- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.12.2012, 14:55)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Marga: Nu am fost colaborator şi nu am dat nici un fel de note informative la Securitate
Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), spune, într-un comunicat remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX, că nu a fost colaborator şi nu a dat nici un fel de note informative la Securitate.
Urmărește
458 afișări
Andrei Marga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)
Andrei Marga spune în comunicat că a aflat de pe site-uri că Revista 22 publică o "ştire" în care se spune că el a dat note informative în 1977-1978, fără a fi colaborator al fostei Securităţi.
Totuşi, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este instituţia care a stabilit, printr-o decizie luată în 6 noiembrie şi făcută publică vineri, că Andrei Marga, fost ministru de Externe şi actual şef al ICR, nu a fost colaborator al Securităţii, deşi acesta a furnizat informaţii sub numele de cod Horia, fără a exista însă un angajament al acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Sunt nevoit să amintesc, din nou, că am fost ministru în patru guverne, iar vreme de nouăsprezece ani am condus Universitatea 'Babeş-Bolyai'. Controlul trecutului meu a fost multiplu, repetat şi recent. Nu s-a găsit nimic compromiţător", spune, însă, Andrei Marga, în comunicatul remis MEDIAFAX.
El precizează că, în ultimele luni, a existat "o efectivă mobilizare" pentru defăimarea numelui său, "declanşată, cum se ştie, de un consilier prezidenţial". "La această campanie s-au ataşat tot felul de tismăneni, paladini etc., care bat câmpii cu dezinvoltură. În această toamnă, campania a continuat în legătură cu preluarea ICR şi acţiunile mele de demantelare a unei feude. Neputând să se atace ceea ce am făcut după 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educaţiei naţionale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat şi se inventează, după maxima 'murdăreşte că tot rămâne ceva'", declară Andrei Marga.
Citeşte şi:
CNSAS: Marga nu a fost colaborator al Securităţii. El a dat informaţii sub numele "Horia" şi a fost urmărit
Marga spune că nu a fost colaborator şi nu a dat nici un fel de note informative. "Spun încă o dată - cu acest prilej, spun pentru ultima oară - că nu am fost colaborator şi nu am dat nici un fel de note informative. Nimeni nu mi-a cerut să o fac. În spatele întregii campanii sunt falsificări şi manipulări de care nu am timp să mă ocup, chiar dacă ele vor să atingă diversele mele conexiuni internaţionale. Să sperăm că şi justiţia noastră va putea fi, într-o bună zi, de sine stătătoare şi va face lumină în astfel de situaţii", mai afirmă Andrei Marga.
Pe de altă parte, adeverinţa postată vineri pe site-ul CNSAS consemnează că într-unul dintre dosarele din fondul arhivistic s-a regăsit un document fără titlu, datat 9.03.1977 şi redactat de către un ofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean Cluj serviciul III, conform căruia în luna august a fost recrutat ca informator "legătura lui WERNER", Andrei Marga, fost bursier Humboldt, care "urmează a primi sarcini concrete pe lângă obiectiv".
Potrivit CNSAS, din documentele analizate rezultă că, în perioada 1977 - 1978, Marga "a redactat olograf note informative pe care le-a semnat cu numele conspirativ Horia", dar "nu există un angajament semnat de titluar".
Identificarea sursei Horia în persoana lui Andrei Marga, fost bursier în RFG, redactor-şef al publicaţiei Napoca Universitară, mensual care în 1978 se tipărea la Întreprinderea Poligrafică Cluj, rezultă din coroborarea mai multor note furnizate sub acest nume conspirativ, referitoare la vizita unui grup de persoane de la televiziunea ZDF din Mainz (RFG) şi de la televiziunea din Viena, care urmau să realizeze cadre privind editarea cotidianului de limbă maghiară din oraş.
Într-un alt dosar au mai fost identificate documente "redactate olograf şi semnate de autor cu numele conspirativ Horia, în care acesta relata despre prezenţa unui lector din RFG la Universitate, precum şi despre întâlnirea unui alt lector cu un profesor de filosofie din Mainz. Un alt document semnat "Horia" se referă la un student de la secţia germană a Facultăţii de Filosofie, care realiza pagina în limba germană a revistei Echinox şi care nu părea să reuşească să-şi mobilizeze colegii de secţie, plângându-se de "lipsa de materiale de literatură inedită germană". De asemenea, acesta afirma că plecarea cetăţenilor de naţionalitate germană în alte ţări "atrage destrămarea unei vechi culturi care s-a creat alături de cultura română pe aceste meleaguri, cea săsească".
O altă informare vizează un doctorand din Iordania care lucra la elaboarea unei teze de biologie marină. De asemenea, confom adeverinţei CNSAS, Marga a furnizat informaţii despre o cercetătoare americană venită la Cluj şi despre intenţia acesteia de a scrie o lucrare despre rolul intelectualităţii în formarea conştiinţei naţionale a poporului român, documentele pe acest subiect fiind înregistrate pe numele conspirative Mureşan şi M.A. Despre această cercetătoare a relatat şi soţia lui Andrei Marga, prezentată sub iniţialele D.M.. Aceasta povestea că cercetătoarea adusese "mici atenţii", dar îşi adusese ca rezervă şi o canistră plină cu benzină, depozitată la familia Marga.
De asemenea, pe baza informaţiilor furnizate de Andrei Marga, lt. col Ovidiu Ţinca, de la Serviciul III - IJ Cluj, a relatat la rândul său, într-o notă, că cercetătoarea era interesată să-l cunoască pe Constantin Noica, motiv pentru care urma să meargă la Păltiniş, unde acesta locuia.
CNSAS consemnează şi că Andrei Marga a fost urmărit de organele de Securitate în perioadele 1978 - 1979, 1984, 1987 - 1989.
"Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit.a şi b din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii aprobată cu modificările şi completări prin Legea 293/2008, astfel domnului Marga Andrei, fiul lui Alexandru şi Elisabeta, născut la data de 22.05.1946 în Bucureşti, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii", notează CNSAS.
Adeverinţa poate fi contestată de orice persoană interesată, în termen de 30 de zile începând din 21 decembrie, data publicării pe pagina de internet a CNSAS.
Andrei Marga a fost numit ministru de Extern în Guvernul Ponta, în mai 2012. De altfel, în această calitate, el a fost verificat de CNSAS. Ulterior, în 6 august, el a fost înlocuit de Titus Corlăţean, Marga preluând în 11 septembrie conducerea Institutului Cultural Român.
În 31 august, Marga spunea că nu a colaborat niciodată cu Securitatea şi nu a semnat vreun angajament, el susţinând că informaţiile apărute la acel moment în presă, potrivit cărora ar fi colaborat cu Securitatea din anii '70, au legătură cu posibila sa numire la şefia ICR.
"În legătură cu alegaţiile proferate de «analişti» instrumentaţi de cercuri obscure, precizez, încă o dată, că nu mi-a cerut nimeni, niciodată, să colaborez şi nu am colaborat cu Securitatea. Nu există nici un text semnat de mine, căci nu am semnat vreun text sau angajament în acest sens", a declarat, la momentul respectiv, Andrei Marga, pentru MEDIAFAX.
De asemenea, el a arătat că există o legătură evidentă între apariţia în presă a acestor informaţii despre colaborarea sa cu Securitatea şi anunţul PNL şi PSD privind susţinerea candidaturii sale pentru preşedinţia Institutului Cultural Român.
Sâmbătă, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi (PDL) a scris, pe Facebook, că, "în pofida deciziei ridicole a CNSAS", ar trebui ca măcar participanţii la "protestul papioanelor", din vară, să iniţieze o petiţie pentru demiterea lui Andrei Marga de la conducerea ICR. Baconschi aminteşte că PNL a exclus-o din viaţa politică şi publică pe Mona Muscă, pe motivul colaborării cu Securitatea. În vară, câteva sute de persoane au participat pentru câteva zile la un protest denumit "protestul papioanelor", de sprijin pentru fostul şef al ICR Horia Roman Patapievici, manifestanţii purtând respectivul accesoriu vestimentar.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe