- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Alexandru îl acuzã pe Geoană că organizează în mod nedemocratic Congresul
Social-democratul Andrei Alexandru, care şi-a anunţat candidatura la şefia PSD, îi adresează o scrisoare deschisă liderului partidului, Mircea Geoană, în care susţine că modul nedemocratic în care acesta pregăteşte Congresul şi forţează victoria ar putea duce la scindarea PSD.
Andrei Alexandru îl acuzã pe Geoană că organizează în mod nedemocratic Congresul (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Domnule preşedinte Mircea Geoană, am ales această modalitate de comunicare cu dumneavoastră deoarece, în calitatea mea de simplu membru de partid, nu am acces la şedinţele de partid la care participaţi şi nici la şedinţele de socializare pe care le organizaţi frecvent în ultima vreme prin diverse restaurante", îi scrie Andrei Alexandru lui Mircea Geoană.
Alexandru aminteşte că luni le-a trimis lui Mircea Geoană şi lui Liviu Dragnea câte o cerere, în care le solicita să ia măsurile necesare, pentru ca el să poată participa la Congresul PSD din această lună, în vederea susţinerii proiectului politic şi a candidaturii la funcţia de preşedinte al partidului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Ciolacu: Sărbătoarea Crăciunului ne reaminteşte valoarea comuniunii şi a dorinţei de a face bine
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
"Nu am primit niciun răspuns până în prezent, dar am convingerea că veţi soluţiona pozitiv cererea mea înainte de începerea lucrărilor Congresului. Vă asigur, că am determinarea să-mi duc demersul până la capăt, exceptând cazul în care voi fi oprit să candidez prin mijloace nedemocratice sau administrative. Totuşi, nu cred că, de la înălţimea funcţiei dumneavoastră, aţi putea încălca Statutul partidului, care îmi dă dreptul să candidez în condiţii de egalitate cu ceilalţi, mai ales că la şedinţele de socializare, despre care am amintit, creşterea popularităţii dumneavoastră în partid a fost probată cu succes. În această situaţie fericită pentru dumneavoastră, propunerile şi eventualele critici rostite la Congres de un simplu membru al partidului, înscris în cursa pentru preşedinţie, ar putea fi un câştig pentru partid şi pentru viitorul său preşedinte şi nicidecum elemente de îngrijorare", continuă Andrei Alexandru.
El menţionează că evoluţiile în diverse planuri din partid au condus la concluzia majorităţii că este necesară modificarea Statutului PSD, precizând însă că un principiu de drept unanim acceptat spune că "regulile nu se schimbă în timpul jocului", pentru că altfel se creează discriminări inerente.
Andrei Alexandru precizează că, de aceea, crede că modificările la actualul Statut care au legătură cu alegerile din partid ar trebui să opereze în viitor, şi nu la Congresul din 20 februarie.
"Altfel, s-ar crea impresia că aţi redactat un Statut, care să vă avantajeze în cursa pentru un nou mandat de preşedinte, ceea ce v-ar afecta legitimitatea, autoritatea şi credibilitatea, dar şi reputaţia de partid democratic a PSD. Aţi avut o prestaţie curajoasă în faţa lui Traian Băsescu, duşmanul PSD, aşa că nu sunt, cred, necesare precauţii în faţa unor colegi de partid cu care aţi lucrat atâţia ani, chiar dacă aceştia vă sunt contracandidaţi", îi mai scrie Alexandru lui Geoană.
Menţionând prestigiul politic remarcabil pe care Mircea Geoană l-a câştigat cu răbdare şi efort în toţi aceşti ani, de când a devenit persoană publică, Andrei Alexandru îi transmite preşedintelui PSD că nu are nevoie nici de prevederi în Statutul partidului care să îl favorizeze, nici să promită funcţii sau privilegii unor şefi de organizaţii judeţene.
Alexandru îşi exprimă convingerea că valoarea lui Geoană ca om politic şi ca lider al PSD este cunoscută şi recunoscută "sincer" de foarte mulţi dintre viitorii delegaţi la Congres, la acestea adăugându-se şi "valorosul" său program în 21 de pagini.
"Prin urmare, nu faptul că Mircea Geoană ar câştiga un nou mandat poate duce la plecări masive din partid sau chiar la scindare, ci modul nedemocratic în care pregătiţi Congresul şi forţaţi victoria. Toate acestea induc sentimentul că nu aveţi încredere în propria capacitate, în propriul program politic. Nu cred că vă doriţi ca lumea să creadă aşa ceva", adaugă Andrei Alexandru.
El menţionează că împărtăşeşte îngrijorările şi nemulţumirile celorlalţi candidaţi la preşedinţia PSD şi ale altor lideri ai partidului referitoare la criteriul "sui generis" de reprezentare numerică a organizaţiilor judeţene la Congres şi la ideea constituirii unor echipe de conducere în jurul candidaţilor.
"După alegerea dumneavoastră ca preşedinte al PSD, aţi declarat că veţi respecta cu sfinţenie Statutul partidului. Consider că e momentul să vă reamintesc această promisiune publică. În calitatea mea de candidat la preşedinţia PSD, consider mult mai utilă, pentru unitatea partidului, pentru democraţia din partid şi pentru revenirea PSD la putere, alegerea de către Congres a echipei de conducere, aşa cum prevede actualul Statut, urmând ca preşedintele partidului să atribuie sarcinile potrivite cu experienţa şi competenţa fiecărui ales. Altfel, devine evident următorul calcul matematic, care nu are nicio legătură cu alegeri libere şi democratice: 30 de vicepreşedinţi propuşi în echipa lui Mircea Geoană aduc voturile din 32 de organizaţii judeţene (Vanghelie decide delegaţii a 3 organizaţii judeţene), ceea ce denaturează votul liber şi direct al delegaţilor în vot indirect sau imperativ sau controlat. În aceste condiţii, nici nu ar mai fi nevoie de alegeri pentru preşedinţia partidului. O asemenea abordare ar fi echivalentă cu adoptarea unui articol în Statut care ar suna cam aşa: «La Congresul din 20 februarie 2010, preşedintele ales al partidului trebuie să aibă prenumele: Mircea şi numele: Geoană»", mai scrie Alexandru.
În încheiere, el îşi exprimă speranţa că această competiţie, pentru preşedinţia PSD, va fi câştigată de cel care va capta încrederea reală a majorităţii delegaţilor şi nu prin negocieri de vânzări-cumpărări sau prin modificări tendenţioase şi cu adresă ale Statutului, care să elimine "ab initio" adversarii şi, prin aceasta, orice fel de competiţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:26
Elias Charalambous, desemnat antrenorul etapei, după ce FCSB a urcat pe locul 2 în clasament
-
astăzi, 14:58
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin