Anastase, convinsă că NATO va rămâne şi pe viitor relevant, actual şi de neînlocuit

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, declarat, marţi, la şedinţa dedicată aderării la NATO, că e convinsă că această Alianţă va rămâne şi pe viitor actuală, relevantă şi de neînlocuit, ca urmare a istoriei sale de 60 de ani de rezistenţă la schimbările tectonice pe scena politică internaţională.

Urmărește
15 afișări

"Marcăm astăzi prin această sesiune solemnă 5 ani de la accederea României la NATO precum şi şase decenii de existenţă a Alianţei. Două aniversări de o importanţă majoră pentru România, precum şi pentru comunitatea euro-atlantică. După sfârşitul regimului comunist, ţara noastră a pornit pe un drum de normalitate, iar obţinerea statutului de membru NATO a fost unul din reperele logice al acestui demers. Putem spune că integrarea României în NATO a reprezentat dezideratul unei întregi generaţii politice şi a fost un punct de reper esenţial în tranziţia României, iar acest parcus a reunit majoritatea din rândul societăţii româneşti căpătând dimensiunile unui veritabil proiect naţional", a susţinut Anastase, la începutul intervenţiei sale de la tribuna Parlamentului.

Preşedintele Camerei a menţionat că, acum, la 5 ani de la acest eveniment, România se găseşte într-o ipostază diferită de cea din 2004, iar în aceşti primi ani ţara noastră a "acţionat ca un membru responsabil al NATO, dovedind că are şi capacitatea şi voinţa de a fi un exportator de securitate".

"Am răspuns solidar nevoilor comune ale aliaţilor şi în paralel am contribuit la agenda alianţei introducând propriile noastre preocupări strategice, de la nevoia de a întâri securitatea energetică a Europei, la implicarea noastră în dezvoltarea regiunii extinse a Mării Negre, la interesul pentru promovarea valorilor, a democraţiei şi a stabilităţii în acest spaţiu, România a găsit în NATO un canal de promovare a proiectelor sale. De la integrarea în NATO, România a fost o voce coerentă în dezbatereile relevante pentru toţi membrii Organizaţiei", a mai spus Anastase.

Ea a subliniat, în acest context, că integrarea României NATO este un nou început şi presupune contribuţia României la viitorul NATO.

"Integrarea în NATO nu reperezintă doar capătul unui drum sau sfârşitul de succes al unei etape, ci vorbim despre un nou început. În contextul actual, nevoile securităţii euro-atlantice au fost redefinite radical. (...) Acum a venit momentul să ne îndreptăm privirea spre viitor. Este datoria noastră ca parteneri în această Alianţă să contribuim la conturarea unui viitor pentru NATO, care să-i păstreze relevanţa, utilitatea şi să permită menţinerea principiilor fundamentale. România, împreună cu aliaţii săi, trebuie să construiască o instituţie flexibilă care să se bazeze pe o împărţire echitabilă a responsabilităţilor între partenerii europeni şi americani, complementară cu celelte aranjamente de securitate regională şi globală, dar păstrând o forţă care să-i permită să apere interesele mebrilor săi atunci când aceste interese sunt ameninţate", a apreciat Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că "relizarea acestor deziderate este posibilă, iar statele membre sunt angajate pe deplin în acest demers".

Ea a conchis că "istoria de 60 de ani a Alianţei, pe care o sărbătorim astăzi, şi capacitatea sa de a face faţă unor schimbări tectonice pe scena politică internaţională" îi dau "dă convingerea că şi pe viitor NATO va rămâne relevant, actual şi de neînlocuit pentru membrii săi" .

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici