- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANI a sesizat Parchetul în legătură cu deputatul PSD Robert Negoiţă pentru fals în declaraţii
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă ICCJ pentru săvârşirea de către deputatul PSD Robert Negoiţă a infracţiunii de fals în declaraţii, pentru că nu a declarat, în 2009, venituri din 2008 în valoare de peste 5 milioane de euro.
ANI a sesizat Parchetul în legătură cu deputatul PSD Robert Negoiţă (Foto) pentru fals în declaraţii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Robert Negoiţă, deputat, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Agenţia menţionează că s-a sesizat din oficiu în urma publicării mai multor articole de presă care semnalau faptul că Negoiţă ar fi acumulat împreună cu familia o avere ce depăşeşte veniturile realizate, majorând în anul 2009 capitalul societăţii comerciale "Domus Stil Construct" cu aproximativ 66 milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Potrivit Legii nr. 144/2007, republicată, deputaţii reprezintă una dintre categoriile de persoane care au obligaţia declarării averii şi a intereselor.
"Procedura de înştiinţare, aşa cum este prevăzută de Legea nr. 144/2007, republicată, a fost îndeplinită în baza mandatului poştal, domnul Robert Sorin Negoiţă fiind informat despre declanşarea procedurii de verificare a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare", se arată în comunicatul ANI.
Agenţia menţionează că Robert Negoiţă a făcut uz de drepturile sale de a fi reprezentat de avocat, apărătorii aleşi ai acestuia luând la cunoştinţă de actele şi lucrările existente la dosarul cauzei, în două rânduri, la 11 februarie 2010 şi 23 februarie 2010.
ANI precizează că Negoiţă nu a menţionat la rubrica "Venituri din alte surse" din declaraţia de avere completată la data de 11 iunie 2009, pentru anul fiscal 2008, suma de 183.987.171 lei (cca. 5.288.000 Euro), reprezentând venituri obţinute din transferul proprietăţii imobiliare din patrimoniul personal.
"De asemenea, domnul Robert Sorin Negoiţă nu a declarat valoarea reală a soldurilor conturilor în lei şi valută, după cum urmează: - cu privire la soldurile deţinute la Volksbank România, persoana verificată menţionează în declaraţia de avere din 16.12.2008 soldul la zi aferent sumei de 1.158.646,82 Euro, în realitate, acesta fiind de 1.470.344,60 Euro. De asmenea, în declaraţia de avere din 11.06.2009, acesta menţionează un sold la zi de 1.470.344,60 Euro, faţă de 54.635,99 Euro, suma cu care acesta figurează în evidenţele bancare. Referitor la soldurile deţinute la Banca Românească, persoana verificată menţionează în declaraţia de avere, datată 11 iunie 2009, un sold la zi în cuantum de 113,18 LEI şi unul de 11.956 GBP. În realitate, valorile soldurilor la zi erau de 40.230,53 LEI, respectiv 13,03 GBP; De asemenea, domnul Robert Sorin Negoiţă menţionează în declaraţia de avere din 11.06.2009 un cont bancar deţinut la Garanti Bank, cu un sold de 0,00 Euro, deşi, în evidenţele bancare de la aceeaşi dată, valoarea soldului la zi era de 363.741,18 Euro", se mai arată în comunicat.
Agenţia menţionează, de asemenea, că în declaraţiile de avere completate şi depuse de către Negoiţă au fost menţionate împrumuturi în valoare totală de 24.407.706 Euro, valoare de care nu a beneficiat în mod direct, acesta reprezentând doar o garanţie.
ANI menţionează că în declaraţiile de avere completate şi depuse la data de 16.12.2008, respectiv 11.06.2009, apare menţionat un împrumut acordat în anul 2007 de EFG Leasing IFN S.A., în valoare de 571.500 Euro, deşi, din informaţiile transmise, EFG Leasing SA "nu a încheiat niciun contract de leasing cu domnul Robert Sorin Negoiţă cu menţiunea că acesta a avalizat în nume propriu un bilet la ordin în alb drept garanţie a executării obligaţiilor de plată aferente unor contracte de leasing".
Robert Sorin Negoiţă a menţionat în declaraţiile de avere mai multe contracte încheiate în perioada 2006-2008 cu Credit Europe Leasing, în valoare de 9.447.404 Euro, respectiv în perioada 2006-2007, cu Finans Internaţional Leasing, în valoare de 6.122.246 Euro.
"Din analiza informaţiilor transmise de instituţiile menţionate a rezultat faptul că domnul Robert Sorin Negoiţă nu este clientul societăţii Credit Europe Leasing IFN S.A. (fosta S.C. FINANS Internaţional Leasing S.A.), neavând calitate de Utilizator în niciun contract de leasing, acesta având doar calitatea de garant ipotecar în cadrul unor contracte de leasing încheiate de SC Credit Europe Leasing IFN S.A. cu o persoană juridică", se mai arată în comunicat.
ANI precizează că deşi "persoana verificată" a menţionat în declaraţia de avere faptul că ar fi beneficiat de un împrumut în valoare de 958.300 Euro acordat de către Raiffeisen Leasing IFN S.A., în realitate Robert Sorin Negoiţă nu figurează în evidenţele instituţiei de mai sus ca utilizator, ci doar ca garantor în contracte de leasing financiar încheiate cu SC Pro Confort SRL.
ANI precizează că în perioada 2004-2008 Negoiţă a contractat un împrumut în valoare de 2.285.256 Euro de la Alpha Leasing Romania IFN S.A., informaţii care s-au dovedit a fi neconforme cu realitatea, deoarece, potrivit societăţii de leasing menţionate, persoana verificată nu este clientul acesteia în calitate de persoană fizică şi nici nu au fost încheiate contracte de leasing cu Negoiţă.
Agenţia precizează că Negoiţă a declarat că a contractat în 2007 un împrumut în valoare de 258.000 Euro, scadent în anul 2010, instituţia creditoare fiind BRD Sogelease.
"Din informaţiile transmise, a rezultat faptul că între BRD Sogelease şi domnul Robert Negoiţă, persoană fizică, nu a fost încheiat niciun contract de leasing. În prezent, se află în derulare un contract de leasing financiar între BRD Sogelease, în calitate de Finanţator şi SC Pro Hotels SRL, în calitate de Utilizator, având ca obiect transmiterea dreptului de folosinţă asupra a două vehicule marca Mercedes Benz. În vederea asigurării obligaţiilor prevăzute în contractul de leasing de către utilizator, la data de 16.04.2007 a fost încheiat un contract de fidejusiune între BRD Sogelease IFN S.A., în calitate de creditor garant, şi domnul Robert Sorin Negoiţă, în calitate de fidejusor", se mai arată în comunicat.
ANI susţine că deşi persoana verificată a menţionat în declaraţiile de avere un contract în valoare de 4.765.000 Euro, încheiat în anul 2007 cu MKb Romexterra Bank, în realitate, domnul Robert Sorin Negoiţă nu figurează în evidenţele instituţiei de mai sus ca utilizator, ci doar ca garantor în contracte de leasing financiar încheiate cu SC Pro Confort SRL.
Cu privire la calităţile deţinute de către Robert Negoiţă în cadrul contractelor de leasing, respectiv garant şi fidejusor, ANI menţionează că acestea reprezintă doar o garanţie în a achita obligaţiile debitorului direct, atunci când debitorul se află în imposibilitatea de a o executa, fără a beneficia în nume personal de valoarea împrumutată. În niciunul din contractele descrise mai sus, domnul Robert Sorin Negoiţă nu deţine calitatea de debitor.
"Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul Robert Sorin Negoiţă a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări. Verificările au fost suspendate până la soluţionarea cauzei de către organele judiciare", se mai arată în comunicatul ANI.
Dispoziţii generale ale Legii de înfiinţare a ANI, precum şi privind publicarea declaraţiilor de avere au fost declarate neconstituţionale de CC, care a extins discuţiile asupra acestei legi în urma excepţiilor de neconstituţionalite ridicate în procesul ANI-medicul Şerban Brădişteanu.
Curtea Constituţională (CC) a examinat din oficiu întreaga Lege ANI şi a constatat neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii, potrivit minutei transmise de avocata medicului Şerban Brădişteanu, Alice Drăghici.
Potrivit articolul 147 din Constituţie, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord aceste prevederi cu cele ale legii fundamentale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.