează ca în programul de guvernare să fie reflectată complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru că uneori solicitările UDMR sunt excesive, dacă privim la istoria acestor solicitări, eu fiind unul dintre politicienii care susţin drepturile minorităţilor în limitele standardelor europene, dar în niciun caz solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe, în sănătate să se poată adresa în limba maghiară. Eu sunt de acord, dar adresează-te cu translator frate, pentru că altfel medicii care termină la Bucureşti nu pot lucra în Covasna, Harghita şi prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil aşa ceva", a declarat Băsescu.
Şeful statului a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor să li se răspundă în limba maternă de către autorităţile centrale. "Uite, au un preşedinte care nu vorbeşte limba maghiară, dar suntem în România şi limba oficială a statului român este limba română", a mai spus şeful statului.
În replică, premierul Victor Ponta a declarat că noul Cabinet va continua cu programul de guvernare al USL, astfel că nu există niciun rol al preşedintelui în actuala procedură de învestire a Guvernului. Potrivit lui Ponta, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul. El a arătat că schimbarea compoziţiei politice va fi făcută conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110.
La rândul său, preşedintele i-a răspuns premierului să îi citească declaraţiile cu atenţie. El şi-a nuanţat afirmaţiile, precizând că se va consulta cu specialişti pentru a vedea dacă Guvernul poate fi învestit, în aceste condiţii, cu acelaşi premier în funcţie. De asemenea, Băsescu a spus că analizează posibilitatea atacării la CC a deciziei Parlamentului.
Şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, i-a răspuns preşedintelui, declarând corespondentului MEDIAFAX că i se pare "puţin ciudat" ce a afirmat Traian Băsescu şi subliniind că s-a uitat şi el în Constituţie şi nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.
"E puţin ciudat, ştiu că preşedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, când se bănuia că urmează să discute cu noi, pentru că altfel ar fi avut o majoritate foarte fragilă. M-am uitat în Constituţie, din punct de vedere constituţional, eu nu văd niciun impediment, dacă nu e un nou program de guvernare. Va fi acelaşi. Cred că noul guvern, cât de urgent trebuie să se formeze. Dacă va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea în seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitări care nu exced programul de guvernare, în spiritul documentelor semnate de România, precum Carta limbilor minoritare şi regionale. Preşedintele ar trebui să ştie asta, pentru că cunoşte bine zona secuimii", a spus Borbely. El a arătat că, în cazul în care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, "va fi protocol între partide", mai ales că "au mai fost precedente".
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, pentru "Gândul", că protocolul pe care îl va semna cu USD nu va fi unul secret, aşa cum a acuzat Traian Băsescu, documentul având un capitol despre minorităţi care "conţine tot ce este important". "Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minorităţi şi conţine tot ce este important", a precizat Kelemen, contactat de "Gândul".
Premierul Ponta a declarat, apoi, la România TV, infirmând informaţii pe surse potrivit cărora UDMR va sprijini Guvernul doar din Parlament, că Uniunea va intra la guvernare şi va avea portofolii de miniştri.
Ulterior, la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că va face tot ce ţine de el pentru o instalare constituţională a Guvernului şi pentru respectarea Constituţiei, el menţionând că face şi o sugestie: "Citiţi Programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate".
Seara, la B1TV, Băsescu a explicat că în programul de guvernare aprobat în Parlament după alegerile din 2012 se vorbeşte despre "guvernarea USL", iar USL nu mai există, deci este nevoie de un nou program de guvernare. El a citat din programul de guvernare, în care se făcea referire la "Guvernul USL". "Problema unui nou guvern în configuraţia anunţată de premier este că pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeşte de USL, iar acum unul din partidele din USL a ieşit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR şi nu este USD plus PNL", a precizat Traian Băsescu, adăugând că în programul de guvernare este menţionat de 13 ori USL ca fiind "forţa politică ce-şi asumă susţinerea guvernului pentru atingerea obiectivelor".
"Or, nu mai avem USL, avem un alt partid care intră în guvernare, UDMR", a subliniat şeful statului. "Aici au fost şi puţin imprudenţi: când ai o alianţă la ce ţii neapărat să nu vorbeşti numai de Guvern în programul de guvernare, să introduci USL ca factor activ în realizarea programului de guvernare", a mai spus Băsescu.
Potrivit lui Băsescu, dacă premierul vine cu un alt program de guvernare în Parlament, în care nu se mai vorbeşte de USL, ştie că este vorba despre un nou Guvern.
De asemenea, Băsescu a precizat că se va consulta, luni, cu specialişti pentru a vedea condiţiile în care noul Guvern poate fi instalat fără încălcarea Constituţiei, menţionând că USL, care a câştigat peste 50% la alegeri, nu mai există, iar mai corect ar fi ca premierul să predea mandatul.
Tot duminică seară, preşedintele a reluat afirmaţia potrivit căreia îi este frică să nu existe un protocol secret făcut de Victor Ponta cu UDMR pentru noul Guvern. El a menţionat că premierul pare a fi specialist în astfel de lucruri, pentru că a existat un astfel de protocol în 2012 privind intrarea UDMR la guvernare. "Mie mi-e teamă de obiceiul lui Victor Ponta de a avea protocoale secrete. A avut un protocol secret cu UDMR şi am aflat după alegeri că exista, prin care UDMR-ul să vină la guvernare, în 2012, după alegeri, a fost un protocol secret (..) şi a mai existat un protocol secret despre care am aflat zilele astea, prin care funcţia de preşedinte al Senatului nu era a liberalilor, ci a PC-ului", a spus preşedintele.
Şeful statului s-a referit şi la "revendicările UDMR pentru limba maghiară în sănătate, sau arborarea însemnelor care nu au nimic cu statul român, ceea ce este inadmisibil". "Nu poţi să urăşti atât de mult statul ăsta încât să nu vrei să îi arborezi însemnele pe o instituţie publică, pe o primărie. Manifestarea de dispreţ este dincolo de nişte limite care pot fi acceptate în orice stat civilizat. I-aş ruga pe cei care nu vor să respecte însemnele statului român, pe UDMR, să meargă în Franţa, să facă un exerciţiu din ăsta, să vadă în câte minute ar fi arestaţi acolo. Să dea ei jos steagul de pe primăria Parisului. (..) Au ajuns la nişte exagerări intolerabile", a mai comentat Băsescu.
Şeful statului a menţionat că teama lui este că premierul Victor Ponta, în diseprarea de a-şi face o majoritate pe care a pierdut-o pe mâna lui, va ceda şi vor exista tot felul de protocoale secrete.
Preşedintele a ţinut să le transmită celor de la UDMR că "legile statului român sunt obligatorii şi pentru minorităţi". "Eu vă asigur că voi fi foarte atent dacă există un astfel de protocol sau nu", a conchis şeful statului.
El a mai spus că şi în UDMR există corupţie şi că s-ar putea ca Uniunea să sprijine PSD într-un demers de adoptare a legilor iniţiate "în marţea neagră" din decembrie 2013. Pe de altă parte, Băsescu a spus că Guvernul ar putea fi mai stabil, pentru că în relaţia cu UDMR este greu până te negociezi cu liderii formaţiunii, iar apoi acest partid, între conducătorii căruia se numără şi Verestoy Attila, pe care l-a numit "Drujba lui Dumnezeu", devine un partener de încredere.
Dumincă erau aşteptate negocieri între USD şi UDMR pentru formarea noului Guvern, discuţiile vizând structura, componenţa şi programul de guvernare, astfel încât până marţi Cabinetul post-USL să treacă de Parlament. Aceste negocieri au fost amânate însă pentru luni.
Rămâne de văzut în ce măsură PSD şi UDMR vor avea negocieri eficiente, dacă Parlamentul va putea fi determinat să ia o decizie în mod rapid privind noul Cabinet, precum şi poziţia şefului statului în legătură cu aceste evoluţii.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: DISPUTĂ Băsescu - Ponta după declaraţiile preşedintelui la emisiunea "După 20 de ani" privind redesemnarea premierului. USD: Poziţia lui Băsescu privind o nouă desemnare, iresponsabilă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe