Anastase: Proiectul de revizuire a Constituţiei nu aduce modificări fundamentale

Proiectul de revizuire a Constituţiei nu aduce modificări fundamentale întrucât nu schimbă raporturile puterilor în stat, iar actuala lege fundamentală trebuie modificată, în condiţiile în care conţine prevederi "depăşite", cum ar fi integrarea în NATO sau în UE, afirmă Roberta Anastase.

345 afișări
Imaginea articolului Anastase: Proiectul de revizuire a Constituţiei nu aduce modificări fundamentale

Anastase: Proiectul de revizuire a Constituţiei nu aduce modificări fundamentale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Prezentă, luni, la Ploieşti, unde a participat la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat că actuala Constituţie conţine "capitole depăşite", cum ar fi integrarea euro-atlantică şi aderarea la Uniunea Europeană.

Anastase a afirmat de asemenea că proiectul de revizuire a Constituţiei nu aduce schimbări fundamentale, întrucât nu modifică raporturile dintre cele trei puteri în stat, ci doar aduce unele "clarificări" în ceea ce priveşte aceste raporturi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că momente precum cel în care preşedintele a fost suspendat de Parlament iar cetăţenii nu au confirmat prin vot această decizie demonstrează că actuala Constituţie "şi-a depăşit limitele".

Anastase a invocat de asemenea referendumul din 2009, în care românii s-au arătat de acord cu parlament unicameral şi cu reducerea numărului de parlamentari, lucruri care nu se regăsesc în actuala lege fundamentală.

Aceasta a mai apreciat că actuala coaliţie guvernamentală trebuie să găsească soluţii prin care să treacă proiectul de revizuire a Constituţiei prin Parlament, în condiţiile în care este nevoie de un număr de voturi mai mare decât cel pe care-l însumează actuala majoritate parlamentară.

"Este o procedură complicată, vorbim de un număr important de voturi pe care trebuie să îl adunăm în Parlament, număr de voturi care depăşeşte capacitatea de vot în interiorul Parlamentului a coaliţiei guvernamentale. De aceea e important să discutăm, să încercăm prin demersurile noastre să găsim soluţii care pot fi, cu ghilimelele de rigoare, negociate, care să ne aducă în situaţia de a avea un proiect care să treacă de Parlament. Sunt câteva exigenţe care în mod evident nu pot fi discutate, cum ar fi votul popular", a spus Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici