- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.11.2024, 20:30)
- Cosmin Pirv
Angel Tîlvăr, întâlnire cu ministrul Apărării din Nervegia. Discuţii despre achiziţia unui sistem Patriot
Sprijinul oferit pentru achiziţionarea unui sistem Patriot şi contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16 au fost principalele teme de discuţie în cadrul întâlnirii pe care ministrul Angel Tîlvăr a avut-o vineri cu ministrul apărării din Norvegia, Bjørn Arild Gram.
Urmărește
161 afișări
Sursa foto: Facebook/Angel Tîlvăr
În cadrul întrevederii, cei doi au abordat teme de actualitate privind securitatea regională, în contextul conflictului din Ucraina, şi impactul războiului asupra regiunilor de importanţă strategică pentru România şi Norvegia – Marea Neagră, Balcanii de Vest şi nordul îndepărtat.
Sprijinul pe care Norvegia îl asigură României în achiziţia unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot a reprezentat un alt subiect important al discuţiilor.
Contribuţia financiară de aproximativ 127 milioane de dolari este asigurată în cadrul Iniţiativei de Acţiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană, coordonată de Germania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Potrivit unui comunicat al MApN, această finanţare reflectă angajamentul Norvegiei faţă de securitatea euro-atlantică şi sprijinul concret acordat României în înlocuirea sistemului Patriot donat de ţara noastră Ucrainei.
„Prin această contribuţie semnificativă, Norvegia demonstrează nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar şi angajamentul faţă de securitatea aliată. Continuăm să stăm, împreună, alături de Ucraina în aceste momente critice”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Acesta a subliniat cooperarea între forţele aeriene ale celor două ţări în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, prin care Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial, şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).
Numărul de aeronave recepţionate a ajuns deja la 12 prin sosirea, în urmă cu mai puţin de o săptămână, a încă trei avioane multirol F-16 Fighting Falcon în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare. Finalizarea recepţiei întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.
„Aeronavele F-16 sunt livrate României în stare operaţională, ceea ce reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări ale Alianţei, ceea ce contribuie în mod direct la întărirea posturii de apărare a NATO pe flancul estic. Resursa disponibilă a acestor aeronave asigură operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, F-35, contract pe care sperăm să îl semnăm până la sfârşitul acestui an”, a arătat ministrul apărării naţionale.
Angel Tîlvăr a invitat Norvegia să se alăture Grupului de Luptă pentru Combaterea Minelor la Marea Neagră (MCM Black Sea) - înfiinţat de România, Bulgaria şi Turcia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Următoarea variantă de Android va sosi în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump