Andrei Lupu (REPER): Este necesară o reformă electorală radicală. Parlamentul trebuie să instituie o comisie specială

Deputatul REPER Andrei Lupu spune, marţi, că este necesară o reformă electorală radicală, iar Parlamentul trebuie să instituie o comisie specială cu acest obiectiv.

108 afișări
Imaginea articolului Andrei Lupu (REPER): Este necesară o reformă electorală radicală. Parlamentul trebuie să instituie o comisie specială

„Am avut un proces electoral profund viciat şi cea mai bună dovadă e că la mai mult de o săptămână de la vot nu avem rezultatele finale. Suntem într-o eră profund digitalizată din care Autoritatea Electorală refuză să facă parte. Suplimentar comportamentului autorităţilor, avem nu mai puţin de patru legi şi zeci de hotărâri de guvern, ordine şi decizii reglementează desfăşurarea scrutinelor electorale. Este evidentă dezordinea şi debandada care există la nivelul statului român, incapabil să gestioneze cel mai important proces care stă la baza unei democraţii funcţionale”, potrivit unui comunicat de presă.

Andrei Lupu afirmă că a solicitat încă din 2021 înfiinţarea unei comisii electorale.

„Neconcordanţele dintre legile electorale, absurditatea şi caracterul abuziv al unor prevederi stau la baza haosului alegerilor. Acestea sunt evidente la fiecare rând de alegeri. Alături de colegii mei din partidul REPER, reiterăm solicitarea de înfiinţare a unei comisii parlamentare speciale care să corecteze neajunsurile din legislaţie. Solicităm, de asemenea, dezbaterea şi adoptarea propunerii de Cod electoral pe care am iniţiat-o în 2022 şi care este ţinută la sertar de către majoritatea parlamentară, de teama că vor pierde monopolul scenei politice în urma adoptării unora dintre prevederi, precum alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin”, declară Andrei Lupu.

În opinia sa, este „inacceptabil, lipsit de reprezentativitate şi nedemocratic faptul că unii candidaţi ajung primari cu puţin peste 20% din voturi”.

„Prin acest proiect, care unifică legislaţia electorală, am mai propus şi: scăderea numărului total de parlamentari, însoţită de creşterea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, scăderea cu 75% a subvenţiei primite de partidele politice din partea statului român, creşterea accesului la candidaturi, inclusiv prin scăderea numărului de semnături necesare, creşterea pedepselor contravenţionale pentru încălcarea legislaţiei electorale, simplificarea votului pentru cetăţenii care locuiesc în afara graniţelor ţării şi introducerea votului prin corespondenţă pentru toate tipurile de vot la nivel naţional, asigurarea unui procent de minimum 40% din reprezentanţii ambelor sexe pe locurile eligibile pentru alegerile pe listă şi creşterea accesibilităţii la vot pentru peste 500.000 de persoane cu diferite dizabilităţi. Nu mai putem continua cu un cadru legal neadaptat, care serveşte doar partidelor mari şi interesului acestora de a-şi menţine poziţia dominantă folosindu-se de sumele exorbitante primite de la bugetul de stat, deci din taxele şi impozitele pe care noi le plătim. Este, de asemenea, momentul să respectăm voinţa cetăţenilor de a reduce numărul total de parlamentari", încheie Lupu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici