- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Soarta Guvernului Ungureanu depinde de voinţa reală a USL ca moţiunea de cenzură să treacă
Soarta moţiunii de cenzură depinde de voturile parlamentarilor neafiliaţi, de prezenţa şi disciplina celor din USL şi de dorinţa reală a opoziţiei ca demersul să reuşească, înainte cu şase luni de alegerile parlamentare. Mediafax.ro va transmite LIVE şedinţa Parlamentului în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură.
ANALIZĂ: Soarta Guvernului Ungureanu depinde de voinţa reală a USL ca moţiunea de cenzură să treacă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
În eventualitatea succesului moţiunii, actuala putere ia în calcul şi varianta de a nu îşi mai asuma o guvernare până la alegeri, socotind că USL ar avea de pierdut dacă se înhamă la alcătuirea unui Cabinet până în toamnă.
Acest lucru este ştiut însă şi de PSD, în frunte cu Victor Ponta. Preşedintele PSD a declarat, luni, că, în situaţia în care Guvernul Ungureanu va fi demis în urma adoptării moţiunii de cenzură, USL va susţine un Executiv cu un mandat limitat, până la alegerile generale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat că USL ar trebui, dacă trece moţiunea, să ceară guvernarea, care să fie condusă de Victor Ponta. O poziţie mai nuanţată a avut Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că soluţia cea mai eficientă ar fi un guvern de tranziţie, care să nu propună proiecte de legi majore, ci să aibă ca "misiune exclusivă" organizarea cât mai rapidă a alegerilor.
În condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu declara, recent, că la consultările organizate după demisia lui Emil Boc de la Palatul Victoria i-a propus lui Ponta să preia funcţia de premier, nu este exclus ca şeful statului să repete gestul şi în eventualitatea succesului actualei moţiuni.
Astfel, este posibil să asistăm la situaţia în care, dacă trece moţiunea, partidele îşi aruncă unul altuia cartoful fierbinte al guvernării până la alegeri, astfel încât Mihai Răzvan Ungureanu ar rămâne "de serviciu", cel puţin pentru o perioadă.
Este de remarcat că Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au prezentat public un scenariu post-moţiune, care să fie asumat clar de USL, liderii PSD şi PNL vorbind iniţial pe voci diferite despre ce ar trebui să se întâmple după căderea Guvernului.
În ajunul moţiunii, cei doi par a se fi pus de acord, anunţând la unison că sunt pregătiţi să preia guvernarea, dar fără a oferi prea multe detalii.
"La treizeci de secunde după ce se va anunţa că moţiunea de cenzură a fost adoptată, împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, se va anunţa componenţa Guvernului şi programul de guvernare. Totul este pregătit, avem o moţiune constructivă", a precizat preşedintele PSD pentru gandul.info.
Pe de altă parte, liderii USL au programate acţiuni în teritoriu imediat după moţiune, vineri şi în week-end, neluând parcă în calcul eventualele consultări de la Cotroceni care ar trebui organizată dacă Guvernul pică.
Înainte de moţiune, în tabăra puterii există temerea că aceasta ar putea să treacă. De altfel, unii parlamentari PDL le-au spus ziariştilor că au emoţii. "Am emoţii, s-ar putea să treacă (moţiunea de cenzură - n.r.)", spunea, miercuri, un parlamentar democrat-liberal, îngrijorat de raportul foarte strâns dintre opoziţie şi putere în Legislativ.
Alţii, chiar şi în discuţii neoficiale, susţin că moţiunea nu are nicio şansă şi că nici opiziţia nu îşi doreşte ca Guvernul să cadă. "Măi, voi (ziariştii - n.r.) îi număraţi pe cei de la noi (de la putere - n.r.) care votează moţiunea, dar nu-i număraţi pe cei de la ei (de la opoziţie - n.r.) care votează împotriva moţiunii. Nu trece", spunea un parlamentar PDL.
Pe de altă parte, parlamentarii USL privesc la moţiunea de cenzură, cu mai puţin de 24 de ore înaintea dezbaterii şi supunerii acesteia la vot, cu "speranţă mare", ei apreciind că, teoretic, moţiunea trebuie să întrunească numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată. "Nu pot să spun care este pulsul, dar este speranţă mare", a precizat un parlamentar USL. "Teoretic, trebuie să treacă. Ar trebui să treacă. Eu aş vrea să treacă", a declarat un alt parlamentar social-liberal.
Opoziţia ar putea miza, potrivit situaţiei din Parlament de la acest moment, pe 223 de voturi, din cele 231 de voturi necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. Reprezentanţi ai PSD spun totuşi că USL ar contabiliza 226 de parlamentari.
La Camera Deputaţilor, UDMR are 20 de parlamentari, Minorităţile au 17 parlamentari, UNPR are 14 parlamentari, inclusiv Marian Sârbu, numit la şefia CSSPP, dar care încă nu a demisionat din funcţia de deputat.
PDL are 113 deputaţi, în condiţiile în care Gheorghe Ciobanu, Florentin Gust Băloşin, Eugen Uricec, Valentin Sava au plecat la PSD, iar Marius Cristinel Dugulescu a plecat la PNL. Deci puterea are la Cameră 164 de deputaţi.
PSD are la Cameră 94 de deputaţi, cu fostul neafiliat Marian Avram, care a declarat, miercuri, la o televiziune, că trece în tabăra social-democrată, şi cu Gheorghe Ciobanu, Florentin Gust Băloşin, Eugen Uricec, Andrei Valentin Sava. PNL are 60, cu Marius Cristinel Dugulescu, venit de la PDL, dar care încă nu s-a anunţat oficial. În acest număr al deputaţilor liberali este inclus însă şi PNL Virgil Pop, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Scriptic, Opoziţia are la Cameră 154 de parlamentari.
La Cameră există opt deputaţi neafiliaţi, inclusiv Mihail Boldea, aflat în arest.
Numărul total de deputaţi este 326.
La Senat, UDMR are opt reprezentanţi, UNPR are 13 reprezentanţi, însă Corneliu Grosu a anunţat că votează moţiunea de cenzură, iar PDL are 42, după plecările lui Petru Filip, Mihaela Popa, şi Dorin Păran.
Tot luni, senatorul PDL Ioan Sbîrciu anunţase că trece la PC, dar apoi s-a răzgândit, zicând că are nevoie de o săptămână pentru a lua o decizie.
Puterea are aşadar la Senat 63 de reprezentanţi, dar Grosu a anunţat că votează pentru moţiune.
În acelaşi timp, PSD are 42 de reprezentanţi, cu Petru Filip, iar PNL are 27, inclusiv Popa şi Păran.
În total, opoziţia are la Senat 69 de senatori, la care se adaugă votul în favoarea moţiunii anunţat de către Grosu.
Există şi doi parlamentari neafiliaţi la Senat - Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu.
Numărul total de parlamentari este 460, prin urmare, moţiunea de cenzură trece cu 231 de voturi.
În acest moment, opoziţia poate miza pe 153 de voturi la Cameră şi pe 70 de voturi la Senat, în total pe 223 de voturi, astfel încât soarta Guvernului poate fi hotărâtă de voturile parlamentarilor neafiliaţi şi eventualele noi dezertări din tabăra puterii.
Dintre parlamentarii neafiliaţi, au spus clar că susţin moţiunea Mircea Geoană şi Mircia Giurgiu. Acesta din urmă a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va vota moţiunea de cenzură depusă de USL cu bilele la vedere şi cu ambele mâini.
Gheorghe Zoicaş a spus că va vota împotriva moţiunii dacă ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi remaniat, iar Cezar Măgureanu a declarat că va decide cum votează după ce se consultă cu vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu.
În rest, parlamentarii neafiliaţi Oana Niculescu Mizil, Dan Ilie Morega, Marian Săniuţă şi Daniel Oajdea s-au ferit să declarare cum vor vota, precizând însă că vor fi prezenţi, că votul e secret, că vor face apel la conştiinţă şi că decizia este una importantă.
Victor Ponta a declarat că toţi parlamentarii opoziţiei vor fi prezenţi în Parlament să voteze moţiunea de cenzură. El a precizat că votul va fi la vedere. Joi seară, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că, o dată cu adeziunea lui Andrei Valentin Sava la PSD, USL contabilizează 226 de parlamentari.
Este de aşteptat ca reprezentanţii coaliţiei să nu participe la vot, deşi vor fi prezenţi în Parlament.
Kelemen Hunor a precizat joi că, în urmă cu două săptămâni, s-a stabilit în coaliţie că parlamentarii vor fi prezenţi la votul asupra moţiunii de cenzură şi vor sta în bănci.
Deputatul PDL Cătălin Croitoru a declarat totuşi, marţi, că va vota la moţiunea de cenzură, arătând că a fost trimis de alegărori în Parlament să voteze şi nu este "nici zombi, nici maimuţoi" ca să stea în bancă, după cum a decis conducerea partidului.
Constituţia stabileşte că Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.
Potrivit Constituţiei, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Într-o astfel de situaţie, sunt aplicabile prevederile articolului 103, potrivit cărora "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Acelaşi articol stabileşte că, în termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. "Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor", menţionează un alt alineat.
Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
USL a depus, săptămâna trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!".
Moţiunea de cenzură a fost citită luni seară în plenul Parlamentului, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea şi votul.
(Material realizat de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO