- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.05.2013, 15:27)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andrei Tinu, secretar executiv al TSD, propune reducerea vârstei de vot la 16 ani
Secretarul executiv al TSD Andrei Tinu a depus un amendament la comisia pentru revizuirea Constituţiei prin care propune reducerea vârstei minime de vot de la 18 la 16 ani, el arătând, între altele, că legislaţia prevede că o persoană dobândeşte capacitate de muncă la 16 ani.
Urmărește
431 afișări
Andrei Tinu, secretar executiv al TSD (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)
Tinu a înregistrat la comisia pentru revizuirea Constituţiei un amendament prin care se prevede reducerea vârstei de vot de la 18 ani, în prezent, la 16 ani.
Între argumentele folosite de social-democrat în susţinerea propunerii se numără "existenţa unor prevederi în legislaţie care fac referire expresă la vârsta de 16 ani". El invocă între altele prevederea din Codul Muncii potrivit căreia "persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani" sau prevederea din Codul Penal conform căreia toţi cetăţenii care au împlinit 16 ani răspund penal pentru faptele lor. "În aceste condiţii, care ar fi impedimentele pentru a beneficia şi de dreptul de vot începând cu vârsta de 16 ani?", susţine Tinu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El invocă inclusiv o rezoluţie a APCE prin care s-ar recomanda scăderea vârstei de vot la 16 ani, dar şi scăderea vârstei de vot în multe ţări ale lumii, după cum urmează: Austria, Slovenia (parţial), cantonul Glaris din Elveţia (pentru alegerile locale şi regionale), Bosnia, Serbia şi Muntenegru, în Europa, Brazilia, Argentina, Nicaragua şi Cuba, în America Latină.
"Societatea românească a evoluat foarte mult de la ultima revizuire a Constituţiei, aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003, fapt consemnat de rapiditatea cu care s-a extins internetul şi, prin urmare, accesul la informaţie, în special în rândul tinerilor. Segmentul de vârstă de 16-18 ani este cel mai activ din acest punct de vedere, cel mai informat şi cel mai dornic să participe la actul de decizie. Conform datelor Recensământului populaţiei, la data de 1 iulie 2012 numărul cetăţenilor români cu vârste de 14-15 ani, adică toţi acei cetăţeni care, la 1 iulie 2014, vor avea vârsta de 16, respectiv 17 ani, se ridica la 437235, la un total de 21316420 de locuitori (populaţie stabilă)", mai susţine Tinu în motivarea propunerii.
Citeşte şi:
Chiuariu propune interzicerea, prin Constituţie, a donaţiilor pentru partide din partea firmelor
Citeşte şi:
Macovei cere modificări de procedură pentru încetarea mandatului premierului, în noua Constituţie
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe