- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.08.2015, 15:28)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: UNPR, câştigătorul migraţiei politice: Şi-a triplat numărul de parlamentari în 3 ani
UNPR, formaţiunea condusă de vicepremierul Gabriel Oprea, a ajuns să numere 55 de senatori şi deputaţi, după ce în urma alegerilor obţinuse doar 15 mandate. Majoritatea aleşilor care s-au alăturat formaţiunii în ultimii trei ani au venit de la PPDD, partid cu care UNPR a şi fuzionat recent.
Urmărește
1315 afișări
UNPR, câştigătorul migraţiei politice: Şi-a triplat numărul de parlamentari în 3 ani
În urma alegerilor parlamentare din 2012, UNPR a obţinut doar 15 mandate: 10 de deputaţi şi 5 de senatori.
Partidul lui Gabriel Oprea a început atragerea de noi parlamentari, ceea ce a dus la triplarea numărului de aleşi ai formaţiunii în trei ani, ajungând la 55 de parlamentari în momentul de faţă. Majoritatea nou-veniţilor în UNPR, peste 20 la număr, au fost membri ai PPDD, grup care şi-a încetat activitatea. De altfel, duminică UNPR a fuzionat prin absorbţie cu PPDD. Atât PNL, cât şi PDL, au pierdut parlamentari în favoarea UNPR, formaţiunea reuşind să atragă şi un număr semnificativ de independenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
La Camera Deputaţilor, după alegerile din 2012, grupul UNPR era format din 10 deputaţi: Laurenţiu Chirvăsuţă, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Constantin Mazilu, Eugen Nicolicea, Dorin Petrea, Iulian Popescu, Ion Răducanu, Valeriu Steriu şi Ion Tăbugan. Alţi cinci deputaţi s-au alăturat grupului, dar între timp l-au părăsit. Este vorba despre Răzvan Tănase, care a trecut de la PPDD la UNPR, apoi a devenit independent, Florin Secară, care a trecut în primii trei ani de mandat prin PDL, PMP, UNPR şi mai apoi PNL, Răzvan Condurăţeanu, fost membru PPDD care a devenit deputat independent, precum şi Gheorghe Nețoiu şi Monica Iacob Ridzi, cărora le-a încetat mandatul în urma condamnărilor penale.
Citeşte şi: PPDD a fuzionat prin absorbţie cu UNPR. Oprea susţine că UNPR are peste 500.000 de membri
La Senat, grupul era format iniţial din 5 membri: Gabriel Oprea, Şerban Mihăilescu, Ion Toma, Octavian Bumbu şi Damian Drăghici. Acesta din urmă a demisionat între timp din Parlament, devenind europarlamentar. Senatorul Mihai Neagu, o altă achiziţie a UNPR din grupul PPDD, a redevenit senator independent, după 10 luni în formaţiunea lui Gabriel Oprea. Alţi 11 aleşi s-au alăturat UNPR, grupul senatorial ajungând astfel la 15 membri.
Printre aleşii care s-au alăturat UNPR în ultimii trei ani se numără şi Floriana Jipa, fostă senatoare PPDD. Ea este cea care l-a dat cu mir pe Dan Şova înaintea votului din plen pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive solicitate de procurori. Un alt senator care s-a alăturat PPDD este Ciprian Rogojan, fost membru al formaţiei Sistem, intrat în politică prin intermediul PDL şi care a ajuns să fie cunoscut drept un apropiat al Elenei Udrea. După o perioadă în PDL, acesta a urmat-o pe fostul ministru în PMP, pentru ca în final să ajungă în formaţiunea condusă de Gabriel Oprea. UNPR a reuşit să atragă şi doi foşti miniştri: Radu Stroe, fost vicepreşedinte PNL şi ministru de Interne, şi Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor în guvernarea PDL.
În plus, 14 dintre cei 40 de parlamentari care s-au alăturat UNPR au activat în cel puţin două alte grupuri înainte de a se afilia Uniunii.
UNPR este partidul care a avut cel mai mult de câştigat de pe urma migraţiei politice, în timp ce PPDD a suferit cel mai tare, ajungându-se în situaţia ca grupul să fie dizolvat. Probleme au avut însă şi cei din PNL, cărora le-au plecat 52 de parlamentari, în timp ce doar 16 s-au alăturat grupului. La aceştia se adaugă şi cei 56 de senatori şi deputaţi care au intrat în PNL ca urmare a fuziunii cu PDL. Şi din PSD au plecat 26 de aleşi, în timp ce doar 11 s-au alăturat grupului, de la alegerile din 2012 şi până în prezent.
Citeşte şi: Ilie Năstase s-a înscris în UNPR
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27