- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.09.2016, 09:09)
- Cristi Citre
ANALIZĂ - Ultima sesiune: mai puţini parlamentari, noi grupuri politice, multe pomeni electorale
Parlamentul se reuneşte joi în ultima sesiune a legislaturii 2012 – 2016 cu o configuraţie politică diferită-traseiştii vor crea două noi grupuri parlamentare, 84 de parlamentari şi-au încheiat deja mandatul, iar o pleiadă de legi populiste aşteaptă să fie adoptate.
Urmărește
1831 afișări
ANALIZĂ - Ultima sesiune: mai puţini parlamentari, noi grupuri politice, multe pomeni electorale (Imagine: Croitoru Maran/ Mediafax Foto)
Astfel, UNPR a dispărut ca partid politic şi, implicit, ca grup parlamentar din ambele camere după fuziunea prin absorbţie cu PMP-ul lui Traian Băsescu. Noua formaţiune îşi va crea propriul grup parlamentar la Camera Deputaţilor, miza înfiinţării grupului fiind faptul că vor avea observatori în secţiile de votare la algerile din această toamnă.
Un alt grup parlamentar nou ar putea înfiinţa şi Partidul România Unită (PRU), formaţiune cu un scor de 0,8% la locale şi care în ultimele zile a înregimentat o serie de parlamentari, în special de la PSD, printre care Sebastian Ghiţă, Marius Manolache sau Cristian Rizea.
Totodată, noua sesiune începe cu un Parlament mai suplu. Nu mai puţin de 84 de senatori şi deputaţi şi-au încheiat mandatul înainte de termen. 28 dintre demisionari au plecat din Parlament după alegerile locale din 5 iunie, ei optând pentru funcţii de primar, consilier judeţean sau preşedinte de Consiliu Judeţean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Odată cu dispariţia UNPR, unul dintre aliaţii de nădejde ai PSD atâta vreme cât Gabriel Oprea s-a aflat la conducerea formaţiunii, după migrarea mai multor parlamentari şi în urma demisiilor, social-democraţii lui Liviu Dragnea au pierdut majoritatea în forul legislativ. Pentru decizii importante, care necesită jumătate plus unul din voturile aleşilor, ca şi pentru a trece o eventuală moţiune de cenzură, Dragnea va trebui să caute aliaţi şi în altă parte decât la oamneii lui Tăriceanu (ALDE).
În ceea ce priveşte partea legislativă, sesiunea care începe se anunţă una aglomerată şi, totodată, cu multe proiecte sensibile sau populiste.
Unul dintre proiectele care a generat multe dispute este iniţiativa cetăţenească de revizuirea a Constituţiei prin redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, în loc de căsătoria între soţi aşa cum este acum. Având însă în vedere faliile din Parlament şi focusarea partidelor pe campania electorală, sarcina revizuirii va fi lăsată viitoarei legislaturi.
Însă în această sesiune senatorii şi deputaţii vor trebui să pună în acord cu legea fundamentală o serie de acte normative declarate neconstituţionale de CCR. Printre acestea se numără statutul aleşilor locali – eliminarea pensiilor speciale şi includerea prevederii că dacă un ales local este condamnat cu suspendare el să îi piardă în mod automat mandatul. De asemenea, parlamentarii trebuie să pună în acord cu Constituţia şi definiţia abuzului în serviciu. Judecătorii CCR au decis că sintagma ”în mod defectuos” din articolul 297 din Codul penal este constituţională în măsura în care înseamnă ”prin încălcarea legii”.
Un act normativ care a născut multe pasiuni, atât în Parlament, cât şi în societate, a fost cel prin care s-a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise. Legea a intrat în vigoare pe 16 martie 2016, dar modificarea ei este pe cale să se producă înainte de venirea iernii. Proiectul de modificare a trecut deja de Senat şi prevede crearea de spaţii publice închise unde fumatul va fi permis, ”separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie".
Ultimele, dar nu cele din urmă, sunt aşa-zisele pomeni electorale din prag de alegeri. O listă lungă cu legi prin care se acordă discreţionar măriri de salarii, pensii speciale şi sporuri suplimentare aşteaptă votul final al senatorilor şi deputaţilor.
Senatorii vor începe sesiunea cu un vot privind introducerea pensiilor speciale pentru cadrele didactice. Astfel, profesorii cu o vechime de 30 de ani în învăţământ, vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.
De asemenea, pensii speciale sunt prevăzute prin diverse alte iniţiative legislative pentru consilierii parlamentarilor, pentru personalul de pe ambulanţe sau pentru instructorii de pe elicoptere.
O inţiativă a mai multor parlamentari PSD şi UNPR prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu un venit sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri. Proiectul a fost respins de Senat şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.
O serie de alte iniţiative legislative au ca obiect tot pensiile şi pensionarii: creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, scăderea vârstei de pensionare pentru unele categorii sau creşterea pensiilor pentru foştii membri cooperatori din agricultură.
Un senator PSD propune ca persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar sporul să fie de 60-100% din salariul de bază.
De asemenea, persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională beneficiază de prime calculate la solda în funcţie de salariul de bază. Persoanele care au locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de muncă în condiţi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%. Proiectul a fost adoptat de Senat şi se află la comisii la Cameră.
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari PSD, personalul de specialitate din cadrul AEP are acelaşi statut ca personalul din aparatul Parlamentului, adică vor avea o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Soarta proiectului va fi tranşată de Camera Deputaţilor, după ce Senatul l-a respins.
Citeşte şi: Cioloş: Nu candidez, dar îi încurajez pe miniştri să o facă pentru a continua proiectele începute
Citeşte şi: Scutirile de la plata impozitelor locale pentru soţiile veteranilor de război, restabilite de Guvern
Citeşte şi: Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare. Vor fi mai multe secţii de votare
Citeşte şi: Jurnalista Mădălina Puşcalău este noul purtător de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis
Citeşte şi: Iohannis către ambasadori: Aveţi datoria de a pregăti alegerile. Să nu fie restrâns dreptul la vot
Citeşte şi: Monica Macovei a cerut reprogramarea şedinţei în care se discută excluderea lui Ponta din avocatură / Reacţia fostului premier: Îmi pare rău că o instituţie respectabilă e folosită politic de Macovei- VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe