- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANAT din R. Moldova i-a cerut lui Băsescu să intervină în cazul vizelor încă din 5 iunie
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din R.Moldova (ANAT) a informat Preşedinţia României, MAE, dar şi alte instituţii în legătură cu neregulile în acordarea de vize româneşti la 5 iunie, primind doar un răspuns diplomatic de la MAE despre consulatele de la Cahul şi Bălţi la 25 iulie.
ANAT din R. Moldova i-a cerut lui Băsescu să intervină în cazul vizelor încă din 5 iunie
O scrisoare deschisă (nr.70/A) datată 5 iunie 2007, semnată de preşedintele ANAT- R. Moldova, Nicolae Platon, şi transmisă "în numele a 60 de agenţii de turism, care acoperă peste 80 la sută din totalul vânzărilor serviciilor turistice pe piaţa turistică a Republicii Moldova", a fost adresată preşedintelui României, Traian Băsescu. Câte o copie a fost trimisă Ministerului Afacerilor Externe al României - ministrului Adrian Cioroianu, Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Autorităţii Naţionale pentru Turism a României - Lucia Nora Morariu, secretar de stat, precum şi ambasadorului României în Republica Moldova, Filip Teodorescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Situaţia de ultimă oră creată la serviciul Consular al Ambasadei României nu mai poate fi acceptată. Toate încercările administraţiei Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova de a soluţiona problemele pe cale amiabilă nu s-au soldat cu succes, ba din contra, după intervenţia noastră comportamentul colaboratorilor din Serviciul Consular faţă de firmele turistice s-a înrăutăţit considerabil", precizează scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu.
"Prima încercare a ANAT din Moldova de a soluţiona problema creată pe cale amiabilă a avut loc pe data de 10 aprilie 2007. La această dată administraţia ANAT a organizat o şedinţă de lucru la care au participat: reprezentantul Autorităţii Naţionale de Turism din România - Luminiţa Panait, şeful direcţiei Relaţii Internaţionale a Ministerului Culturii şi Turismului din Republica Moldova - Stanislav Rusu, consulul general - Alexandru Rusu, consilierul economic al Ambasadei României - Ion Şerban, preşedintele ANAT România - Gheorghe Fodoreanu, preşedintele ANAT Moldova - Nicolae Platon, şeful biroului de promovare şi informare turistică al României în Republica Moldova - Mariana Iuga. În cadrul acestei şedinţe s-au purtat negocieri privind îmbunătăţirea situaţiei create, precum şi modalitatea propusă de ANAT Moldova şi ANAT România, cât priveşte eficientizarea cooperării bilaterale între agenţii pieţei turistice a Republicii Moldova şi Serviciul Consular al Ambasadei României. Spre regret, după această întâlnire, practic nici o propunere convenită bilateral nu a fost pusă în aplicare, ba din contra, atitudinea faţă de firmele turistice din Moldova s-a înrăutăţit considerabil", se arată în document.
Potrivit acestuia, "drept exemplu poate servi comportamentul neadecvat al domnului consul general Alexandru Rusu, care iese deseori în faţa Consulatului şi anunţă, «astăzi firmele de turism nu vor fi deservite», în alte cazuri «eu sînt supărat şi nu voi deservi agenţii economici din turism». În multe cazuri domnul consul general dă indicaţii colaboratorilor Consulatului ca din partea firmelor turistice să se primească cînd 3 paşapoarte, cînd 2 paşapoarte, cînd un singur grup colectiv. Alteori, domnul consul general iese în faţa Consulatului şi invită firmele turistice după bunul său plac, evitându-se astfel rândul stabilit de agenţii economici".
"Domnul consul Ionuţ Dicu în general tratează firmele turistice ca pe nişte persoane «non – grata». Se creează impresia că sînt deservite numai persoanele ce au «pile» la Serviciul Consular. Acest fapt perturbează activitatea firmelor turistice care nu-şi pot programa itinerarele turistice. Astfel, în mediu numărul firmelor turistice deservite de Serviciul Consular este de 5 – 7 pe zi. Cu o astfel de atitudine şi comportament marii turoperatori locali deja evită perfectarea pachetelor turistice pentru destinaţia România", se mai arată în scrisoarea preşedintelui ANAT din Republica Moldova.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Republica Moldova menţionează în documentul datat 5 iunie că "o altă problemă ar fi adresarea ANAT din 11 mai 2007 către Serviciul Consular al Ambasadei României cu privire la obţinerea vizelor multiple anuale pentru colaboratorii firmelor de turism, firmelor de transport care se ocupă de însoţirea şi deservirea turiştilor pentru destinaţia România, adresarea fiind pînă în prezent fără răspuns". "Toate aceste momente au fost transmise pentru informare domnului ambasador Filip Teodorescu, dar pînă acum la nici o scrisoare înaintată de ANAT nu am primit răspuns", adaugă preşedintele ANAT.
"Deservirea în număr mare a persoanelor fizice face ca accesul agenţilor economici în sediul Serviciului Consular pe timp ce trece să se micşoreze instantaneu. Dacă în februarie – martie curent agenţii economici primeau între 100 – 200 vize individuale zilnic, acum numărul lor a scăzut sub 50 (inclusiv pentru agenţiile de turism). Astfel, dacă în perioada începutului de sezon turistic agenţiile de turism pot obţine numai cîte 10-20 vize, ce va fi în sezonul de vîrf? După datele prezentate de Ministerul Culturii şi Turismului la staţiunile turistice din România în lunile de vară şi-au petrecut vacanţa peste 15000 mii de turişti. Dacă raportăm numărul de persoane la 60 zile, reiese că zilnic trebuie să fie perfectate circa 250 vize de intrare", menţionează documentul.
Nicolae Platon menţionează în scrisoare, ANAT Moldova va fi nevoită "să recomande public prin intermediul unei conferinţe de presă cu participarea mass-media din Moldova şi România agenţiilor economici din turism să renunţe la destinaţia România, dacă nu se va soluţiona accesul privilegiat al firmelor de turism în Serviciul Consular", precizează documentul.
"Pentru a verifica veridicitatea informaţiei oferite, Vă rugăm Domnule Preşedinte să expediaţi o comisie din partea Ministerului de Externe a României pentru efectuarea unui control inopinat în Serviciul Consular", a conchis Nicolae Platon, exprimându-şi speranţa că doar intervenţia lui Traian Băsescu "va ameliora situaţia creată".
Contactat de Agenţia MEDIAFAX pentru a da detalii în legătură cu această scrisoare, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Republica Moldova, Nicolae Platon, a declarat că a văzut personal cum consulul român la Chişinău a acordat prioritate mai multor agenţii de turism la acordarea de vize. Nicolae Platon a declarat că a observat personal cum consulul României invita agenţii de turism în sediu, fără a respecta ordinea la rând.
Platon a precizat pentru MEDIAFAX că agenţia Ina-Tur, implicată în scandalul fraudelor cu vize la ambasada României de la Chişinău, nu este singura care a fost implicată, dar a refuzat să facă publice numele celorlalte agenţii de turism implicate.
Întrebat dacă suspiciunile legate de consulul Alexandru Rus au la bază exclusiv ceea ce a văzut personal sau dacă primise şi alte informaţii, Nicolae Platon a precizat că a fost informat de reprezentanţi ai agenţiilor de turism care veneau săptămânal la consultări şi ofereau date concrete în legătură cu ceea ce se întâmplă.
Platon a precizat că situaţia durează din a doua jumătate a lunii mai şi de aceea a informat atât Preşedinţia română, cât şi Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, fără a primi un răspuns satisfăcător.
"Răspunsul" a fost oferit abia la 25 iulie 2007, de MAE român. Ministerul a precizat că "ţinând cont de capacitatea limitată a secţiei consulare (a României de la Chişinău, n.red.) s-a convenit să se pună accentul pe solicitările de vize colective (turism organizat)".
MAE român precizează de asemenea în răspunsul acordat ANAt că "discuţii similare au avut loc şi la nivelul conducerii Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL), prilej cu care s-a recomandat ca posibilă modalitate de sprijinire a călătoriilor turistice din R. Moldova în România, organizarea de către tour-operatori de grupuri turistice cărora secţia consulară a Ambasadei României de la Chişinău să le acorde vize colective în scop de turism".
MAE nu uită să menţioneze, în încheierea răspunsului, că "în vederea sprijinirii cetăţenilor moldoveni care doresc să călătorească în România, autorităţile de la Bucureşti au făcut demersuri pentru deschiderea a două noi oficii consulare, la Cahul şi Bălţi, prin care s-a urmărit creşterea capacităţii de procesare a cererilor de vize şi crearea unor condiţii civilizate de primire a solicitanţilor de astfel de servicii consulare", adăugând că "Autorităţile Republicii Moldova au abordat restrictiv aceste solicitări, refuzând deschiderea celor două noi oficii consulare, la Cahul şi Bălţi, precum şi cumpărarea unei clădiri corespunzătoare pentru secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, aspecte care au pus partea română în dificultate."
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO